UPDATED Surpriză: Momentan, proiectul reactoarelor mici modulare de la Doicești nu merge mai departe. Reprezentantul statului s-a abținut la vot în AGA. Reacția Ministerului Energiei

Adunarea Generală a Acționarilor Nuclearelectrica trebuia să adopte azi o decizie referitoare la continuarea proiectului SMR (reactoare mici modulare) de concepție americană de la Doicești, dar nu a adoptat-o. UPDATE: Ministerul Energiei spune că susține proiectul, dar e nevoie de "o viziune calibrată", reacția integrală la finalul textului.
Mihai Nicuţ - mie, 17 apr. 2024, 19:33
UPDATED Surpriză: Momentan, proiectul reactoarelor mici modulare de la Doicești nu merge mai departe. Reprezentantul statului s-a abținut la vot în AGA. Reacția Ministerului Energiei

Iată extrasul din decizia AGA Nuclearelectrica, ce a a avut loc azi, pe această temă:

In ceea ce priveste “Aprobarea deciziei privind continuarea proiectului Reactoarelor Modulare Mici (SMR), in baza documentatiei tip studiu de prefezabilitate (rev 1.1), elaborata in conformitate cu cerintele HG nr. 907/2016 privind etapele si continutul-cadru al documentatiilor tehnico-economice aferente obiectivelor de investitii financiare din fonduri publice”, nu s-a intrunit numarul de voturi necesar luarii unei hotarari (250.493.145 voturi reprezentand 88,83112% din voturile exprimate de actionarii prezenti sau reprezentati fiind „abtinere”).

In prezenta actionarilor reprezentand 93,48376 % din capitalul social si 93,48376 % din totalul drepturilor de vot, in conformitate cu prevederile art 16 din Actul Constitutiv si art. 112 alin. 1 din Legea nr. 31/1990, voturile au fost exprimate dupa cum urmeaza:

Voturile exprimate au fost inregistrate dupa cum urmeaza:

– 18.218.715 voturi “pentru”;

– 13.276.195 voturi “impotriva”;

– 250.493.145 voturi “abtinere”;

– 0 voturi “neexprimate”.

Cum statul este cel mai mare acționar al Nuclearelectrica, cu 82%, prin Ministerul Energiei, este clar că reprezentantul Ministerului s-a abținut de la vot în ședința AGA.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, nu este în țară, fiind în delegația condusă de premierul Ciolacu în vizită în Qatar.

Ro Power Nuclear, companie deținută în proporții egale de Nuclearelectrica și Nova Power and Gas are ca scop construirea unei centrale nucleare la Doicești, în județul Dâmbovița, formată din șase reactoare mici modulare (SMR) cu tehnologie dezvoltată de NuScale, cu o capacitate totală de 462 MW.

Primul modul al centralei ar urma să fie funcțional la finalul anului 2029.

NuScale Power a anunţat toamna trecut că a convenit cu asociația municipiilor din Utah să pună capăt proiectului de reactor modular de mici dimensiuni al companiei, de tipul celui care ar fi urmat să fie pus în funcțiune în România, din cauza costurilor prea ridicate. Costul energiei ar fi urmat să ajungă la 89 de dolari/MWh, ceea ce pentru municipalități, cele care urmau să consume energia, a fost prea mult.

NuScale a anunțat atunci că proiectul, singurul SMR care a primit aprobare de la reglementatorul american pentru energie nucleară, va continua, cu ceilalţi clienţi interni şi internaţionali.

NuScale speră să construiască SMR-uri în România, Kazahstan, Polonia şi Ucraina.

România a anunțat că va contiunua proiectul de la Doicești după anunțul NuScale referitor la oprirea proiectului din Utah.

Citește și:

Centrala nucleară cu SMR de la Doicești va fi mai rentabilă decât cea din Statele Unite care nu s-a mai făcut – Burduja

UPDATE

Iată integral reacția Ministerului Energiei:

Susținem proiectul reactoarelor modulare de mici dimensiuni în România, ca parte integrantă din strategia de dezvoltare și consolidare energetică a României.

Astfel, pct. 2 de pe ordinea de zi a AGOA și pct. 4-11 de pe ordinea de zi a AGEA din data de 17.04.2024, organizate de Societatea Națională Nuclearelectrica, vor fi repuse pe ordinea de zi in cadrul unor ședințe ulterioare cu respectarea strategiei de dezvoltare a proiectului. Avem nevoie de o viziune calibrată și integrată asupra proiectului, care va intra, în perioada următoare, în a doua etapă de dezvoltare.

În acest scop, pentru a asigura succesul proiectului pe termen lung, Ministerul Energiei, în calitate de acționar majoritar, a susținut necesitatea completării din partea conducerii executive și neexecutive a unor aspecte care țin strict de structura etapelor care urmăresc dezvoltarea proiectului.

România are șansa să fie lider în sectorul nuclear civil european și global, inclusiv prin prisma noilor tehnologii ale reactoarelor modulare de mici dimensiuni (proiectul de la Doicești) și a reactoarelor de generație IV (proiectul ALFRED). Ministerul Energiei va continua să sprijine activ acest efort.

Te-ar mai putea interesa și
Codul muncii actualizat: persoana singură din familia monoparentală nu poate fi obligată să lucreze noaptea
Codul muncii actualizat: persoana singură din familia monoparentală nu poate fi obligată să lucreze noaptea
Persoana singură din familia monoparentală nu va putea fi obligată să presteze muncă de noapte, conform unui proiect de lege adoptat de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional,......
Preţurile produselor agricole au scăzut cu 18,69% în februarie 2024, comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut – date INS
Preţurile produselor agricole au scăzut cu 18,69% în februarie 2024, comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut – ...
Preţurile produselor agricole au scăzut cu 18,69% în luna februarie 2024, comparativ cu luna februarie 2023, potrivit ...
Londra speră să expulzeze 5.700 de migranţi către Rwanda „până la sfârşitul anului”
Londra speră să expulzeze 5.700 de migranţi către Rwanda „până la sfârşitul anului”
Marea Britanie a demarat, marţi, controalele fizice asupra produselor alimentare proaspete importate din Uniunea Europeană, ...
Economia germană a evitat recesiunea la începutul anului
Economia germană a evitat recesiunea la începutul anului
Economia germană a revenit pe creştere în primul trimestru al acestui an, când a înregistrat un avans modest dar peste ...