Suprafaţa spaţiilor comerciale finalizate în România în acest an, cu 40% mai redusă decât în 2011

Suprafaţa spaţiilor comerciale moderne finalizate în România în acest an va totaliza 187.000 metri pătraţi, cu 40% mai puţin faţă de 2011, iar pentru anul viitor se estimează o scădere a ofertei noi până la 150.000 metri pătraţi, potrivit unui studiu al Jones Lang LaSalle.
Economica.net - lun, 12 nov. 2012, 12:39
Suprafaţa spaţiilor comerciale finalizate în România în acest an, cu 40% mai redusă decât în 2011

„Noua ofertă de spaţii comerciale ce urmează a fi finalizată în 2012 depăşeşte cu puţin jumătate din suprafaţa finalizată în anul 2011, incluzând în această analiză şi extensiile”, se menţionează în cel mai recent studiu al companiei de consultanţă imobiliară.

Lista cu cele mai importante proiecte anunţate pentru 2013-2014 cuprinde Promenada Mall şi extensiile Bucureşti Mall şi Plaza România în Bucureşti, AFI Palace în Ploieşti, precum şi Coresi, proiectul NEPI şi Cora în Braşov.

La nivel naţional, în trimestrul al treilea nu s-a finalizat niciun proiect comercial, în schimb, sfârşitul anului va aduce în Bucureşti trei inaugurări de hipermarket-uri cu mici galerii comerciale ataşate acestora, respectiv Auchan City în Giuleşti (dezvoltat de Immochan), Cora pe Şoseaua Alexandriei (dezvoltat de Cora) şi Kaufland pe Şoseaua Mihai Bravu (dezvoltat de Intercora).

În ţară, este aşteptată deschiderea centrului comercial Ploieşti Shopping City (dezvoltat de NEPI) şi Uvertura Mall în Botoşani (dezvoltator local), iar Cora a deschis săptămâna trecută un centru la Bacău.

Stocul de spaţii comerciale moderne din România era estimat la finele anului trecut la circa 2,3 milioane de metri pătraţi.

În ceea ce priveşte cererea, retailerii alimentari şi de confecţii sunt cei mai activi pe piaţa spaţiilor comerciale. Cu excepţia retailerilor tip cash&carry, Metro şi Selgros, şi a lanţului de hipermarket-uri real (partea a grupului Metro), toţi ceilalţi retaileri importanţi care activează în domeniul alimentar au anunţat planuri de expansiune importante atât pe termen scurt, cât şi mediu.

Expansiunea se realizează prin preînchirierea sau dezvoltarea propriilor unităţi, pe ploturi de teren achiziţionate în trecut sau în lunile anterioare.

Pe de altă parte, în lipsa unor inaugurări importante de centre comerciale, cererea retailerilor de modă este satisfacută de cele deja existente. Astfel, retaileri precum H&M, C&A, Takko, Deichman, New Yorker sau cele deţinute de grupul Inditex joacă un rol important în reînnoirea mixului de clienţi din centrele comerciale moderne.

„Dar atragerea acestor retaileri, care pentru multe centre comerciale garantează un volum mare de vânzări şi un trafic de vizitatori crescut, implică stimulente financiare din partea dezvoltatorilor, traduse în chirii în trepte, chirii procentuale din cifra de afaceri, contribuţii financiare pentru amenajarea spaţiilor sau, în cazul unor centre comerciale mai puţin performate, livrarea la cheie a unităţilor comerciale închiriate”, precizează sursa citată.

Chiriile se menţin la 60-70 de euro pe metru pătrat pe lună, cu toate că sunt disponibile foarte puţine unităţi în cele mai importante centre comerciale din Bucureşti. În cazul spaţiilor stradale, chiriile variază între 60 şi 65 euro/mp/lună.

Te-ar mai putea interesa și
Daniel Dăianu: Energia este mult prea importantă pentru a o juca la bursă
Daniel Dăianu: Energia este mult prea importantă pentru a o juca la bursă
Guvernul trebuie să ia nişte măsuri în domeniul energiei ca să permită României să treacă această iarnă cu daune cât mai mici, aşa cum a trebuit şi în pandemie să ia măsuri speciale,......
New York și Londra rămân principalele centre financiare ale lumii
New York și Londra rămân principalele centre financiare ale lumii
New York a rămas principalul centru financiar global, în timp ce Londra şi-a păstrat locul doi, iar oraşele din China ...
Rata de incidență a cazurilor de COVID-19 depășește 3 la mie în 60 de orașe și 357 de comune
Rata de incidență a cazurilor de COVID-19 depășește 3 la mie în 60 de orașe și 357 de comune
Incidenţa cumulată a cazurilor de COVID-19, la 14 zile, este mai mare sau egală cu 3/1.000 de locuitori în 60 de oraşe ...
Lovitură dură pentru bitcoin. China a anunțat că interzice platformele de tranzacționare a criptovalutelor și minarea acestora
Lovitură dură pentru bitcoin. China a anunțat că interzice platformele de tranzacționare a criptovalutelor și minarea ...
Cele mai puternice autorităţi de reglementare din China au intensificat vineri restricţionarea criptomonedelor, interzicând ...