Surpriză în benzinării: Petrom a scumpit carburanţii cu cinci bani pe litru, după creşterea accizei, în loc de 19 bani

OMV Petrom, cel mai mare vânzător de carburanţi din România, a crescut pe 1 octombrie, la ora 00.00, preţurile la benzina şi motorina cu cinci bani pe litru, ca urmare a creşterii accizei. Benzina s-a scumpit cu 28 de bani litrul, iar motorina cu 40 de bani, în ultima lună.
Economica.net - sâm, 30 sept. 2017, 20:56
Surpriză în benzinării: Petrom a scumpit carburanţii cu cinci bani pe litru, după creşterea accizei, în loc de 19 bani

Acciza la carburanţi a crescut, începând de la 1 octombrie, cu alţi 16 bani pe litru şi, deşi efectul cumulat ar fi trebuit  să însemne o scumpire de 19 bani a unui litru de benzină şi motorină, Petrom a crescut, surprinzător, preţurile cu doar cinci bani pe litru.

Astfel, după creşterea de la 1 octombrie, la cea mai ieftină staţie Petrom din Bucureşti, cea de pe şoseaua Alexandriei, benzina standard are un preţ de 4.85 lei pe litru, iar motorina standard costă 4,93 de lei litrul.

De reţinut că acestea sunt preţuri reduse, dat fiind că, în week-end, compania petrolieră are o promoţie prin care scade preţurile la benzină cu 6 bani pe litru şi la motorină cu 3 bani pe litru în 195 de benzinării din ţară. Aşadar, luni, la cea mai ieftină benzinărie Petrom din Bucureşti, benzina va costa 4,91 lei litrul, iar motorina 4,96 lei litrul.

 

PRET CARBURANTI 2 octombrie 2017

Bucuresti

Iuliu Maniu nr.486: motorina standard 5,06 lei, benzina standard 4,96 lei.

Sos. Bucuresti-Ploiesti, nr. 2, Sect 1: motorina standard 5,03 lei, benzina standard 4,98 lei.

Calea Dorobantilor, nr. 180, Sect 1: motorina standard 5,02 lei, benzina standard 4,96 lei.

Sos. Pipera- Str. Maguricea, Sect 1: motorina standard 5,03 lei, benzina standard 4,98 lei.

Sos. Fundeni nr. 217, Sect 2: motorina standard 5,04 lei, benzina standard 4,98 lei.

Soseaua Alexandriei, motorina standard 4,96 lei pe litru, benzina standard costa 4,91 lei

strada Jiului, motorina 4,97 lei, benzina 4,95 lei

În Odorheiu Secuiesc, un litru de motorina standard costa azi dimineata 4,89 lei/litru, pe Str. Beclean, nr. 284, iar benzina standard 4,99 lei. La statia de pe
strada Str. II Rakoczi Ferenc, nr. 25, motorina are un pret de 4,85 lei pe litru, iar benzina costa 5,01 lei.

În statia Petrom de pe DN 2A, nr. cadastru 910, Slobozia, motorina standard costa 4,89 lei/litru, iar benzina are un pret de 4,89 lei/litru.

La Oneşti, motorina standard costă 4,88 lei, iar benzina standard 4,83 lei/litru.

În Moldova, Bacău, motorina standard 4,92 lei/litru, benzina standard 4,87 lei/litru.

Creşterea de cinci bani pe litru este de patru ori mai mică decât creşterea fiscalităţii: acciza a crescut cu 16 bani pe litru, de azi, şi, cum este şi purtătoare de TVA, efectul se traduce într-o creştere de preţ de 19 bani pe litru. OMV Petrom şi-a asumat astfel o pierdere teoretică de 14 bani pe litru, bani pe care nu i-a transferat în preţul de la pompă.

Aceasta este a cea de-a doua etapă a creştrerii accizei la carburanţi. Prima a avut loc în data de 15 septembrie, ca urmare a deciziei Guvernului Tudose de a creşte acciza la carburanţi cu 32 de bani pe litru, atât la benzină cât şi la motorină, în două etape.

În 15 septembrie, OMV Petrom a urcat preţurile cu 9 bani pe litru, deşi efectul cumulat al creşterii taxării însemna un plus de 19 bani la pompă. A decis să nu transefere atunci în preţ 10 bani pe litru, şi, adunat cu cei 14 bani pe care nu i-a transferat acum, înseamnă că şi-a asumat un cost suplimentar de 24 de bani pe litru, bani pe care îi plăteşte statului, dar nu-i recuperează prin preţ.

Compania petrolieră nu a explicat atunci de ce a decis să transfere mai puţin de jumătate din creşteras taxelor în preţul de la pompă

Cu cât s-au scumpit carburanţii în România. Jocul cotaţiei şi al accizei

Preţul carburanţilor este format din trei mari componente, în ordine după ponderea lor: taxele (acciză şi TVA), care reprezintă ceva mai mult de jumătate din preţul final, preţul propriu zis al carburantului-cotaţia internaţională, care înseamnă cam 35% din preţ, şi costurile (logistică, salarii, transport, etc.) şi profitul comerciantului, care înseamnă restul.

Potrivit calculelor noastre, de la finalul lunii august şi până astăzi, Petrom a scumpit benzina cu 28 de bani pe litru şi motorina cu 40 de bani pe litru. De reţinut că acciza a crescut, în această perioadă, cu 38 de bani pe litru, dar Petrom a decis să transfere în preţ doar 14, adică aproximativ o treime.

Momentul în care Guvernul Tudose a decis creşterea taxelor pe carburanţi s-a suprapus cu o piaţă în creştere. Luna trecută, uraganul Harvey, care a lovit Golful Mexic, a închis peste un sfert din capacitatea totală a Statelor Unite, cu efect final creşterea cotaţiilor internaţionale la benzină şi motorină. De la finalul lui august şi până acum, cotaţiile au crescut, pentru benzină, în lei, ponderat cu evoluţia cursului de schimb (leul s-a apreciat marginal în raport cu dolarul) cu 5,5%, iar pentru motorină, cu circa 13%.

Potrivit calculelor noastre, influenţa în preţul final de la pompele din România a acestei creştreri ar fi de 10 bani pentru un litru de benzină şi 21 de bani pentru un litru de motorină. Suprapus cu o acciză mărită trasferată integral în preţ, ar fi trebuit ca la pompă să avem o scumpire a benzinei de 48 de bani pe litru iar la motorină de 59 de bani pe litru.Însă, din motive necunoscute şi pe care încă nu le-a explicat, Petrom, liderul pieţei de distribuţie a carburanţilor, a scumpit benzina cu doar 28 de bani şi motorina cu doar 40 de bani.

În România se consumă şapte miliarde de litri de carburant auto anual, dintre care cinci miliarde de litri de motorină şi două miliarde de litri de benzină. 

Te-ar mai putea interesa și
Moneda meme chinezească PUMP strânge 280 de milioane în prevânzare. Unde se vor duce fondurile? (P)
Moneda meme chinezească PUMP strânge 280 de milioane în prevânzare. Unde se vor duce fondurile? (P)
Suma de 280 de milioane, strânsă de proiectul PUMP în prevânzare, nu doar că a depășit estimările inițiale, ci evidențiază și pofta în creștere constantă a comunității crypto pentru......
Rusia acuză Armenia că încearcă să rupă legăturile cu Moscova
Rusia acuză Armenia că încearcă să rupă legăturile cu Moscova
Rusia a acuzat joi Armenia că încearcă să rupă legăturile din ce în ce mai fragile între cele două ţări, într-un ...
Forţele ruse atacă obiective de infrastructură critică din apropierea oraşului Dnipro
Forţele ruse atacă obiective de infrastructură critică din apropierea oraşului Dnipro
Forţele ruse au atacat vineri dimineaţa obiective de infrastructură critică din districtul Kamianske, în apropierea ...
Cât vinde în week-end un mare retailer alimentar din România
Cât vinde în week-end un mare retailer alimentar din România
În contextul discuțiilor legate de închiderea supermarketurilor și hypermarketurilor în week-end sau reducerea programului ...