Suspendarea activităților din Rusia devine o problemă pentru Renault

Așa cum era de așteptat, anunțul Renault privind suspendarea activității la uzina Avtoframos și căutarea unor opțiuni pentru AvtoVAZ, a primit reacții rapide.
Robert Stan - joi, 24 mart. 2022, 19:12
Suspendarea activităților din Rusia devine o problemă pentru Renault

Grupul Renault a anunțat aseară că a luat decizia de a suspenda activitățile la uzina sa din Moscova, evaluând totodată opțiunile disponibile pentru divizia AvtoVAZ.

Ca urmare a deciziei de a stopa activitatea pe piața din Rusia, șefii Renault au fost nevoiți și să ajusteze prognozele financiare pentru 2022 făcute cu doar câteva zile în urmă.

Astfel, marja operațională a grupului va scădea la 3% de la procentul de 4% estimat anterior, iar fluxul de numerar va rămâne în zona pozitivă, dar nu va mai atinge 1 miliard de euro cum se estimase.

Ținând cont de expunerea majoră a grupului francez din care face parte și Dacia pe piața rusă, reacțiile au apărut chiar de la deschiderea burselor. Astfel, În jurul orei 8.11 GMT, acţiunile Renault erau în scădere cu aproape 2%, acestea fiind cele mai mari pierderi înregistrate de o acţiune din indicele blue chip CAC40 al Bursei de la Paris.

După alte câteva ore, presa din Rusia cita analiști care menționau că oprirea producției Renault în Rusia „este o problemă” care poate duce la o penurie și mai accentuată de mașini pe piață.

Nu trebuie uitat că Renault produce anual câteva sute de mii de mașini în Rusia, fie sub marca proprie, fie sub cea a diviziei sale AvtoVAZ, Lada și acoperă circa 29% din piața de 1,7 milioane de unități a marelui stat de la răsărit.

În acest context, autoritățile ruse nu au putut rămâne impasibile. Ministerul Comerţului şi Industriei din Rusia a anunțat în jurul prânzului că va decide până la finalul săptămânii viitoare cum va folosi fabrica Renault din Moscova.

„Ministerul Comerţului şi Industriei va discuta perspectivele dezvoltării fabricii Renault din Rusia cu guvernul de la Moscova. Soluţiile comune vor fi anunţate până la finalul săptămânii viitoare. Ministerul este în contact constant cu conducerile Avtovaz şi Renault”, au anunțat oficialii ruși.

Comentariile autorităţilor ruse privind viitorul fabricii vin după ce Kremlinul a sugerat că ar putea naţionaliza activele firmelor străine care părăsesc ţara.

Cum, deocamdată, oficialii ruși au vorbit doar despre uzina Avtoframos de lângă Moscova, o mică parte din imperiul construit de Renault în Rusia, cei de la AvtoVAZ au venit și ei cu precizări.

Astfel, cele două uzine ale AvtoVAZ consideră că se pot descurca singure, fără componente auto importate din străinătate.

În acest amalgam de evenimente, analiștii Credit Suisse consideră că ieşirea Renault din Rusia este o opţiune mai bună decât o abordare de tipul „să aşteptăm şi să vedem ce se întâmplă”, chiar dacă va veni cu un cost pentru producătorul auto francez.

Totodată, cei de la JP Morgan sunt de părere că „această decizie strategică va atrage atenţia investitorilor către operaţiunile de bază ale Renault, care s-a restructurat semnificativ în ultimii ani”.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul acordă, la rectificare, doar 25% din banii datorați furnizorilor care aplică prețurile plafonate la gaze și energie. Sectorul energetic, “risc major” de a nu mai putea funcționa – ACUE
Guvernul acordă, la rectificare, doar 25% din banii datorați furnizorilor care aplică prețurile plafonate la gaze și ...
Actuala rectificare bugetară nu include sumele necesare pentru acoperirea plafoanelor de preț asumate de statul român pentru perioada aprilie – decembrie 2022 și expune la un risc major......
Producţia de ţiţei a României a scăzut cu 6,2% în primul semestru din 2022
Producţia de ţiţei a României a scăzut cu 6,2% în primul semestru din 2022
România a produs, în primele şase luni din 2022, o cantitate de ţiţei de peste 1,464 milioane de tone echivalent petrol ...
SeedBlink achiziționează Symbid, una dintre primele platforme de crowdinvesting lansate la nivel mondial
SeedBlink achiziționează Symbid, una dintre primele platforme de crowdinvesting lansate la nivel mondial
SeedBlink, platforma europeană de co-investiții în start-upuri tehnologice, a anunțat că a finalizat achiziția Symbid, ...
China sancţionează şapte oficiali taiwanezi „susţinători îndârjiţi ai independenţei”
China sancţionează şapte oficiali taiwanezi „susţinători îndârjiţi ai independenţei”
China a impus marţi sancţiuni, inclusiv interdicţia de intrare în ţară, împotriva a şapte oficiali şi parlamentari ...