Surprizele pozitive din primul trimestru îmbunătăţesc perspectivele redresării în Europa Centrală şi de Est. România, în fruntea revenirii – Reuters

Ţările UE din Europa Centrală şi de Est (CEE) au surprins prin amploarea creşterii economice în primul trimestru din 2021, arată datele publicate marţi de Eurostat, datorită industriei, care - susţin analiştii - va sprijini o redresare ce ar putea fi mai solidă decât se estima, transmite Reuters.
AGERPRES - mar, 18 mai 2021, 15:04
Surprizele pozitive din primul trimestru îmbunătăţesc perspectivele redresării în Europa Centrală şi de Est. România, în fruntea revenirii - Reuters

Slovacia a înregistrat în primele trei luni din 2021 o creştere anuală a Produsului intern brut de 3%, după patru trimestre de declin consecutiv, în timp ce economia României a atins nivelul de dinaintea pandemiei, apreciază analiştii.

În Ungaria, unde Banca Naţională a Ungariei (NBH) se pregăteşte să implementeze prima majorare a dobânzii de politică monetară din Uniunea Europenă, Produsul intern brut de 3% s-a contractat în ritm anual cu 2,3% în perioada ianuarie-martie 2021, mai puţin decât se estima, dar a crescut cu 1,9% faţă de ultimul trimestru al anului trecut, scrie Agerpres.

Economia Bulgariei a înregistrat un declin anual de 1,8%, un ritm mai lent decât scăderea din trimestrul precedent, în timp ce România a fost, în primul trimestru al acestui an, cea mai dinamică economie din Uniunea Europeană, cu un avans al Produsului intern brut de 2,8% comparativ cu ultimul trimestru al anului trecut.

Datele preliminare vin după ce săptămâna trecută Polonia a raportat un declin anual de 1,2%, iar Cehia o scădere anuală a Produsului intern brut de 2,1%.

Analiştii de la Capital Economics susţin că Ungaria şi România au depăşit regiunea în ceea ce priveşte evoluţia trimestrială, iar până acum România este cea mai avansată în privinţa redresării, alte economii fiind încă sub nivelul de dinaintea pandemiei.

În ritm trimestrial, doar economiile din Slovacia şi Cehia au înregistrat scăderi în primele trei luni din 2021.

Condiţiile sunt adecvate pentru o redresare regională solidă în semestrul doi din 2021 şi în 2022″, apreciază Capital Economics.

Economiile din regiune încep să se deschidă după încetinirea numărului de infecţii şi a sporirii ritmului de vaccinare. Cererea ridicată din partea consumatorilor va alimenta probabil inflaţia, băncile centrale fiind în alertă.

Cehia era considerată de analişti drept cea mai probabilă candidată la majorarea costului creditului însă viceguvernatorul Băncii Naţionale a Ungariei, Barnabas Virag, a declarat luni că majorarea preţurilor va fi contracarată de înăsprirea politicii monetare încă de luna viitoare.

„Cu un astfel de start al anului, o creştere de 6% sau chiar mai ridicată ar putea fi la orizont (în Ungaria). Ar putea să nu fie o coincidenţă faptul că Banca Centrală a început să discute despre majorarea dobânzii”, a apreciat Peter Virovacz, analist la ING.

Analiştii ING susţin că estimarea privind o creştere de 5,5% a economiei României „clar va fi revizuită în creştere”, în timp ce analiştii Raiffeisen apreciază că un avans de 7% este posibil.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Program de guvernare: 315 km de cale ferată modernizate şi dezvoltarea reţelei de metrou în Bucureşti şi Cluj-Napoca
Program de guvernare: 315 km de cale ferată modernizate şi dezvoltarea reţelei de metrou în Bucureşti şi Cluj-Napoca
Realizarea a 315 kilometri linii de cale ferată modernizate, achiziţia a 20 de trenuri electrice şi 12 trenuri cu hidrogen, ...
Program de guvernare: USR vrea să desfiinţeze pensiile speciale
Program de guvernare: USR vrea să desfiinţeze pensiile speciale
USR propune în programul de guvernare măsuri care să întărească sprijinul pentru angajaţi şi angajatori în pandemie, ...
Eliminarea monopolului OPCOM şi deblocarea investiţiilor în Marea Neagră, printre propunerile USR în domeniul energiei
Eliminarea monopolului OPCOM şi deblocarea investiţiilor în Marea Neagră, printre propunerile USR în domeniul energiei
USR a inclus în programul de guvernare 12 măsuri în sectorul energetic, printre care eliminarea monopolului OPCOM pe piaţa ...