1EUR = 4.7792 RON | Bucureşti 3 º

News

Summit UE: Discuţiile pentru limitarea creşterii ratelor dobânzii continuă

Discuţiile dintre liderii statelor membre UE, reuniţi în cadrul Consiliului European de vară, la Bruxelles, continuau joi seară, principalul subiect fiind găsirea unor soluţii pentru a limita creşterea ratelor dobânzilor, ce afectează mai ales Spania şi Italia.

28 iun, 2012 | Agerpres

Potrivit unor surse diplomatice europene, Italia ar dori activarea cu o anumită flexibilitate a posibilităţii răscumpărării datoriei publice pe pieţele "secundare" de către Instrumentul European de Stabilitate Financiară (FESF, care va expira la 30 iunie 2013, până atunci funcţionând în paralel cu Mecanismul European de Stabilizare), cu condiţia ca statul în situaţia de a prezenta o astfel de cerere să fie supus unei analize a Băncii Centrale Europene.

De asemenea, FESF poate achiziţiona, în mod direct, obligaţiuni emise de către statele membre, de pe piaţa "primară", cu condiţia să se fi făcut deja o cerere oficială şi să fi fost negociat un program adecvat, care să conţină condiţii specifice (mai ales planuri de austeritate şi reforme structurale).

Spania a prezentat deja o cerere oficială de asistenţă de la FESF pentru sectorul său bancar, în timp ce Italia nu a făcut o astfel de cerere, deşi doreşte să facă acest lucru, în pofida faptului că se împrumută la rate din ce în ce mai prohibitive de pe pieţele financiare.

Situaţia celor celor două ţări urmează să fie discutată vineri de liderii din statele zonei euro, în prezenţa preşedintelui Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, după încheierea Consiliului European la care participă oficiali din toatele cele 27 state membre ale UE.

Principalele puncte de pe agenda Consiliului European de vară sunt discutarea şi adoptarea "Pactului pentru creştere şi locuri de muncă", lansarea fazei finale a negocierilor pentru viitorul cadru financiar multianual 2014-2020 şi acordarea oficială Muntenegrului a statutului de candidat la aderarea la UE.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO