Suprafaţa spaţiilor industriale închiriate ar putea creşte cu 15-20% în acest an

Suprafaţa de spaţii industriale închiriate ar putea creşte în acest an cu 15-20% faţă de 2011, când a fost tranzacţionată o suprafaţă de 150.000 de metri pătraţi, estimează compania de consultanţă imobiliară Cushman&Wakefield România, care remarcă în acelaşi timp revenirea dezvoltărilor speculative.
Economica.net - joi, 29 mart. 2012, 08:50
Suprafaţa spaţiilor industriale închiriate ar putea creşte cu 15-20% în acest an

„În 2011 am avut un trend crescător al gradului de ocupare. Au existat mai multe cereri de la industria producătoare uşoară şi în acelaşi timp am primit cereri de la operatori de logistică noi pe piaţă, rezultaţi din fuziuni şi separări ai altor operatori deja existenţi pe piaţa din România. Anul 2012 se poate încheia la acelaşi nivel ca şi 2011 sau cu o creştere de 15-20% dacă se păstrează trendul crescător din 2011”, a declarat, într-un comunicat, Gabriel Sfetcu, directorul departamentului industrial Cushman&Wakefield România.

El a adaugă că deşi anul a început destul de lent din punct de vedere al cererii de spaţii industriale, fapt care ar contrazice previziunile pentru 2012, în luna martie au început să apară cererile, care ar trebui să fie finalizate în 4-6 luni.

„Mai mult decât atât, au început să apară şi la noi dezvoltările speculative. Adică dezvoltatori care până acum au construit doar la cerere au obţinut fonduri şi au început să construiască pe baza speculaţiilor cu privire la creşterea cererii. Un exemplu ar fi Graells&Llonch Industrial Park Turda, aflat în apropiere de Cluj. Acest parc industrial are o suprafaţă totală de aproximativ 12.000-15.000 de mp şi este dedicat pentru spaţii medii de aproximativ 1.500 mp”, a arătat Sfetcu.

Graells&Llonch Industrial Parc Turda este realizat de un dezvoltator spaniol care a mai construit un spaţiu similar în Prejmer, Braşov.

Conform specialiştilor Cushman & Wakefield, în România ponderea cea mai mare din cerere o va deţine şi în acest an producţia uşoară, care va veni atât din partea producătorilor români şi de la companii multinaţionale.
Segmentul industrial a crescut anul trecut, potrivit companiei, cu 100% ca suprafaţă totală închiriată. Astfel, la sfârşitul anului 2011 suprafaţă tranzacţionată a fost de 150.000 mp, comparativ cu 75.000 mp la sfârşitul anului anterior.

România a urmat astfel trendul înregistrat în Europa Centrală, unde anul trecut s-a înregistrat un volum record al spaţiilor închiriate în Europa de peste 3,2 milioane metri pătraţi, depăşind astfel recordul precedent datând din perioada de vârf a pieţei imobiliare (aproximativ 2,8 milioane metri pătraţi în 2008).

„Cererea pentru spaţii de înaltă calitate (logistice sau destinate producţiei), în zona Europei Centrale este bazată pe încrederea firmelor în această piaţă. Cu doi, trei ani în urmă, întrucât piaţa mondială era copleşită de preocupări, companiile au optat pentru amânarea planurilor de extindere sau de mutare a locaţiilor de producţie.Acea perioadă de incertitudine le-a forţat, la vremea respectivă, să caute cele mai eficiente soluţii”, a declarat Ferdinand Hlobil, director al departamentului industrial Europa Centrală, Cushman &Wakefield.

Şi în ceea ce priveşte dezvoltărilor noi din regiune, anul trecut a reflectat o revenire moderată a pieţei însă cifrele rămân încă scăzute, în comparaţie cu anii record.

În timp ce în anii cu creştere record, precum 2008 au fost construiţi aproximativ 2,5 milioane de metri pătraţi, cifrele arată că noile suprafeţe construite în 2011 depăşesc cu puţin 800.000 metri pătraţi.

Chiria de bază în Europa Centrală a variat anul trecut între 3,5 şi 3,7 euro pe mp pe lună, existând şi pieţe unde chiria poate depăşi acest prag, deoarece spaţiile disponibile se ocupă mai rapid.

„Acest lucru este valabil în mod special în Slovacia, dar şi în alte ţări din Europa Centrală şi de Est, inclusiv în România unde rata stocului disponibil a scăzut sub 5%. La polul opus, în locaţiile în care rata de neocupare este ridicată, chiriaşii potenţiali se pot bucura de diverse stimulente oferite de dezvoltatori”, se arată în comunicat.
Rata de neocupare a fost în scădere în regiunea Europei Centrale, pentru al doilea an consecutiv, ajungând la o valoare medie de puţin peste 10% la sfârşitul anului 2011.

În România, rata de neocupare a spaţiului industrial a scăzut semnificativ, cu 10 procente de la un an la altul, fiind în prezent mai mică de 5 procente. De asemenea, Cehia se îndreaptă spre rate asemănătoare.

Te-ar mai putea interesa și
Iohannis a promulgat legea prin care Ministerul Finanțelor primește dreptul de a reprezenta România în toate litigiile arbitrale internaţionale
Iohannis a promulgat legea prin care Ministerul Finanțelor primește dreptul de a reprezenta România în toate litigiile ...
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat marţi legea de aprobare a Ordonanţei de urgenţă 6/2024, conform căreia se acordă Ministerului Finanţelor dreptul de a reprezenta România sau......
Nissan plănuiește că până în 2029 să producă în masă autovehicule electrice alimentate cu baterii de ultimă generație
Nissan plănuiește că până în 2029 să producă în masă autovehicule electrice alimentate cu baterii de ultimă generație
Nissan Motor se aşteaptă ca până la începutul lui 2029 să producă în masă vehicule electrice (EV) alimentate cu ...
Companiile din grupul Signal Iduna raportează prime brute subscrise de peste 367 de milioane de lei pentru 2023, în creștere cu 33%
Companiile din grupul Signal Iduna raportează prime brute subscrise de peste 367 de milioane de lei pentru 2023, în creștere ...
Cele două companii Signal iduna care activează în România anunță că și-au consolidat poziția pe piața românească ...
Ucraina a început construcția a două noi unități nucleare în vestul țării. În premieră, una dintre ele folosește tehnologie americană
Ucraina a început construcția a două noi unități nucleare în vestul țării. În premieră, una dintre ele folosește ...
Compania de stat ucraineană Energoatom a lansat construcția a două noi unități (5 și 6) la centrala nucleară Khmelnytskyi ...