Suspendarea activităţii pentru 15 – 30 de zile şi sigiliu pe firmă, sancţiuni noi dacă încalcă sistematic restricţiile antiCovid – proiect

Firmele descoperite că încălcă restricţiile de funcţionare antiCovid într-un interval de 15 zile de la abaterea precedentă vor fi închise pentru 15 zile, timp în care vor fi obligate să afişeze la intrare, într-un loc vizibil, mesajul: „Acest spațiu este închis temporar, până la data de ... inclusiv, din cauza nerespectării măsurilor dispuse pentru diminuarea efectelor pandemiei de Covid-19”. Firmele descoperite că desfăşoară activitatea suspendată temporar pe fondul crizei Covid vor fi închise pentru 30 de zile, iar spaţiul va fi sigilat, se arată într-un proiect de act normativ consultat de Economica.net. Aplicarea acestor sancțiuni complementare constituie o măsură adecvată și proporțională în cazul comportamentului menționat, spune MAI.
Cristina Şomănescu - joi, 01 apr. 2021, 15:11
Suspendarea activităţii pentru 15 - 30 de zile şi sigiliu pe firmă, sancţiuni noi dacă încalcă sistematic restricţiile antiCovid - proiect

MAI explică de ce avem nevoie de sancţiuni mai dure: firmele amendate continuă să încalce legea pentru că amenda e semnificativ mai mică decât profitul realizat din activitatea interzisă în starea de alertă. 

“Legea nr. 55/2020, cu modificările și completările ulterioare, prevede sancțiunea contravențională principală a amenzii în cazul nerespectării de către conducătorii operatorilor economici a condițiilor stabilite potrivit art. 5 alin. (3) lit. f) din aceeași lege, referitoare la desfășurarea activității, respectiv la suspendarea temporară a activității acestora.

Întrucât în practică s-a constatat faptul că operatorii economici care au fost sancționați pentru astfel de fapte au continuat să încalce prevederile legale, considerând că aplicarea sancțiunii contravenționale este nesemnificativă în raport cu profitul realizat în urma desfășurării activității interzise, considerăm necesară instituirea în acest caz și a unei sancțiuni contravenționale complementare.

O astfel de măsură se impune mai ales în contextul actual, determinat de persistența unui număr crescut de persoane infectate pe teritoriul național, precum și de apariția zilnică a unor cazuri noi de persoane infectate, spune MAI.

De asemenea, cu ocazia activităților de verificare și control desfășurate pentru impunerea prevederilor legale stabilite de Legea nr. 55/2020, în contextul stării de alertă, la nivel teritorial au fost constatate mai multe situații în care aceiași agenți economici din domeniul HORECA au încălcat în repetate rânduri prevederile legale sancționate de art. 65 lit. q) din actul normativ enunțat mai sus. Din centralizări a rezultat că aceste cazuri sunt întâlnite la nivelul unui număr semnificativ de județe, peste jumătate din totalul acestora.

Astfel, opinăm că aplicarea sancțiunii contravenționale complementare a închiderii pe o durată de 15 zile, respectiv 30 de zile a sediului principal sau secundar în care operatorul economic desfășoară activitatea fără respectarea condițiilor stabilite, respectiv desfășoară activitatea suspendată temporar prin măsurile stabilite potrivit art. 5 alin. (3) lit. f), constituie o măsură adecvată și proporțională în cazul comportamentului menționat”, spune MAI.

Aplicarea sancțiunii contravenționale complementare în cazul în care operatorului economic își desfășoară activitatea fără respectarea restricţiilor impuse prin actele normative în vigoare se materializează prin afișarea, în primă fază, în locuri vizibile de la intrarea/intrările în sediul închis temporar, a mesajului că spațiul este închis temporar din cauza nerespectării măsurilor dispuse pentru diminuarea efectelor pandemiei de Covid-19, cu menționarea expresă a datei până la care este valabilă această sancțiune. Ulterior, nerespectarea sancțiunii contravenționale complementare în acest caz se materializează prin aplicarea, pentru durata rămasă, de sigilii sau alte semne distinctive cu valoare de sigiliu.

Aplicarea sancțiunii contravenționale complementare în cazul în care operatorul economic își desfășoară activitatea, deși aceasta este suspendat temporar prin măsurile stabilite, se materializează direct prin aplicarea de sigilii sau alte semne distinctive cu valoare de sigiliu.

În ambele cazuri, îndepărtarea ulterioară a sigiliilor în vederea reluării activității poate îndeplini elementele constitutive ale infracțiunii de rupere de sigilii, prevăzută și sancționată de art. 260 Cod penal, se arată în expunerea de motive a proiectului de act normativ.

Economica.net vă aminteşte că suspendarea activităţii unor operatori economici şi restricţiile pe care trebuie să le respecte firmele în starea de alertă sunt reglementate prin Hotărârea nr. 348 din 25 martie 2021 pentru modificarea și completarea anexei nr. 3 la Hotărârea Guvernului nr. 293/2021.

Economica.net vă prezintă integral proiectul de lege pus în dezbatere publică de MAI:

Articol unic – Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 396 din 15 mai 2020, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:

  1. După articolul 66 se introduce un nou articol, articolul 66¹ , cu următorul cuprins:

„Art. 66¹

(1) În cazul repetării, într-un interval de 15 zile de la constatarea precedentă, a contravenției prevăzute la art. 65 lit. q), de către conducătorul unui operator economic, pe lângă sancțiunea contravențională principală prevăzută la art. 66, agentul constatator dispune și sancțiunea contravențională complementară a închiderii temporare, pe o durată de 15 zile, a sediului principal sau secundar în care operatorul economic desfășoară activitatea fără respectarea condițiilor stabilite potrivit art. 5 alin. (3) lit. f).

(2) Aplicarea sancțiunii contravenționale complementare prevăzute la alin. (1) se materializează prin afișarea, în locuri vizibile de la intrarea/intrările în sediul închis temporar, a următorului mesaj: „Acest spațiu este închis temporar, până la data de ________ inclusiv, din cauza nerespectării măsurilor dispuse pentru diminuarea efectelor pandemiei de Covid-19”.

(3) În cazul în care operatorul economic nu respectă sancțiunea contravențională complementară prevăzută la alin. (1), aceasta se materializează prin aplicarea, pentru durata rămasă, de sigilii sau alte semne distinctive cu valoare de sigiliu, de către orice persoană care are calitatea de agent constatator al contravenției prevăzute la art. 65 lit. q).

(4) În cazul în care constată săvârșirea contravenției prevăzute la art. 65 lit. r), pe lângă sancțiunea contravențională principală prevăzută la art. 66, agentul constatator dispune și sancțiunea contravențională complementară a închiderii temporare, pe o durată de 30 de zile, a sediului principal sau secundar în care operatorul economic desfășoară activitatea suspendată temporar prin măsurile stabilite potrivit art. 5 alin. (3) lit. f).

(5) Aplicarea sancțiunii contravenționale complementare prevăzute la alin. (4) se materializează prin aplicarea de sigilii sau alte semne distinctive cu valoare de sigiliu.”

  1. La alineatul (2) al articolului 67, litera c) se modifică și va avea următorul cuprins:

„c) agenții și ofițerii de poliție, subofițerii și ofițerii de jandarmi, polițiștii locali, pentru contravențiile prevăzute la art. 65 lit. d), e), g), h), i), j), k), l), m), n), o), q) și r);”

  1. După alineatul (1) al articolului 68, se introduce un nou alineat, alin. (2), cu următorul cuprins:

„(2) Prin derogare de la dispozițiile art. 32 alin. (3) din Ordonanța Guvernului nr. 2/2001, cu modificările și completările ulterioare, plângerea împotriva procesului-verbal de constatare a contravenției și de aplicare a sancțiunii nu suspendă executarea sancțiunilor contravenționale complementare aplicate potrivit art. 66¹.

 

Te-ar mai putea interesa și
ROMATSA și-a dat acordul pentru delimitarea spațiului aerian a viitorului Aeroport Galați – Brăila
ROMATSA și-a dat acordul pentru delimitarea spațiului aerian a viitorului Aeroport Galați – Brăila
Preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea, a anunţat vineri, în conferinţă de presă, că a reuşit, după multe luni de negocieri în ceea ce priveşte realizarea Aeroportului......
Renault tatonează o posibilă colaborare cu firmele chineze Li Auto şi Xiaomi, în domeniul fabricării de autoturisme electrice
Renault tatonează o posibilă colaborare cu firmele chineze Li Auto şi Xiaomi, în domeniul fabricării de autoturisme ...
Renault a avut discuţii săptămâna aceasta cu firmele chineze Li Auto şi Xiaomi privind colaborarea în domeniile automobilelor ...
Autonom raportează pentru 2023 venituri de 728,9 milioane de lei, în creștere cu 13%. Profitul net însă a scăzut cu 48%
Autonom raportează pentru 2023 venituri de 728,9 milioane de lei, în creștere cu 13%. Profitul net însă a scăzut cu 48%
Autonom Services S.A., cea mai extinsă rețea de mobilitate din România, raportează că a înregistrat anul trecut venituri ...
Inflația în SUA a revenit pe creștere în luna martie, potrivit datelor publicate de Departamentul Comerțului cu câteva zile înainte de reuniunea comitetului Rezervei Federale
Inflația în SUA a revenit pe creștere în luna martie, potrivit datelor publicate de Departamentul Comerțului cu câteva ...
Inflaţia a revenit pe creştere în luna martie în Statele Unite ale Americii, potrivit indicelui preţurilor de consum ...