Surpriză: Cel mai scump oraş din lume este în Siberia

Multa vreme s-a vehiculat ideea ca cele mai scumpe orase din lume sunt metropolele New York, Londra, Tokio, Paris.
Economica.net - Dum, 30 sept. 2012, 21:36
Surpriză: Cel mai scump oraş din lume este în Siberia

Intr-adevar, aceste metropole au preturi piperate, dar putina lume a luat in calcul faptul ca in locuri izolate, greu accesibile, cu populatie putina si saraca, preturile marfurilor ar putea depasi orasele bine aprovizionate si bine interconectate cu intreaga retea comerciala a lumii, scrie oligarh.md.

Rusii pretind ca orasul cu cele mai ridicate preturi din lume este Bilibino, o localitate cu 5.500 de locuitori, centrul administrativ al regiunii cu acelasi nume, din districtul autonom Ciukotka, situat in nord-estul Siberiei.

Oraşul Bilibino este izolat şi are o infrastructură rudimentară. De la cel mai apropiat aeroport, Keperveem, trebuie să parcurgi un drum de 40 de kilometri, pe drumuri neasfaltate pentru a ajunge în Bilibino.

La câţiva kilometri de oraş se află o centrală nucleară, singura din Estul îndepărtat al Rusiei. Centrala are 4 reactoare şi a fost inaugurată în 1976. Este cea mai mică centrală nucleară din lume şi totodată, cea care este situată în cel mai nordic punct de pe glob. De asemenea, este şi cea mai apropiată centrală nucleară ruseasca de teritoriul Statelor Unite.

Temperatura minimă record înregistrată în oraşul din Siberia este de -74 de grade celsius.

 


View Larger Map

 

S-ar putea ca rusii sa aiba dreptate în privinţa faptului că micul oraş din Siberia ar putea fi cel mai scump din lume. Daca privim mercurialul prezentat recent de Big Pictures, unde valorile exprimate in ruble le-am echivalat in euro si in lei pentru o mai usoara urmarire, ne putem face usor o idee.

Fireste, valorile sunt orientative. O oarecare aproximatie poate rezulta din influenta fluctuatiilor zilnice ale mercurialului insusi, ale cursului valutar, dar si ale TVA, inclus in preturi, scriu cei de la oligarh.md.

Merita, totusi, sa ne satisfacem curiozitatea, ca sa avem o imagine despre cum isi platesc cosul zilnic rusii din nordul extremului orient siberian.

O lista de preturi piperata

oua – 15 ruble/bucata = 0,48 euro
rosii – 440 ruble/kg = 13,98 euro
ceapa – 120 ruble/kg = 3,81 euro
usturoi – 340 ruble/kg = 10,80 euro
ardei din Bulgaria – 550 de ruble/kg = 17,48 euro

lamai – 440 ruble/kg = 16,98 euro
portocale – 410 ruble/kg = 13,03 euro
rodii – 600 ruble/kg = 19,07 euro
cartofi – 60 kg ruble/kg = 1,91 euro

bere – 140 ruble/sticla = 4,45 euro
carne de vita – 480 ruble/kg = 15,25 euro
carne de porc – 400 ruble/kg = 12,71 euro

mandarine – 410 ruble/kg = 13,03 euro
struguri – 600 ruble/kg = 19,07 euro
mere – 365 ruble/kg = 11,06 euro

benzina 92 – 40,40 ruble/litru = 1,28 euro
motorina – 39,40 ruble/litru = 1,25 euro

Inainte de a comenta preturile, merita spuse cateva cuvinte despre oras. In ciuda faptului ca s-a laudat intotdeauna cu conditiile sale ecologice de exceptie, in anul 1976, s-a pus in functiune centrala nucleara de pe cea mai nordica latitudine a planetei.

Poate pentru a masca acest inconvenient, orasul prezinta strazi ingrijite si curate, cu constructii in majoritate noi, dar monotone, care amintesc arhitectura standard a epocii sovietice.

Putine orase din lume se pot lauda cu o circulatie atat de decongestionata: sunt foarte rari cetatenii care au reusit sa-si cumpere o masina personala. Cine are nevoie circula cu taxiul. O cursa de la un capat la altul al micului oras costa 70 euro. Intr-adevar, scump.

Televiziunea pe cablu n-a avut succes, din cauza pretului. Ca urmare, acoperisurile sunt intesate de antene. Sunt antenele celor care au reusit sa-si cumpere un TV.

Zona adaposteste imense zacaminte de aur, unele aflate in exploatare, altele inca neinventariate. Specialistii estimeaza rezervele la volumul record de 2.000 tone, in intreaga zona.

Rezervele sunt mari, dar exploatarea dificila: este functionala numai vara, iar accesul la mine se poate face numai cu elicopterul, infrastructura lipsind cu desavarsire.

Probabi ca lipsa cailor de acces este una din cauzele care determina preturile atat de ridicate.

Oraselul are cateva supermarketuri de tip occidental, intesate cu marfuri. Din motive lesne de inteles, nu si de cumparatori.

Ce ne spun preturile?

Ouale cu echivalentul 2 lei bucata, rosiile 78 lei/kg, usturoiul 58 lei/kg, lamaiele 98 lei/kg, cartofii 10 lei/kg, carnea de porc 117 lei/kg ar trebui sa ne sperie, daca nu ne-ar consola gandul ca benzina si motorina seamana, intrucatva, cu preturile noastre.

Dar, chiar si asa, pretul carburantilor este mult mai ridicat decat in restul Rusiei. Poate ca infrastructura deficitara tine si ea in frau pretul carburantilor: ce sa faci cu carburantii, cand regiunea n-are nici sosele destule, nici automobile suficiente, iar elicopterele nici n-ar veni, daca n-ar avea rezervoarele incarcate, ca nu cumva sa ramana in pana de benzina.

Te-ar mai putea interesa și
Tona de cupru a trecut pragul de 10.000 de dolari, pe fondul unui aşteptat deficit de aprovizionare
Tona de cupru a trecut pragul de 10.000 de dolari, pe fondul unui aşteptat deficit de aprovizionare
Cotaţiile la cupru au trecut vineri pragul de 10.000 de dolari pe tonă, pentru prima dată în ultimii doi ani, pe fondul speculaţiilor că minele din întreaga lume vor avea probleme în a......
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea ...
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2, accesul C, ieşirea spre Hanul lui Manuc, se vor prelungi până pe 10 mai, ...
CFA România: Indicatorul de Încredere Macroeconomică a scăzut în martie cu 1,4 puncte
CFA România: Indicatorul de Încredere Macroeconomică a scăzut în martie cu 1,4 puncte
Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut în luna martie cu 1,4 puncte, până la ...