Suspendarea decretului anti-imigraţie: Administraţia Trump va face apel

Economica.net
17 03. 2017
trump_7684985784930_47071900

‘Intenţionăm să facem apel faţă de această decizie eronată’, a declarat Sean Spicer, purtător de cuvânt al Casei Albe. El a precizat că juriştii executivului vor adopta cea mai bună strategie de recurs după ce vor obţine în prealabil ‘clarificări’ asupra deciziilor date.

În interval de câteva ore, doi judecători federali, din Hawaii şi Maryland, au blocat miercuri seara şi joi dimineaţa aplicarea ordinului care interzice intrarea în Statele Unite a cetăţenilor din şase ţări musulmane.

Cu numai câteva ore înainte de intrarea în vigoare a noului text din care au fost eliminate, totuşi, elementele cele mai contestate, magistratul Derrick Watson din Hawaii a apreciat în hotărârea sa că suspendarea temporară a decretului evită un ‘prejudiciu ireparabil’.

În cursul unei reuniuni publice la Nashville (sud), preşedintele american a denunţat decizia ‘eronată’ a unei justiţii care, în opinia sa, comite astfel ‘un abuz de putere fără precedent’. El a promis că va merge până la Curtea Supremă.

Pentru a-şi explica decizia sa, judecătorul Watson s-a sprijinit în special pe mai multe declaraţii făcute de Donald Trump cu privire la musulmani pentru a ajunge la concluzia că decretul conţine ‘dovezi semnificative şi de netăgăduit de animozitate religioasă’.

Decizia sa face referinţă la afirmaţii din campanie ale lui Donald Trump, atunci când s-a pronunţat pentru interzicerea intrării musulmanilor pe teritoriul american.

Textul controversat, care blochează intrarea în Statele Unite a cetăţenilor din şase ţări musulmane, urma să fie pus în aplicare cu începere de miercuri la miezul nopţii, ora Washingtonului (joi, 04.00 GMT).

Acest al doilea decret, în prezent blocat, prevedea închiderea temporară a frontierelor americane pentru refugiaţii din lumea întreagă şi suspendarea acordării de vize pe timp de 90 de zile pentru cetăţenii din Iran, Libia, Siria, Somalia, Sudan şi Yemen.

Ordinul, care nu mai cuprinde Irakul şi îi exceptează pe posesorii de vize şi ‘green cards’, este versiunea atenuată a celui din 27 ianuarie.

Acela a provocat brusc haos în aeroporturi şi o suscitat reacţii de indignare în lume şi numeroase manifestaţii în Statele Unite.

Aplicarea lui a fost blocată pe 3 februarie. Această decizie a unui judecător federal din Seattle, James Robart, a fost ulterior validată de o curte de apel din San Francisco, pe 9 februarie, obligându-l pe preşedintele american să îşi revizuiască iniţiativa legislativă.