O liberalizare imediată ar fi urcat cu 40% factura de energie a populaţiei. Procesul începe la anul

Calendarul de liberalizare a pieţei de energie electrică prevede data de 31 decembrie 2017 ca termen limită pentru dereglementarea totală, mult mai târziu decât se convenise cu instituţiile internaţionale. Populaţia n-ar putea suporta scumpirile dacă liberalizarea s-ar face imediat. De aceea, liberalizarea începe abia în 2013 şi se face în trepte
Florin Cojocaru - lun, 12 mart. 2012, 15:34
O liberalizare imediată ar fi urcat cu 40% factura de energie a populaţiei. Procesul începe la anul

Statul român tărăgănează procesul de liberalizare a pieţei de energie electrică pentru că o dereglementare imediată ar urca foarte mult preţul curentului până la un nivel considerat „insuportabil” pentru populaţie, au declarat surse guvernamentale pentru  ECONOMICA.NET. Astfel, liberalizarea preţei se va face gradual începând de anul viitor, pentru ca în 2017 toată piaţa de electricitate să fie dereglementată. FMI şi Comisia Europeană au cerut în repetate rânduri ca liberalizarea pieţei de energie electrică să înceapă chiar de anul acesta inclusiv pentru consumatorii casnici.

„Liberalizare fără creştere de preţuri nu se poate. Fiecare producător va vrea să-şi vândă cât mai scump energia odată ce nu vor mai fi îngrădiţi de stat. Estimez că, dacă liberalizarea s-ar face mâine preţurile pentru populaţie ar creşte cu 40% iar pentru consumatorii industriali cu 20%. Ar fi insuportabil”, au precizat sursele citate.

Proiectul de lege care conţine calendarul de liberalizare arată că în acest an se va începe dereglementarea doar pentru industrie. Din 1 septembrie, 15% din piaţă va fi dereglementată, procentul urmând a urca până la 20% din prima zi a anului viitor. Gradul de deschidere al pieţei se va mări treptat până când se va ajunge la 100% în prima zi a lui 2014.

Piaţa energiei pentru consumatorii casnici va începe să fie liberalizată începând cu 1 iulie 2013 iar procesul se va termina abia la sfârşitul lui 2017 potrivit documentului citat, obţinut de Hotnews.ro. Liberalizarea propriu zisă va începe la 1 iulie 2013, când primele 10% din consumul de electricitate al casnicilor va fi achiziţionată de furnizori, de pe piaţa liberă, la preţuri ne-reglementate de stat.

Conform obligaţiilor asumate de România în discuţiile cu organizaţiile internaţionale, ţara noastră trebuia să renunţe la reglementarea preţurilor de la 1 ianuarie 2007.

În 2009, Parlamentul European a adoptat legislaţia privind piata internă de energie electrică şi gaze naturale, prin care a dat undă verde liberalizării.

În ceea ce priveşte protecţia consumatorilor, aceştia trebuie „să aibă acces la aceste date privind consumul, preţurile asociate şi costurile serviciului, astfel încât să poată invita concurenţii să le prezinte o ofertă pe baza acestora”, se precizează într-un comunicat al instituţiei europene.

De asemenea, legislaţia prevede şi măsuri speciale de protecţie a consumatorilor vulnerabili, precum planuri naţionale de acţiune sau beneficii în sistemele de asigurări sociale.

Statul român a negociat cu FMI o amânare a procesului de liberalizare pe motiv că populaţia nu ar putea suporta creşterile de preţ aferente. De altfel, chiar preşedintele Traian Băsescu a spus recent că, cel puţin în privinţa gazelor pentru consumatorii casnici, se vrea amânarea procesului de liberalizare totală până în „2017 – 2020”.

Cei mai mari susţinători ai liberalizării pieţei de energie electrică şi gaze sunt companiile de utilităţi precum GDF SUEZ, E.ON ori Enel dar si marii producători de gaze şi electricitate precum Petrom ori Hidroelectrica. Aceste companii şi-ar putea vinde marfa la un preţ dictat de piaţă şi nu de stat, maximizându-şi astfel profiturile.

Te-ar mai putea interesa și
Coronavirus: Bilanţul deceselor din Statele Unite, pe cale să îl depăşească pe cel al pandemiei de gripă spaniolă
Coronavirus: Bilanţul deceselor din Statele Unite, pe cale să îl depăşească pe cel al pandemiei de gripă spaniolă
Bilanţul deceselor de COVID-19 din Statele Unite va depăşi în următoarele două zile numărul persoanelor care au murit în această ţară în timpul pandemiei de gripă spaniolă, potrivit......
Scandalul CITY Insurance – FGA primeşte cereri de deschidere a dosarelor de daună din partea potenţialilor creditori de asigurare
Scandalul CITY Insurance – FGA primeşte cereri de deschidere a dosarelor de daună din partea potenţialilor creditori ...
Fondul de garantare a asiguratilor (FGA) a luat act de Decizia Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) prin care s-a ...
Companiile britanice de utilităţi vor să fie sprijinite de Guvern în contextul creşterii preţurilor
Companiile britanice de utilităţi vor să fie sprijinite de Guvern în contextul creşterii preţurilor
 Companiile britanice de utilităţi încearcă să obţină un important pachet guvernamental de sprijin, în condiţiile ...
Încep distribuirile de dividende pentru acţionarii Antibiotice Iaşi – Depozitarul Central
Încep distribuirile de dividende pentru acţionarii Antibiotice Iaşi – Depozitarul Central
Depozitarul Central informează investitorii că, în perioada 20 septembrie 2021 - 19 septembrie 2024 distribuie dividende ...