Indicatorul Purchasing Managers (PMI) privind zona euro, calculat de S&P Global, a scăzut în mai la 49,5 puncte, de la 50,4 puncte luna precedentă, sub pragul de 50 de puncte, care separă o creştere de o contracţie a economiei. Analiştii se aşteptau în mai la un nivel de 50,7 puncte, scrie Agerpres.
Indicatorul PMI, urmărit cu atenţie de pieţe, prezintă în mod satisfăcător tendinţele şi punctele de cotitură din economie.
„Economia zonei euro nu pare a fi într-o poziţie solidă. Din ianuarie, indicatorul PMI a arătat doar semne reduse de creştere, iar în mai sectorul privat s-a contractat”, a apreciat Cyrus de la Rubia, economist şef la Hamburg Commercial Bank (HCOB).
Indicatorul PMI privind serviciile, un sector dominant în economia zonei euro, a scăzut în mai la 48,9 puncte, de la 50,1 puncte luna precedentă, cel mai redus nivel din ianuarie 2024. Analiştii se aşteptau la o creştere de până la 50,3 puncte.
Indicele privind activitatea companiilor în următoarele şase luni a scăzut în mai la 54 puncte, de la 55,1 puncte luna precedentă, cel mai redus nivel din ultimii trei ani. Dar fabricile arată semne de redresare. Indicatorul privind industria a urcat la 49,4 puncte, de la 49 de puncte în aprilie, în timp ce analiştii se aşteptau la 49,3 puncte. Este cel mai ridicat nivel din ultimii aproape trei ani.
„Redresarea industriei s-a extins, semne încurajatoare venind atât din Germania, cât şi din Franţa. Noi reduceri de dobânzi vor impulsiona activitatea economică în zona euro, dar şi scăderea preţului petrolului, comparativ cu nivelul de anul trecut”, a adăugat Cyrus de la Rubia.
Conform datelor Eurostat, economia zonei euro a crescut cu 0,3% în primul trimestru din 2025, comparativ cu precedentele trei luni, când s-a înregistrat un avans de 0,2%.