Suspendare „momentană” a livrărilor de gaze algeriene spre Spania, în urma unui incident – Sonatrach

Grupul de petrol şi gaze algerian Sonatrach a anunţat - duminică - că livrarea de gaze algeriene spre Spania prin gazoductul submarin Medgaz este "momentan" suspendată din cauza unui incident "în partea spaniolă", relatează AFP.
AGERPRES - Dum, 24 iul. 2022, 20:27
Suspendare

„Un incident s-a produs în partea spaniolă, spre sfârşitul dimineţii de duminică, la gazoductul Medgaz”, care leagă Algeria de Spania, „provocând o întrerupere momentană a aprovizionării cu gaze a Spaniei”, a precizat Sonatrach într-un comunicat.

„Echipele tehnice spaniole sunt pe teren pentru a efectua reparaţiile necesare şi a restabili aprovizionarea Spaniei cu gaze în cel mai scurt timp”, a adăugat aceeaşi sursă.

Enagas, operatorul reţelei spaniole de gaze, a afirmat la rândul său, într-un comunicat, că „fluxul de gaze care soseşte în Spania din Algeria prin Medgaz nu a încetat niciun moment astăzi, ci doar s-a diminuat”.

„La miezul zilei, potrivit unei informaţii provenite de la Medgaz, o întrerupere temporară – care a durat două ore – fluxul plecând de la uzina din Algeria” a provocat „o diminuare- dar nu o întrerupere – în debite la intrarea în Spania”, explică grupul, care precizează că „fluxul cel mai scăzut a fost de 704.000 Nm/h”.

Sistemul de securitate nu a fost afectat şi „nu a existat niciun motiv tehnic pentru ca o astfel de situaţie să se producă”, continuă documentul, indicând că „problema a fost reglementată şi că fluxul de gaze este pe cale să revină la normal”.

Importurile de gaze algeriene de către Spania au scăzut puternic în ultimele luni în contextul unor tensiuni între Alger şi Madrid.

Anterior, Spania importa cea mai mare parte a gazelor sale din Algeria, în special prin Medgaz, care leagă Peninsula Iberică de zăcămintele de gaze exploatate de Sonatrach.

Potrivit Enagas, 24,4% din gazele importate de Spania au venit din Rusia în iunie, faţă de 29,6% din SUA. Algeria, mult timp primul furnizor al ţării, nu a figurat decât cu 21,6% în aceste importuri de gaze.

Guvernul algerian este foarte pornit împotriva Spaniei, după ce executivul socialistului Pedro Sanchez a decis, în martie, să susţină planul de autonomie marocan pentru Sahara Occidentală, cu scopul de a pune capăt unei crize diplomatice de peste un an între Madrid şi Rabat.

Ca reacţie la această cotitură în poziţia tradiţional neutră a Madridului, autorităţile algeriene au suspendat la începutul lunii iunie un tratat de cooperare cu Spania.

Problema Saharei Occidentale, fostă colonie spaniolă considerată „teritoriu neautonom” de către ONU, opune de mai multe decenii Marocul – care controlează 80% din teritoriul acesteia – separatiştilor din Frontul Polisario, susţinuţi de Alger.

Te-ar mai putea interesa și
Startup-ul Swisspod Technologies, care dezvoltă o tehnologie pentru transport terestru de foarte mare viteză, de 1.200 km/h, lansează o rundă de finanţare de 200.000 de euro pe SeedBlink
Startup-ul Swisspod Technologies, care dezvoltă o tehnologie pentru transport terestru de foarte mare viteză, de 1.200 ...
Swisspod Technologies, un startup fondat de doi câștigători ai competiției SpaceX Hyperloop Competition — românul Denis Tudor și Cyril Dénéréaz, anunță o nouă rundă de 200.000 de euro......
România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile populaţiei
România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile populaţiei
România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile mari şi cele mici în rândul populaţiei, ...
36% dintre români folosesc smartphone-ul peste 7 ore pe zi – studiu
36% dintre români folosesc smartphone-ul peste 7 ore pe zi – studiu
Aproximativ 36% dintre români folosesc smartphone-ul peste 7 ore pe zi, iar 71% consideră esențială bateria de mare capacitate, ...
Bosch ar putea anunţa noi concedieri
Bosch ar putea anunţa noi concedieri
Bosch, cel mai mare furnizor mondial de componente auto, a avertizat joi asupra unor noi reduceri de costuri şi de personal, ...