1EUR = 4.8278 RON | Bucureşti 25 º

Companii

Superafacerea parcurilor fotovoltaice: Din 2021 proprietarii vor primi certificate verzi de 200 de euro/MWh produs

Modificarea legislaţiei în domeniul schemei de sprijin acordate producătorilor de energie eoliană, decisă de deputaţii din Comisia de Industrie şi Servicii, va aduce beneficii însemnate posesorilor de parcuri fotovoltaice, dacă ce au decis parlamentarii din comisia condusă de Iulian Iancu va fi şi adoptat de plenul Camerei.

07 iun, 2018 | | ECONOMICA.net

Unul dintre amendamentele aduse proiectului de lege pentru modificarea şi aprobarea Ordonanţei OUG 24/2017, care la rândul ei completează legea veche, 220, referitoare la schema de sprijin pentru energia din surse regenerabile, are câteva prevederi avantajoase pentru producătorii de energie din surse fotovoltaice.

În 2012, Guvernul a decis ca, din cele şase certificate verzi pe care le primea un "fotovoltaic" pentru fiecare MWh produs, două să fie amânate până în 2017. Ulterior, Guvernul a stabilit ca amânarea la tranzacţionare a celor două certificate să fie prelungită până la finalul anului 2024, iar recuperarea acestor certificate să se facă, în tranşe lunare egale, în perioada 2025-2030. Însă, potrivit unui amendament aprobat de Comisia condusă de Iulian Iancu, se prevede restrângerea acestor termene. Astfel, amânarea celor două certificate va mai avea loc doar până la începutul anului 2021, an din care "fotovoltaicii" vor primi din nou cele şase certificate în loc de patru, şi, în plus, vor recupera, în tranşe lunare cel mai probabil, până în 2030 cele două certificate amânate.

Prevederea nu are încă valoare de lege, urmând să fie votată în plenul camerei.

Potrivit unor calcule ale unor specialişti din piaţă, asta înseamnă că, începând cu 1 ianuarie 2021, "fotovoltaicii" vor primi şapte CV pe MWh produs (cele şase reîntregite plus câte unul din cele amânate).

Citeşte şi:

Statul va finanţa 20.000 de români ca să-şi pună panouri fotovoltaice acasă. Legislaţia pentru prosumeri se îmbunătăţeşte

Valoarea minimă de tranzacţionare a unui certificat verde este de 29,4 euro, impusă prin lege. Aşadar, în 2021, proprietarii parcurilor fotovoltaice vor primi, doar în contul certificatelor verzi circa 205 euro pentru fiecare MWh produs şi livrat în reţea, pe lângă preţul energiei livrate, care devine irelevant în aceste condiţii. Certificatele verzi sunt cumpărate de furnizori, care le trec apoi în facturile consumatorilor finali de energie electrică.

Cam care ar fi piaţa?

Nu se poate cunoaşte care va fi producţia din surse fotovoltaice în anul 2021, dar, potrivit ANRE, în 2017, fotovoltaicul a avut o cotă de 1,39% din tot ce înseamnă energie produsă şi livrată în reţele în România. Cum cantitatea totală de energie livrată a fost de 57,48 TWh, rezultă că panourile fotovoltaice au introdus în reţea circa 799.000 MWh de energie electrică. Rămânând doar la această valoare, ar rezulta că, în anul 2021, doar certificatele verzi emise pentru posesorii de parcuri fotovoltaice vor însemna 163 de milioane de euro, calculate la producţia de anul trecut.

România are capacităţi de energie regenerabilă de circa 5.000 de MW care primesc certificate verzi, plătite apoi de consumatori, prin facturi, din care 3.105 MW eoliene, 1.360 MW fotovoltaice, 342 MW hidro şi 142 MW biomasă şi biogaz.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO