Surpriză: cel mai mare mall din România are un nou proprietar

Compania Africa Israel Investments, care deţine AFI Properties, acţionarul majoritar al AFI Europe, prezentă pe piaţa din România, va avea un nou proprietar. După aproape doi ani, lungi discuţii și mai multe oferte depuse pentru preluarea companiei, omul de afaceri Moti Ben-Moshe este câștigătorul licitaţiei pentru achiziţia Africa Israel Investments, scrie publicaţia israeliană Globes.
Economica.net - mar, 26 dec. 2017, 09:27
Surpriză: cel mai mare mall din România are un nou proprietar

Într-un vot acordat de administratorii deținătorilor de obligațiuni, Moti Ben-Moshe a câștigat cu o majoritate clară în fața miliardarului Naty Saidoff. Doar doi dintre cei 15 deținători de obligațiuni au votat pentru Saidoff. Compania deținută de miliardarul Lev Leviev, supranumit „regele diamentelor”, va fi preluată de Ben-Moshe, alături de care a mai participat la licitațiile organizate pentru salvarea Africa Israel Investments. 

După o săptămână de oferte îmbunătățite, Ben Moshe a oferit între 570 și 576 milioane de euro, în timp ce oferta depusă de Saidoff a depus o ofertă economică de preluare cuprinsă între 563 și 564 milioane de euro, spune Itzik Idan, consilierul economic al reprezentanților deținătorilor de obligațiuni. 

Întrebat anul acesta de ECONOMICA.NET dacă tranzacția de preluare a Africa Israel afectează activitatea companiei, David Hay, CEO AFI Europe România spunea că AFI Properties, care deține 57% din AFI Europe, este o companie solidă, cu ratinguri bune de la agențiile de rating și care are un cash flow bun. „Dacă proprietarul se schimbă, acest lucru nu ne va afecta”, spunea Hay la punerea pietrei de temelie a noului mall pe care îl construiește la Brașov.

Cel mai cunoscut dintre frații Saidoff, este Naty Saidoff, 60 de ani, dealer de diamante, investitor în imobiliarele din Los Angeles și filantrop. 

Moti Ben-Moshe a mai participat la licitațiile de achiziție a Africa Israel Investment, dar ofertele au fost refuzate.

Mordechay Maurice Ben-Moshe, 42 ani, este președintele consiliului de administrație al companiilor din Extra Group de la 1 iulie 2008 și este responsabil pentru dezvoltarea grupului pe plan internațional. Grupul deține afaceri în domeniul energiei, telecomunicațiilor, călătoriilor, asigurărilor și internet. 

Ben-Moshe are studii economice, de contabilitate și software development și a fondat compania Cyber Gate, care activează pe segmentul dezvoltării de sisteme și soluții de plată, care s-a extins și în zona telecom. Între 2003 și 2007 a finalizat cu succes construcția cele mai mare rețele VoIP la aceea vreme, în Europa, cu participarea Telefonica Deutschland GmbH și în cooperare cu Cisco. La vremea respectivă, compania a ajuns la o cotă de piață de peste 4% pe piața germană de telefonie fixă.  

Supranumit „Regele diamentelor”, Lev Leviev, 61 de ani, are o avere estimată de Forbes la 1,19 miliarde de dolari şi este al 15-lea cel mai bogat israelian. Pe lângă afacerile în imobiliare, miliardarul mai deţine mine de diamante în Angola, Africa de Sud şi Botswana. 

În România, AFI Europe deține cel mai mare mall, AFI Cotroceni din București, proiectul de birouri construit lângă mall – AFI Park, dar și centrul comercial din Ploiești. În plus, compania a început în toamna acestui an construcția celui de-al treilea mall de pe piața locală, la Brașov și mai are în construcție prima fază din proiectul de birouri AFI Tech Park, care se construiește pe terenul fostei fabrici Inox din București. 

Te-ar mai putea interesa și
CFR Marfă scoate la spre vânzare Hotelul Express din Predeal, la preţul de 15 milioane de lei
CFR Marfă scoate la spre vânzare Hotelul Express din Predeal, la preţul de 15 milioane de lei
CFR Marfă scoate la vânzare Hotelul Express, situat în centrul staţiunii Predeal, în cadrul procesului amplu de valorificare a activelor neutilizate în activitatea de transport feroviar de......
Invazia Rusiei în Ucraina anunţă o nouă eră în Europa, consideră premierul polonez Donald Tusk
Invazia Rusiei în Ucraina anunţă o nouă eră în Europa, consideră premierul polonez Donald Tusk
Invazia rusă în Ucraina, începută cu peste doi ani în urmă, anunţă o nouă eră în Europa, o perioadă caracterizată ...
Moneda meme chinezească PUMP strânge 280 de milioane în prevânzare. Unde se vor duce fondurile? (P)
Moneda meme chinezească PUMP strânge 280 de milioane în prevânzare. Unde se vor duce fondurile? (P)
Suma de 280 de milioane, strânsă de proiectul PUMP în prevânzare, nu doar că a depășit estimările inițiale, ci evidențiază ...
Rusia acuză Armenia că încearcă să rupă legăturile cu Moscova
Rusia acuză Armenia că încearcă să rupă legăturile cu Moscova
Rusia a acuzat joi Armenia că încearcă să rupă legăturile din ce în ce mai fragile între cele două ţări, într-un ...