„Suntem în război” împotriva COVID-19 – secretar general al ONU

Lumea este "în război" împotriva COVID-19, a declarat luni secretarul general al ONU, Antonio Guterres, cerând comunităţii internaţionale să meargă dincolo de solidaritate şi să intre într-o "economie de război" pentru a opri virusul, relatează AFP.
AGERPRES - lun, 24 mai 2021, 13:58

„Pandemia de COVID-19 a provocat un tsunami de suferinţă. S-au pierdut peste 3,4 milioane de vieţi. Circa 500 de milioane de locuri de muncă au fost distruse; companiile au avut pierderi de mii de miliarde de dolari”, a declarat Antonio Guterres în deschiderea reuniunii anuale a membrilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

„Cei mai vulnerabili sunt cei care suferă cel mai mult şi mă tem că acest lucru este departe de a se fi terminat”, a adăugat el.

Secretarul general al ONU a cerut lumii să răspundă „într-un mod hotărât şi unit pentru a opri virusul”, însă a subliniat că acest lucru nu este suficient.

„Suntem în război cu un virus. Avem nevoie de logica şi urgenţa unei economii de război, pentru a consolida capacitatea armelor noastre”, a mai spus el.

„Dacă nu acţionăm acum, ne vom găsi într-o situaţie în care ţările bogate îşi vor vaccina majoritatea populaţiilor şi îşi vor deschide economiile, în timp ce virusul va continua să provoace suferinţe profunde pe măsură ce circulă şi dezvoltă mutaţii în cele mai sărace ţări”, a avertizat el. „Alte vârfuri ale pandemiei ar putea face sute de mii de victime şi ar putea încetini redresarea economică globală”, a mai spus el.

Antonio Guterres a declarat că a cerut vineri G20 să înfiinţeze un grup de lucru care să reunească toate ţările care dispun de capacităţi de producţie a vaccinului, OMS şi instituţiile financiare internaţionale capabile să discute cu companiile farmaceutice şi alţi actori cheie.

Acest grup de lucru „ar trebui să urmărească cel puţin dublarea capacităţii de producţie prin explorarea tuturor opţiunilor, de la licenţe voluntare şi transferuri de tehnologie până la punerea în comun a brevetelor şi utilizarea flexibilităţilor în materie de drepturi de proprietate intelectuală”, a explicat el.

Secretarul general al ONU a cerut, de asemenea, ca acest grup special să analizeze şi problema distribuţiei echitabile a vaccinurilor la nivel global.

„Sunt gata să mobilizez întreg sistemul Naţiunilor Unite pentru a sprijini acest efort”, a mai spus el.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Un nou focar de gripă aviară a apărut în nordul Italiei
Un nou focar de gripă aviară a apărut în nordul Italiei
Italia a raportat un focar de gripă aviară înalt patogenă H5N8 într-o fermă comercială de curcani pentru îngrăşat, ...
CNSU a actualizat lista statelor și teritoriilor în funcție de riscul epidemiologic. Belgia, Austria și Grecia au intrat în zona roșie
CNSU a actualizat lista statelor și teritoriilor în funcție de riscul epidemiologic. Belgia, Austria și Grecia au intrat ...
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a aprobat, printr-o hotărâre, actualizarea listei ţărilor în ...
Julius Meinl renunță la celebrul său logo, care este considerat ca fiind rasist
Julius Meinl renunță la celebrul său logo, care este considerat ca fiind rasist
Julius Meinl, celebra companie furnizoare de cafea şi ceai premium cu sediul central în capitala austriacă, a anunţat ...