Susţin fără rezerve plafonarea preţurilor la produsele agroalimentare – Valeriu Tabără, preşedintele Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice

Plafonarea preţurilor, stoparea exporturilor şi evaluarea tuturor stocurilor de produse agroalimentare sunt principalele măsuri care ar trebui luate în această perioadă de criză generată de pandemia de coronavirus, afirmă Valeriu Tabără, preşedintele Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice (ASAS) "Gheorghe Ionescu-Şiseşti. ANPC, instituţie din subordinea Guvernului României, a propus pe 18 martie 2020, în contextul crizei epidemiologice plafonarea prețurilor produselor de strictă necesitate care fac parte din coșul minim de consum lunar, în scopul protejării cetățenilor în fața unor posibile creșteri bruște și substanțiale de prețuri.
Economica.net - vin, 20 mart. 2020, 08:16
Susţin fără rezerve plafonarea preţurilor la produsele agroalimentare - Valeriu Tabără, preşedintele Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice

„Mă aliniez celor care pun problema plafonării preţurilor la produsele agroalimentare, susţin fără rezerve această măsură, pentru a evita o creştere a preţurilor în această perioadă de criză. Problema produselor agroalimentare trebuie să fie egală sau cel puţin pe locul doi după problemele din sănătate. Dacă avem numai două zile de criză de un anumit produs, de pâine sau de orice altceva, niciuna din celelalte măsuri nu va mai fi valabilă. Alimentaţia trebuie să fie un element strategic la acest moment, foarte bine monitorizat şi foarte bine dirijat”, a declarat, pentru Agerpres, preşedintele ASAS.

Citeşte şi Când populismul nu poartă mască de protecţie. Plafonarea preţurilor alimentelor, un dezastru şi pentru consumator şi pentru producător

               ANPC propune plafonarea preţurilor la produsele de strictă necesitate, în perioada stării de urgenţă

De asemenea, Tabără susţine că la această dată ar trebui evaluate toate stocurile de alimente din punct de vedere cantitativ şi calitativ, inclusiv ceea ce există la Rezervele Statului.

„Consider că trebuie evaluate toate stocurile de alimente cantitative şi calitative la această dată. La carne, de exemplu, trebuie să avem inclusiv evaluarea stocurilor de carne în viu, iar la lapte şi potenţialul de produse lactate. Din păcate, când o ţară devine dependentă de importuri, întotdeauna are o mare nesiguranţă. Noi am greşit enorm de-a lungul anilor, cu mici excepţii, şi iată că am ajuns dependenţi de multe produse alimentare. Este inadmisibil să nu fim în stare să producem cartofi!”, a susţinut preşedintele ASAS.

În opinia sa, România ar trebui să sisteze exporturile de produse agroalimentare pentru o anumită perioadă de timp, în vederea asigurării securităţii alimentare.

„Exporturile de produse agroalimentare trebuie sistate pentru o anumită perioadă de timp, inclusiv de cereale. Nu ne opreşte nimeni, nici Uniunea Europeană, nu întrebăm pe nimeni. Polonezii şi-au construit în timp, dincolo de ceea ce înseamnă reguli ale Uniunii Europene, un sistem de securitate naţională bazat pe argumente clare”, a explicat profesorul Valeriu Tabără.

Şeful ASAS a avertizat că anul agricol 2020 nu va fi unul uşor, pentru că începe cu un deficit de umiditate în aproape toată ţara, dar şi cu şocuri termice, care au afectat culturile de câmp şi pe cele pomicole.

„Mai avem o problemă: anul agricol nu va fi unul uşor, ci unul teribil de greu, pentru că există deficit de umiditate în toată ţara. Asta înseamnă un handicap cu care pornim în acest an. Avem cantităţi suficiente de apă în sol doar în nord-estul ţării, în rest avem deficit de umiditate. Acum, în martie, a apărut şi şocul termic, iar unele culturi de câmp şi pomii fructiferi sunt afectate de aceste şocuri. De exemplu, recent au fost minus 8 grade Celsius la Constanţa”, a explicat Tabără.

Nu în ultimul rând, preşedintele ASAS afirmă că în această perioadă ar trebui create facilităţi pentru toţi cei care produc şi realizează produse agroalimentare.

„Eu aş crea nişte facilităţi pentru toţi cei care produc şi realizează produse agroalimentare: scutiri de impozit, surse de finanţare, asigurarea inputurilor, continuarea unor programe legate de irigaţii, pentru că avem mari probleme cu seceta pedologică. Pe de altă parte, avem mari probleme legate de producţia zootehnică. Trebuie schimbate toate acele regulamente ale ANSVSA care sunt de blocaj, nu de reglementare. Nu se poate să blochezi producţia în fermele mici şi mijlocii! Este o gravă eroare”, a atras atenţia Valeriu Tabără.

Asociaţia Clubul Fermierilor Români a anunţat joi că se alătură organizaţiilor care solicită sprijin pentru mediul de afaceri în această perioadă şi propune, în mod special, o serie de măsuri concrete pentru susţinerea agriculturii şi limitarea impactului negativ pentru fermierii români, generat de pandemia de coronavirus.

„În acest moment, prioritară este sprijinirea sistemului medical în salvarea vieţilor omeneşti. În acelaşi timp, agricultura trebuie considerată o prioritate strategică pentru asigurarea hranei şi trebuie luate măsurile necesare pentru protejarea celor care lucrează în ferme, asigurarea aprovizionării în ferme etc. pentru garantarea securităţii şi siguranţei alimentare a cetăţenilor României. Acest lucru trebuie reflectat în consecinţă în toate comunicările Guvernului privind domeniile declarate strategice: sănătate, siguranţă publică, siguranţă alimentară şi agricultură”, spun reprezentanţii Clubul Fermierilor Români, într-un document transmis joi AGERPRES.

Organizaţia care reuneşte fermieri performanţi în agricultură solicită Ministerului Agriculturii constituirea unei celule de criză la nivelul MADR, care să gestioneze relaţia cu fermierii, asociaţiile fermierilor din agricultură, companiile din agribusiness prin consultări permanente cu cei menţionaţi, informări şi recomandări pentru fermieri şi partenerii acestora, dar şi efectuarea rapidă de către APIA a plăţilor restante către toţi fermierii.

„Această celulă de criză să poată fi contactată cu regularitate şi rapiditate de la distanţă, inclusiv prin înfiinţarea unui număr de telefon verde, de către principalele asociaţii de producători şi CDR, pentru a câştiga timp şi a reduce riscurile de sănătate”, se precizează în document.

 

Te-ar mai putea interesa și
Patru noi vehicule, testate de EuroNCAP
Patru noi vehicule, testate de EuroNCAP
EuroNCAP, a dat astăzi publicității rezultatele primelor modele testate în 2021. Conform EuroNCAP, două mașini noi – Polestar 2 și Cupra Formentor – au obținut calificativul maxim de...
Metrorex renovează stația Universitate
Metrorex renovează stația Universitate
Metrorex a demarat renovarea în regie proprie a stației Universitate, inaugurată în 1987. Lucrările vor consta în refacerea ...
Lipsa forţei de muncă revine în topul îngrijorărilor directorilor financiari din România – studiu Deloitte
Lipsa forţei de muncă revine în topul îngrijorărilor directorilor financiari din România – studiu Deloitte
 Insuficienţa forţei calificate de muncă a revenit printre îngrijorările liderilor de companii din România, după ...
Fritz: Există posibilitatea carantinării Timişoarei. Nu mai sunt locuri în spitalele COVID şi la ATI
Fritz: Există posibilitatea carantinării Timişoarei. Nu mai sunt locuri în spitalele COVID şi la ATI
Primarul Dominic Fritz a anunţat, miercuri, că există posibilitatea carantinării Timişoarei, întrucât rata de infectare ...