Sute de egipteni au petrecut noaptea protestând la sediul preşedinţiei

Sute de opozanţi ai preşedintelui egiptean Mohamed Morsi au petrecut noaptea de marţi spre miercuri în faţa palatului prezidenţial de la Cairo, cerându-i să retragă un decret prin care îşi extinde prerogativele şi protestând faţă de un proiect controversat de Constituţie, relatează AFP.
Economica.net - mie, 05 dec. 2012, 10:13
Sute de egipteni au petrecut noaptea protestând la sediul preşedinţiei

„Pleacă!” i-au strigat manifestanţii preşedintelui, după ce zeci mii de persoane au asediat preşedinţia marţi seara, un lucru care nu s-a mai întâmplat de la revoluţia în urma căreia Hosni Mubarak a fost îndepărtat de la putere în 2011.

Miercuri dimineaţa, vânzători ambulanţi se instalau în jurul Palatului Itihadiya, în cartierul de lux Heliopolis, ai cărui pereţi au fost acoperiţi cu graffiti anti-Morsi.

„Avertisment final, preşedinţia asediată” titra cotidianul Al-Shuruk, în timp ce publicaţia independentă Al-Watan evoca o „Revoluţie împotriva preşedintelui”.

Alte sute de opozanţi faţă de Morsi au petrecut noaptea de marţi spre miercuri în Piaţa Tahrir, unde zeci de corturi au fost ridicate în ultimele două săptămâni.

Activişti au îndemnat prin intermediul reţelelor de socializare ca protestatarilor să le fie aduse pături şi hrană. Protestatrii au anunţat că nu vor părăsi locurile ocupate atât timp cât Morsi nu va renunţa la prerogativele extinse printr-un decret la 22 noiembrie.

Manifestaţiile de marţi sunt cele mai importante dintr-o serie de mobilizări împotriva lui Morsi, primul preşedinte islamist al ţării, care a scos de sub incidenţa oricărui recurs în justiţie atât deciziile sale, cât şi pe cele ale Comisiei însărcinate cu redactarea unei viitoare Constituţii.

„De ce a făcut toate acestea? Se presupune că este preşedintele tuturor egiptenilor”, a declarat un manifestant în faţa palatului prezidenţial.

Proiectul de lege fundamentală, adoptat în grabă de Comisia Constituantă dominată de către islamişti, este denunţat pentru că nu protejează anumite drepturi fundamentale, între care libertatea de exprimare, şi pentru că oferă posibilitatea unei aplicări mai stricte a legii islamice (sharia).

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...