1EUR = 4.8375 RON | Bucureşti 33 º

Companii

"Super-centrala" Petrom de 500 de mil. de euro a ajuns la prima sincopă

Din cauza unei defecţiuni la transformatorul electric al unei dintre cele două turbine, Centrala Petrom de la Brazi funcţionează doar la jumătate de capacitate. Repunerea în funcţiune se va face cel mai devreme peste două săptămâni

13 aug, 2013 | | ECONOMICA.net

Un grup de 400 de MW al termocentralei Petrom de la Brazi s-a defectat iar remedierea problemei va mai dura “cel puţin două săptămâni”, a spus, pentru ECONOMICA.NET, Octavian Lohan, directorul Dispeceratului Energetic Naţional. Defecţiunea şi întreruperea funcţionării la grupul respectiv au fost notificate la Dispecerat. „O turbină  a centralei Petrom s-a stricat joi seara(8 august -  n.r.) la ora 23.00. O problemă la întrerupătorul de la transformatorul electric. Pentru că e în garanţie, problema va trebui rezolvată de Toshiba, firma care a montat transformatorul. Va dura pe puţin două săptămâni”, a precizat oficialul citat.

Până la momentul reparaţiei, centrala funcţionează doar cu celălalt grup de 400 de MW. Înainte de sincopa de joi, centrala funcţiona la capacitate maximă, cu toţi cei 800 de MW.

Ieri, ora 16.00, producţia de energie pe bază de gaz reprezenta 15% din total – circa 1.000 de MW. Pe lângă cei 400 de MW de la Brazi, încă 400 producea temocentrala Iernut aparţinând de Romgaz, precum şi alte centrale mai mici.
Din total producţie energie, cel mai mult provenea din termocentralele pe cărbune – 35%, apoi nuclearul cu 20% şi energia hidro cu 19,5%. Din energia „verde”, eolianul producea 500 de MW, solarul 140 iar biomasa 30 de MW


Centrala pe gaze de la Brazi, lângă Ploieşti, este nouă, a fost pusă în funcţiune anul trecut şi reprezintă cea mai mare investiţie într-o unitate de profil din România de după Revoluţie. Petrom a investit circa 500 de milioane de euro în unitatea de producere a energiei ce poate asigura 9% din consumul României. Pe lângă faptul că este cea mai mare investiţie privată din România într-o centrală electrică, unitatea de la Brazi este şi cea mai eficientă. Funcţionează în cogenerare la un randament mediu de 70%, mult peste randamentele de 40% atinse în centralele de stat.


Turbinele centralei sunt produse de General Electric.


Potrivit unei legi, Petrom utilizează doar gazele produse de ea în centrala de la Brazi, spre deosebire de restul firmelor care cumpără gaz la un preţ de coş, mai mare. De aceeaşi prevedere beneficiază şi Romgaz cu centrala Iernut.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO