1EUR = 4.7231 RON | Bucureşti 28 º

Companii

Surse: ASF cercetează situaţia subscrierilor în cazul listării Digi

După subscrierea fără precedent a acţiunilor listate de Digi Communications şi rumoarea din piaţă vizavi de scrisorile de garanţie emise de bănci, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a solicitat Digi Communications o situaţie exactă a subscrierilor realizate pe zona de retail şi persoane juridice, ambele suprasubscrise puternic.

Fără să declanşeze efectiv o anchetă în cazul listării pe Bursă a companiei Digi Communications NV, care reuneşte operațiunile de telecomunicații ale RCS&RDS, numărul 1 pe piaţa de profil din România, ASF cercetează situaţia tuturor subscrierilor realizate de investitorii instituţionali şi de retail. Listarea companiei s-a făcut în baza autorităţii de supraveghere din Olanda, unde compania este înregistrată, lucru permis de legislaţia comunitară.

Într-o declaraţie publică, avocatul Gheorghe Piperea declara că, "ASF trebuie să se sesizeze urgent cu privire la o posibilă manipulare a pieţei, în cazul utilizării scrisorilor de garanţie bancară în oferta publică Digi Communications, care a umflat cererea, ducând la o suprasubscriere de peste 2.700% pe tranşa de retail". Potrivit legislaţiei în vigoare, manipularea pieţei înseamnă tranzacţii sau ordine de tranzacţionare care dau sau ar putea da semnale false sau care induc în eroare în legătură cu cererea, oferta sau preţul instrumentelor financiare.

Surse din piaţa de capital şi de reglementare a acesteia spun totuşi că decizia băncilor vizavi de garanţii este una legală. "Totuşi, intermediarul listării ar fi putut stabili o limitare în privinţa subscrierilor pe retail pentru a nu ne trezi cu valori atât de mari. Poate ar trebui chiar să fie trecută în lege o astfel de limitare, pe viitor", spun sursele citate.

Numai suprasubscrierea pe tranşa de retail a fost de 19 ori mai mare.

Listarea Digi Communications NV, compania mamă a RCS & RDS, la Bursa de Valori Bucureşti a avut loc la un preţ de 40 de lei pe acţiune. Antreprenorul Zoltan Teszari şi ceilalţi acţionari ai Digi au vândut la Bursă peste 25% din acţiunile companiei şi vor câştiga, presupunând exercitarea opţiunii de supraalocare, 956,74 de milioane de lei (aproximativ 212 milioane de euro). IPO-ul Digi a fost suprasubscris pe toate planurile depăşind listarea Transgaz, Romgaz, Transelectrica, etc.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO