Suntem fruntaşi în Europa la abandon şcolar. Lipsa banilor e principalul motiv pentru care elevii renunţă la şcoală

România este singura ţară din UE cu o tendinţă clară de creştere a abandonului şcolar, iar lipsa banilor este motivul care cântăreşte cel mai mult în decizia de a părăsi timpuriu şcoala, arată o serie de cercetări reprezentative la nivel naţional. 
Economica.net - sâm, 15 oct. 2016, 20:17
Suntem fruntaşi în Europa la abandon şcolar. Lipsa banilor e principalul motiv pentru care elevii renunţă la şcoală

Unde suntem acum

România este singura ţară din Uniunea Europeană cu o tendinţă clară de creştere a abandonului şcolar. Mai mult, România a avut în 2015 a treia cea mai mare rată de părăsire timpurie a şcolii de către tinerii cu vârste de 18-24 de ani – de 19,1%, cu tendinţă de creştere, după Spania şi Malta, arată cercetarea „Educaţie, bună guvernare, securitate naţională”, publicată de Centrul pentru Studiul Democraţiei.

România se află constant pe ultimele poziţii dintre ţările UE în evaluările internaţionale ale calităţii educaţiei.
Durata medie de frecventare a învăţământului, participarea tinerilor în educaţie şcolară şi pregătire profesională, proporţia tinerilor care nu sunt cuprinşi într-o formă de educaţie, pregătire profesională sau angajaţi sunt câteva capitole la care România se află pe ultimele locuri în clasamentele europene.

Concret, de ce creşte abandonul şcolar?

Lipsa banilor, cel mai important motiv pentru care elevii de liceu renunţă definitiv la şcoală

Rezultatele unei cercetări reprezentative la nivel naţional, publicate de autorii raportului „Acces şi echitate în învăţământul superior”, arată că motivul principal pentru care elevii de liceu renunţă la şcoală e lipsa banilor (pentru 38,3% dintre tineri).

Următoarele motive care cântăresc cel mai mult în decizia elevilor de liceu de a renunţa la şcoală sunt problemele din familie (pentru 38% dintre elevi) şi felul în care au fost trataţi de profesori (pentru 14,2% dintre elevi).

Al patrulea ca pondere în decizia de a abandona şcoala e lipsa mijloacelor de transport de acasă la liceu. Rezultatele cercetării arată că problema de fond e însăşi lipsa mijloacelor de transport de acasă până la liceu, sau distanţa mare dintre locuinţa elevului şi liceu, iar nu veniturile necesare cumpărării biletului pentru un mijloc de transport.

„În ceea ce priveşte lipsa mijloacelor de transport de acasă la liceu, trebuie subliniat că această situaţie nu este asociată cu prezenţa unor venituri scăzute ale familiei, ci cu timpul necesar pentru a ajunge la şcoală. Acest lucru arată că nu lipsesc resursele financiare necesare pentru a plăti biletul (abonamentul) pentru un mijloc de transport, ci chiar lipsa mijloacelor de transport sau distanţa mare dintre locuinţă şi liceu sunt posibile surse ale abandonului şcolar”, se explică în raportul citat.

Lipsa banilor, principalul motiv pentru care studenţii din primul an din facultăţi de stat renunţă la facultate

19,2% dintre studenţi au fost în situaţia de a abandona şcoala pe parcursul anului I de studii. Motivul principal e şi în acest caz lipsa banilor. Aceasta e una dintre concluziile unei cercetări reprezentative la nivel naţional realizate de autorii studiului „Acces şi echitate în învăţământul superior din România”. 

De ce avem puţini absolvenţi de facultate din mediul rural

Un studiu făcut de Banca Mondială şi Ministerul Educaţiei în 2008 arată că doar 3,7% dintre tinerii din mediul rural, cu vârste cuprinse între 25-29 de ani au absolvit o facultate, faţă de peste 27% dintre tinerii din aceeaşi grupă de vârstă din oraşe.
„Acelaşi studiu arată că instrumentele de susţinere financiară a studenţilor – locuri finanţate de la buget, burse, locuri de cazare în cămine, facilităţi de transport – sunt concepute pe baza unei filosofii care datează din anii ’60 -’70, respectiv pe bază de competiţie, ceea ce face ca cele mai mari resurse să fie îndreptate către copiii care provin din cele mai bogate familii, şi nu din medii dezavantajate. Fără a contesta principiul competiţiei, autorii consideră că este necesar să se investigheze în ce măsură aceste instrumente mai pot fi utilizate astăzi, într-o societate în care discrepanţele dintre tinerii proveniţi din mediile dezavantajate şi cei proveniţi din familii cu un statut social ridicat sunt atât de mari”, potrivit raportului „Acces şi echitate în învăţământul superior din România”.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...