Surse: Datoriile Romcab către băncile comerciale ar putea fi plătite de Coface şi Euler Hermes

Surse din mediul financiar bancar spun că majoritatea creditelor acordate de băncile comerciale, în total de 438,74 milioane de lei, dintre care 246,063 milioane de lei cele două bănci de stat Eximbank şi CEC Bank, erau garantate cu stocuri de marfă ale Romcab. Aceleaşi surse spun însă că, respectivele stocuri erau asigurate de diviziile de asiguirări ale Euler Hermes (în cazul băncilor de stat) şi Coface. Rămâne însă de văzut în ce condiţii au fost încheiate contractele de asigurări şi dacă aceste condiţii sunt respectate şi acum.
Gabriela Ţinteanu - Dum, 25 iun. 2017, 20:58
Surse: Datoriile Romcab către băncile comerciale ar putea fi plătite de Coface şi Euler Hermes

În condiţiile în care stocurile de marfă cu care au fost girate creditele au fost asigurate direct la cei doi mari asigurători internaţionali, băncile şi-ar putea recupera integral banii cu condiţia ca stocurile să mai existe, destinaţia şi locaţia lor să nu fi fost schimbată şi sunt aceleaşi cu cele din momentul realizării contractului de asigurare. Surse din piaţa bancară spun că rumorile şi nemulţumirie se discută la ora actuală la Paris şi în Germania. Reprezentanţii din România ai celor doi asigurători internaţionali nu au dorit să comenteze în nici un fel informaţiile vehiculate în piaţă.

Existenţa acestor poliţe de asigurare justifică astfel şi liniştea care domneşte la BNR în privinţa datoriilor pe care sistemul bancar le are de încasat de pe urma Romcab şi care se ridică la 438,74 de milioane de lei implică nume mari din sistem. După cum au explicat pentru ECONOMICA.NET surse din BNR, nu există un impact pe sistemul bancar sau pe fondurile proprii ale băncilor care să implice aport de capital social suplimentar din partea băncilor înscrise la masa credală, în cazul unui faliment. Acest lucru este posibil deoarece pentru credite, băncile au fost obligate de către reglementator să facă provizioane la valoarea expunerii nete a băncii pe respectivul client. Sursele citate au explicat faptul că porovizioanele au fost realizate pentru acele stocuri despre care se bănuia că au o valoare îndoielnică sau că, pur şi simplu nu există. Totuşi ceva neclarităţi există, cu atât mai mult cu cât, surse din piaţa bancară spun că majoritatea creditelor acordate Romcab au fost acordate….”pe repede înainte”.

Romcab Târgu Mureș, unul dintre cei mai mari producători de cabluri din România, administrat până în ianuarie 2017 de către fostul ministru de finanțe Sebastian Vlădescu a intrat în insolvenţă în luna februarie. A acumulat datorii în valoare totală de aproximativ 1 miliard de lei (222,7 milioane de euro), arată tabelul preliminar al creanțelor pus la dispoziție ECONOMICA.NET de către termene.ro. şi, alături de companiile de asigurări, printre cei mai mari creditori sunt băncile.

Din miliardul de lei, 184,7 milioane de lei (aproximativ 41 de milioane de euro) adică 18,4% din valoarea totală a creanțelor, este datorată Eximbank, care este cel mai mare creditor. Creanța către Eximbank este însă în mare parte (113 milioane de lei) cu cu titlu provizoriu, până la identificarea, inventarierea şi întocmirea Raportului de evaluare asupra bunurilor ce constituie obiectul garanţiei oferite de banca de stat, în timp ce restul de 71,7 milioane de lei este o creanță înscrisă sub condiție suspensivă. Aceeaşi situaţie este şi la celelalte bănci creditoare.

Urmează Banca Transilvania, cu creanțe în valoare de aproximativ 111,8 milioane de lei ( 24,8 milioane de euro), International Investment Bank, care are de recuperat 68,5 milioane de lei, Piraeus Bank cu 34,8 milioane de lei, CEC Bank care are de recuperat aproximativ 34,6 milioane de lei, Banca Comercială Feroviară, care are de recuperat 8,9 milioane de lei, BCR cu 8,5 milioane de lei, Banca Comercială Intesa Sao Paolo Bank România SA cu 3,5 milioane de lei, Unicredit Leasing Corporation IFN SA cu peste 877.000 lei, Motoractive IFN SA cu 834 .0000 lei, BRD cu 457.000 de lei și BCR Leasing IFN cu 282.500 de lei.
La ora actuală, RZB&Partners, administratorul judiciar al Romcab se află în process de selecţie a unui evaluator.

Te-ar mai putea interesa și
EXCLUSIV Un vânzător de RCA din top, cu sute de mii de clienți șoferi, arată probleme mari, după patru sancțiuni în doi ani. Unde se oprește „cutremurul” din piața brokerajului?
EXCLUSIV Un vânzător de RCA din top, cu sute de mii de clienți șoferi, arată probleme mari, după patru sancțiuni în ...
DAW Management Broker de Asigurări a mai luat o amendă de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și ajunge la a patra sancțiune în nici doi ani, iar Autoritatea deja îi acordă o......
Turismul reprezintă o treime din economia Greciei și este cel mai mare angajator –  studiu Confederaţia Turistică Elenă
Turismul reprezintă o treime din economia Greciei și este cel mai mare angajator – studiu Confederaţia Turistică ...
Contribuţia totală a turismului la economia Greciei în 2023 (incluzând beneficiile directe şi secundare) este estimată ...
S&P a menținut ratingul României la BBB-/A3, cu perspectivă stabilă
S&P a menținut ratingul României la BBB-/A3, cu perspectivă stabilă
Agenţia de rating S&P Global a reconfirmat, în data de 12 aprilie, ratingul aferent datoriei guvernamentale a României ...
Comuniștii ruși protestează după ce Ministerul Educației a introdus în programa școlară golful, un sport al „elitelor occidentale neprietenoase”
Comuniștii ruși protestează după ce Ministerul Educației a introdus în programa școlară golful, un sport al „elitelor ...
Ministerul rus al Educaţiei a introdus golful la orele de educaţie fizică în licee, decizie criticată de Partidul Comunist ...