UPDATED Surpriză: Momentan, proiectul reactoarelor mici modulare de la Doicești nu merge mai departe. Reprezentantul statului s-a abținut la vot în AGA. Reacția Ministerului Energiei

Adunarea Generală a Acționarilor Nuclearelectrica trebuia să adopte azi o decizie referitoare la continuarea proiectului SMR (reactoare mici modulare) de concepție americană de la Doicești, dar nu a adoptat-o. UPDATE: Ministerul Energiei spune că susține proiectul, dar e nevoie de "o viziune calibrată", reacția integrală la finalul textului.
Mihai Nicuţ - mie, 17 apr. 2024, 19:33
UPDATED Surpriză: Momentan, proiectul reactoarelor mici modulare de la Doicești nu merge mai departe. Reprezentantul statului s-a abținut la vot în AGA. Reacția Ministerului Energiei

Iată extrasul din decizia AGA Nuclearelectrica, ce a a avut loc azi, pe această temă:

In ceea ce priveste “Aprobarea deciziei privind continuarea proiectului Reactoarelor Modulare Mici (SMR), in baza documentatiei tip studiu de prefezabilitate (rev 1.1), elaborata in conformitate cu cerintele HG nr. 907/2016 privind etapele si continutul-cadru al documentatiilor tehnico-economice aferente obiectivelor de investitii financiare din fonduri publice”, nu s-a intrunit numarul de voturi necesar luarii unei hotarari (250.493.145 voturi reprezentand 88,83112% din voturile exprimate de actionarii prezenti sau reprezentati fiind „abtinere”).

In prezenta actionarilor reprezentand 93,48376 % din capitalul social si 93,48376 % din totalul drepturilor de vot, in conformitate cu prevederile art 16 din Actul Constitutiv si art. 112 alin. 1 din Legea nr. 31/1990, voturile au fost exprimate dupa cum urmeaza:

Voturile exprimate au fost inregistrate dupa cum urmeaza:

– 18.218.715 voturi “pentru”;

– 13.276.195 voturi “impotriva”;

– 250.493.145 voturi “abtinere”;

– 0 voturi “neexprimate”.

Cum statul este cel mai mare acționar al Nuclearelectrica, cu 82%, prin Ministerul Energiei, este clar că reprezentantul Ministerului s-a abținut de la vot în ședința AGA.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, nu este în țară, fiind în delegația condusă de premierul Ciolacu în vizită în Qatar.

Ro Power Nuclear, companie deținută în proporții egale de Nuclearelectrica și Nova Power and Gas are ca scop construirea unei centrale nucleare la Doicești, în județul Dâmbovița, formată din șase reactoare mici modulare (SMR) cu tehnologie dezvoltată de NuScale, cu o capacitate totală de 462 MW.

Primul modul al centralei ar urma să fie funcțional la finalul anului 2029.

NuScale Power a anunţat toamna trecut că a convenit cu asociația municipiilor din Utah să pună capăt proiectului de reactor modular de mici dimensiuni al companiei, de tipul celui care ar fi urmat să fie pus în funcțiune în România, din cauza costurilor prea ridicate. Costul energiei ar fi urmat să ajungă la 89 de dolari/MWh, ceea ce pentru municipalități, cele care urmau să consume energia, a fost prea mult.

NuScale a anunțat atunci că proiectul, singurul SMR care a primit aprobare de la reglementatorul american pentru energie nucleară, va continua, cu ceilalţi clienţi interni şi internaţionali.

NuScale speră să construiască SMR-uri în România, Kazahstan, Polonia şi Ucraina.

România a anunțat că va contiunua proiectul de la Doicești după anunțul NuScale referitor la oprirea proiectului din Utah.

Citește și:

Centrala nucleară cu SMR de la Doicești va fi mai rentabilă decât cea din Statele Unite care nu s-a mai făcut – Burduja

UPDATE

Iată integral reacția Ministerului Energiei:

Susținem proiectul reactoarelor modulare de mici dimensiuni în România, ca parte integrantă din strategia de dezvoltare și consolidare energetică a României.

Astfel, pct. 2 de pe ordinea de zi a AGOA și pct. 4-11 de pe ordinea de zi a AGEA din data de 17.04.2024, organizate de Societatea Națională Nuclearelectrica, vor fi repuse pe ordinea de zi in cadrul unor ședințe ulterioare cu respectarea strategiei de dezvoltare a proiectului. Avem nevoie de o viziune calibrată și integrată asupra proiectului, care va intra, în perioada următoare, în a doua etapă de dezvoltare.

În acest scop, pentru a asigura succesul proiectului pe termen lung, Ministerul Energiei, în calitate de acționar majoritar, a susținut necesitatea completării din partea conducerii executive și neexecutive a unor aspecte care țin strict de structura etapelor care urmăresc dezvoltarea proiectului.

România are șansa să fie lider în sectorul nuclear civil european și global, inclusiv prin prisma noilor tehnologii ale reactoarelor modulare de mici dimensiuni (proiectul de la Doicești) și a reactoarelor de generație IV (proiectul ALFRED). Ministerul Energiei va continua să sprijine activ acest efort.

Te-ar mai putea interesa și
Gazele naturale se scumpesc pe piețe în România și în Europa. Care este cauza
Gazele naturale se scumpesc pe piețe în România și în Europa. Care este cauza
Prețul gazelor naturale tranzacționat pe piața pentru a doua zi de la București a crescut semnificativ, în linie cu creșterile de pe piețele europene, ca urmare a posibilității ca Austria......
Au început să producă într-o sufragerie, iar acum, după 30 de ani, au rulaje de 35 de milioane euro din vânzarea de etichete. Povestea de business a unei familii de români
Au început să producă într-o sufragerie, iar acum, după 30 de ani, au rulaje de 35 de milioane euro din vânzarea de ...
Rottaprint, prima tipografie flexografică cu acționat 100% românesc, înființată de familia Nechita-Rotta în urmă ...
Tribunalul ICC interzice Gazprom să apeleze la instanţele ruseşti pentru disputele cu companiile europene
Tribunalul ICC interzice Gazprom să apeleze la instanţele ruseşti pentru disputele cu companiile europene
Un tribunal al Camerei Internaţionale de Comerţ (ICC) a interzis grupului Gazprom să continue în Rusia procedurile judiciare ...
Bogdan Neacșu (CEC Bank) mai câștigă un mandat de președinte al Asociației Române a Băncilor. Maria Rousseva (BRD) este unul dintre vecepreședinții nou numiți
Bogdan Neacșu (CEC Bank) mai câștigă un mandat de președinte al Asociației Române a Băncilor. Maria Rousseva (BRD) ...
Adunarea Generală a Asociației Române a Băncilor (ARB) reunită în ședință de 24 mai 2024, a votat noua componență ...