Summit-ul APEC s-a încheiat cu angajamentul membrilor de a lua măsuri pentru a stimula creşterea

Naţiunile din Asia Pacific au promis duminică măsuri care să stimuleze creşterea economică şi au respins limitarea exportului de alimente, pentru a încerca să revigoreze economia globală aflată în impas, informează Reuters.
Economica.net - Dum, 09 sept. 2012, 13:38
Summit-ul APEC s-a încheiat cu angajamentul membrilor de a lua măsuri pentru a stimula creşterea

Reunite timp de două zile la nivel înalt în oraşul-port rusesc Vladivostok, cele 21 de state membre ale Cooperării Economice Asia-Pacific (APEC), forum al ţărilor care au ieşire la Oceanul Pacific, şi-au exprimat duminică, la încheierea summit-ului, îngrijorarea în legătură cu situaţia economiei mondiale, securitatea alimentară şi creşterea protecţionismului.

Statele membre ale APEC au convenit să reducă taxele la import pentru ‘tehnologia verde’, să ia măsuri pentru a susţine creşterea economică şi liberalizarea comerţului pentru a contracara problemele acutizate de criza datoriilor din Europa.

‘Pieţele financiare rămân fragile, în timp ce deficitele publice mari şi datoriile din unele economii avansate creează turbulenţe puternice în redresarea economică la nivel global. Evenimentele din Europa afectează în mod negativ creşterea în regiune’, au afirmat liderii acestor ţări.

‘În asemenea circumstanţe, noi suntem hotărâţi să lucrăm în mod colectiv pentru a susţine creşterea şi promova stabilitatea financiară’, afirmă ei.

APEC, din care fac parte Australia, Brunei, Canada, Chile, China, Coreea de Sud, Statele Unite, Filipine, Hong Kong, Indonezia, Japonia, Malayezia, Mexic, Noua Zeelandă, Papua Noua Guinee, Peru, Rusia, Singapore, Taiwan, Thailanda şi Vietnam, ia decizii prin consens, însă nu sunt obligatorii. Dar influenţa ei creşte, în timp ce a Europei scade, remarcă Reuters.

Forumul asiatic reprezintă 40% din populaţia lumii, 54% din producţia economică mondială şi 44% din comerţul global. Prin Statele Unite, China şi Japonia, are cele mai mari trei economii ale lumii.

În pofida îngrijorării privind problemele datoriilor din Europa, APEC a salutat eforturile liderilor europeni de a rezolva criza.

Şi directorul Fondului Monetar Internaţional (FMI), Christine Lagarde, care a participat la lucrările din ultima zi a summit-ului, şi-a exprimat sprijinul pentru un plan al Băncii Centrale Europene de a opri criza prin achiziţii nelimitate de obligaţiuni. Ea şi-a exprimat interesul ca FMI să joace un rol în elaborarea şi monitorizarea planului BCE, prin care aceasta ar fi gata să cumpere din datoria suverană cu scadenţe de până la trei ani în schimbul unui acord de salvare.

‘Există un sentiment general că economia mondială este un pic fragilă… dar există încredere că putem reuşi să trecem peste aceasta’, a declarat ziariştilor premierul neo-zeelandez.

Dar ţările APEC au căzut de acord că acest lucru nu se poate face prin protecţionism. În ciuda secetei care a lovit culturile din Statele Unite şi Rusia, furnizori globali de grâu, ele au exclus limitarea exporturilor şi au subliniat importanţa deschiderii pieţelor pentru a asigura furnizarea sigură de produse alimentare.

Membrii APEC au aprobat, de asemenea, o listă cu 54 de bunuri de mediu la care taxele de import vor fi reduse la nu mai mult de 5% până în 2015. Măsura vizează echipamentele pentru producerea de energie regenerabilă, tratarea deşeurilor şi monitorizarea mediului.

Putin s-a folosit de acest summit pentru a atrage atenţia asupra sa la patru luni după revenirea la Kremlin şi la mai puţin de o lună de la aderarea Rusiei la Organizaţia Mondială a Comerţului, scrie Reuters. Subliniind statutul tot mai important al Rusiei ca furnizor de grâu, el a spus că Rusia îşi va creşte producţia de cereale şi va exporta mai mult decât dublu până în 2020.

Rusia şi Statele Unite privesc amândouă spre Asia, unde creşterea economică este relativ puternică, într-un viraj esenţial pentru a-şi stimula economiile după criza financiară globală din 2008-2009.

‘Este absolut clar că cea mai importantă regiune pentru creşterea economică în acest deceniu – şi probabil următorul deceniu – va fi Pacificul’, a spus preşedintele mexican, Felipe Calderon.

Găzduind summit-ul pe o insulă legată de continent printr-un nou pod spectaculos, a cărui construcţie a costat un miliard de dolari, un simbol al deciziei Moscovei de a privi spre Est, Putin şi-a promovat la reuniune vasta sa ţară ca pe o poartă spre Asia pentru pieţele europene.

Conform unei relatări AFP, Putin a lăudat apropierea Rusiei de regiunea Asia-Pacific, cea mai dinamică din lume, şi a criticat Europa cufundată într-o criză profundă. ‘Cooperarea largă cu vecinii noştri din Asia-Pacific este una din priorităţile politicii externe a ţării noastre’, a declarat el, în încheierea summit-ului, subliniind că această regiune este o locomotivă a economiei mondiale.

Preşedintele chinez, Hu Jintao, a promis că ţara sa, o forţă economică dominantă în Asia, îşi va reechilibra economia pentru a asigura o creştere stabilă şi robustă după o încetinire care a lovit întreaga regiune.

Într-un semn de intenţie a Rusiei, Gazprom, companie controlată de stat care deţine monopolul gazelor în Rusia, a semnat un acord cu Japonia pentru a dezvolta planuri pentru o instalaţie de gaza naturale lichefiate, în valoare de 7 miliarde de dolari, pe coasta rusă a Pacificului.

La rândul său, Hu a dezvăluit un plan prin care statul va pompa 157 de miliarde de dolari în investiţii de infrastructură în agricultură, energie, căi ferate şi drumuri în China.

Cooperarea în cadrul APEC este afectată de o serie de dispute teritoriale şi de altă natură între unele state membre. Preşedintele chinez, şi premierul japonez Yoshihiko Noda au avut o scurtă întâlnire în paralel cu summit-ul, dar detalii despre convorbiri nu au fost disponibile imediat, mai scrie Reuters.

Te-ar mai putea interesa și
Nicolae Ciucă: Sunt profund dezamăgit de lipsa consensului privind intrarea României în Schengen. Poziția Austriei a fost nejustificată
Nicolae Ciucă: Sunt profund dezamăgit de lipsa consensului privind intrarea României în Schengen. Poziția Austriei a ...
Premierul Nicolae Ciucă şi-a exprimat profunda dezamăgire faţă de lipsa consensului la nivelul Consiliului JAI de joi cu privire la aderarea României la Schengen şi a subliniat că votul......
Șeful Erste Bank, patronul austriac al BCR: „Regretăm votul de azi”. Willi Cernko cere politicienilor responsabilitate pentru a găsi „o soluție”
Șeful Erste Bank, patronul austriac al BCR: „Regretăm votul de azi”. Willi Cernko cere politicienilor responsabilitate ...
Grupul financiar austriac Erste Group, care deține Banca Comercială Română, a reacționat astăzi la decizia Guvernului ...
Statele Unite l-au eliberat pe ”Negustorul morţii” Viktor Bout în schimbul baschetbalistei Brittney Griner, condamnată în Rusia pentru posesie de droguri
Statele Unite l-au eliberat pe ”Negustorul morţii” Viktor Bout în schimbul baschetbalistei Brittney Griner, ...
Statele Unite şi Rusia au efectuat un schimb de deţinuţi, în cadrul căruia baschetbalista americană Brittney Griner, ...
Mărcile auto chinezești și-au crescut cota de piață în Rusia, ca urmare a exodului brandurilor occidentale
Mărcile auto chinezești și-au crescut cota de piață în Rusia, ca urmare a exodului brandurilor occidentale
Brandurile de autoturisme chineze au fost responsabile pentru aproape o treime din vânzările de pe piaţa auto din Rusia, ...