O liberalizare imediată ar fi urcat cu 40% factura de energie a populaţiei. Procesul începe la anul

Calendarul de liberalizare a pieţei de energie electrică prevede data de 31 decembrie 2017 ca termen limită pentru dereglementarea totală, mult mai târziu decât se convenise cu instituţiile internaţionale. Populaţia n-ar putea suporta scumpirile dacă liberalizarea s-ar face imediat. De aceea, liberalizarea începe abia în 2013 şi se face în trepte
Florin Cojocaru - lun, 12 mart. 2012, 15:34
O liberalizare imediată ar fi urcat cu 40% factura de energie a populaţiei. Procesul începe la anul

Statul român tărăgănează procesul de liberalizare a pieţei de energie electrică pentru că o dereglementare imediată ar urca foarte mult preţul curentului până la un nivel considerat „insuportabil” pentru populaţie, au declarat surse guvernamentale pentru  ECONOMICA.NET. Astfel, liberalizarea preţei se va face gradual începând de anul viitor, pentru ca în 2017 toată piaţa de electricitate să fie dereglementată. FMI şi Comisia Europeană au cerut în repetate rânduri ca liberalizarea pieţei de energie electrică să înceapă chiar de anul acesta inclusiv pentru consumatorii casnici.

„Liberalizare fără creştere de preţuri nu se poate. Fiecare producător va vrea să-şi vândă cât mai scump energia odată ce nu vor mai fi îngrădiţi de stat. Estimez că, dacă liberalizarea s-ar face mâine preţurile pentru populaţie ar creşte cu 40% iar pentru consumatorii industriali cu 20%. Ar fi insuportabil”, au precizat sursele citate.

Proiectul de lege care conţine calendarul de liberalizare arată că în acest an se va începe dereglementarea doar pentru industrie. Din 1 septembrie, 15% din piaţă va fi dereglementată, procentul urmând a urca până la 20% din prima zi a anului viitor. Gradul de deschidere al pieţei se va mări treptat până când se va ajunge la 100% în prima zi a lui 2014.

Piaţa energiei pentru consumatorii casnici va începe să fie liberalizată începând cu 1 iulie 2013 iar procesul se va termina abia la sfârşitul lui 2017 potrivit documentului citat, obţinut de Hotnews.ro. Liberalizarea propriu zisă va începe la 1 iulie 2013, când primele 10% din consumul de electricitate al casnicilor va fi achiziţionată de furnizori, de pe piaţa liberă, la preţuri ne-reglementate de stat.

Conform obligaţiilor asumate de România în discuţiile cu organizaţiile internaţionale, ţara noastră trebuia să renunţe la reglementarea preţurilor de la 1 ianuarie 2007.

În 2009, Parlamentul European a adoptat legislaţia privind piata internă de energie electrică şi gaze naturale, prin care a dat undă verde liberalizării.

În ceea ce priveşte protecţia consumatorilor, aceştia trebuie „să aibă acces la aceste date privind consumul, preţurile asociate şi costurile serviciului, astfel încât să poată invita concurenţii să le prezinte o ofertă pe baza acestora”, se precizează într-un comunicat al instituţiei europene.

De asemenea, legislaţia prevede şi măsuri speciale de protecţie a consumatorilor vulnerabili, precum planuri naţionale de acţiune sau beneficii în sistemele de asigurări sociale.

Statul român a negociat cu FMI o amânare a procesului de liberalizare pe motiv că populaţia nu ar putea suporta creşterile de preţ aferente. De altfel, chiar preşedintele Traian Băsescu a spus recent că, cel puţin în privinţa gazelor pentru consumatorii casnici, se vrea amânarea procesului de liberalizare totală până în „2017 – 2020”.

Cei mai mari susţinători ai liberalizării pieţei de energie electrică şi gaze sunt companiile de utilităţi precum GDF SUEZ, E.ON ori Enel dar si marii producători de gaze şi electricitate precum Petrom ori Hidroelectrica. Aceste companii şi-ar putea vinde marfa la un preţ dictat de piaţă şi nu de stat, maximizându-şi astfel profiturile.

Te-ar mai putea interesa și
Brazilia a înregistrat pentru a patra zi consecutiv peste 2.000 de decese cauzate de COVID-19
Brazilia a înregistrat pentru a patra zi consecutiv peste 2.000 de decese cauzate de COVID-19
Brazilia a înregistrat vineri 2.216 de decese de COVID-19, fiind a patra zi consecutiv când raportează peste 2.000 de decese zilnice asociate acestei maladii, potrivit unor surse guvernamentale......
GCS: 127 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 au fost confirmate în ultimele 24 de ore. Toată țara rămâne în scenariul verde
GCS: 127 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 au fost confirmate în ultimele 24 de ore. Toată țara rămâne în scenariul ...
Un număr de 127 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate ...
ANM: Cod galben de instabilitate atmosferică în aproape toată țara
ANM: Cod galben de instabilitate atmosferică în aproape toată țara
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare Cod galben de instabilitate atmosferică pentru aproape ...
Cele mai ieftine bilete de avion spre plajele din Spania
Cele mai ieftine bilete de avion spre plajele din Spania
Dacă nu mergeți în vacanță prin intermediul agențiilor de turism și vă cazați în apartamente sau vile, iată care ...