Sute de medicamente ieftine, utilizate de 70% dintre pacienţii români, riscă să dispară de pe piaţă

Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) atrage atenţia că sute de medicamente cu preţ accesibil, utilizate de 70% din pacienţii români, riscă să dispară de pe piaţă.
Economica.net - joi, 01 nov. 2012, 17:19
Sute de medicamente ieftine, utilizate de 70% dintre pacienţii români, riscă să dispară de pe piaţă

Companiile producătoare de medicamente generice, în majoritatea lor, au achitat sumele istorice aferente aferente taxei clawback, stabilită conform reglementărilor în vigoare, în valoare de aproximativ 75 milioane lei, conform datelor APMGR, se arată într-un comunicat de presă remis joi de asociaţie.
‘În ciuda reglementărilor legale care rămân ambigue, am decis sa plătim aceste sume. Această decizie reconfirmă angajamentul companiilor membre APMGR faţă de pacienţi, de sistemul sanitar şi, nu în ultimul rând, faţă de economia României,’ a declarat Dragoş Damian, preşedintele APMGR.

APMGR atrage atenţia autorităţilor din domeniul sănătăţii că firmele membre nu vor mai fi capabile în curând să susţină un asemenea efort financiar.

O taxă clawback care are un impact major asupra producătorilor de generice, termenele de rambursare care au ajuns la 300 de zile, intenţia autorităţilor de a elimina medicamentele cu preţuri sub 10 lei din lista de compensate, precum şi lipsa oricărei măsuri de încurajare a consumului de medicamente generice vor duce la falimentul producătorilor de medicamente generice şi, implicit, la dispariţia de pe piaţă a medicamentelor cu preţ accesibil, se arată în comunicat.
‘Din păcate, toate eforturile noastre de a dialoga cu guvernul pe aceste teme au fost ignorate. Mai mult decât atât, noua formulă după care se calculează taxa clawback, împreună cu introducerea de molecule noi pe lista medicamentelor compensate, vor avea efecte catastrofale asupra producătorilor de medicamente generice, care vor plăti pentru un consum de care nu sunt responsabili,’ spune Dragoş Damian.

Producătorii de medicamente cu preţuri accesibile sunt cei mai afectaţi de aplicarea taxei clawback în forma actuală, aceasta incluzând şi marjele distribuitorilor şi farmaciilor. Mai mult, din cauza mecanismului de stabilire a preţului la medicamente în România, aceste marje au o pondere semnificativ mai mare în cazul medicamentelor generice, comparativ cu cele inovatoare relevă sursa citată.

Întrucât marjele practicate în acest moment reprezintă însumat 38% din preţul de raft al medicamentelor generice, producătorii de medicamente generice plătesc în mod injust sume mult mai mari sub forma taxei clawback.

Excluderea medicamentelor cu preţuri sub 10 lei din lista de compensate este o măsură care va restricţiona accesul la tratament pentru pacienţii cronici (cei care suferă de afecţiuni cardiovasculare, digestive, de afecţiuni ale sistemului nervos sau de afecţiuni reumatice) şi pentru cei cu venituri reduse.

Medicamentele cu preţuri sub 10 lei reprezintă aproximativ 58% din antibioticele cu prescripţie medicală; 43% din medicamentele cu prescripţie medicală pentru afecţiuni cardiovasculare; 51% din medicamentele cu prescripţie medicală pentru afecţiuni ale sistemul digestiv; 70% din medicamentele cu prescripţie medicală pentru afecţiuni ale sistemului nervos; 80% din medicamentele cu prescripţie medicală pentru afecţiuni reumatice.

Introducerea de tratamente noi pe lista de medicamente compensate este o măsură salutară, în măsura în care guvernul poate asigura suplimentarea bugetului sănătăţii, altfel formula actuala a taxei clawback va arunca povara acestei măsuri pe producătorii de medicamente generice, consideră reprezentanţii APMGR.
‘Nu vom face decât să omorâm industria locală de medicamente generice, cu efecte deosebit de grave asupra economiei româneşti şi catastrofale pentru pacienţi, care nu vor mai beneficia de medicamente cu preţuri accesibile,’ susţine Dragoş Damian.

Companiile membre ale APMGR îşi reafirmă disponibilitatea pentru dialog şi fac din nou un apel către premierul Victor Ponta, în dubla sa calitate de şef al guvernului şi ministru interimar al Sănătăţii, de a accepta o discuţie în care să fie identificate soluţii pentru aceste probleme.

Te-ar mai putea interesa și
Divizia de regenerabile a celui mai bogat ucrainean vrea de nouă ori mai multe capacități în România, după primele două proiecte finalizate deja la noi. Interviu cu John Stuart, CEO DRI
Divizia de regenerabile a celui mai bogat ucrainean vrea de nouă ori mai multe capacități în România, după primele ...
John Stuart este CEO al  DTEK Renewables International (DRI), divizia de regenerabile a conglomeratic energetic ucrainean DTEK, controlat de Rinat Ahmetov, cel mai bogat ucrainean. DRI este din ce......
Virgil Ichim pleacă de la conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private începând cu data de 30 aprilie 2024
Virgil Ichim pleacă de la conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private începând cu data de 30 aprilie 2024
Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă de la conducerea companiei începând cu data de 30 aprilie 2024, ...
Aquila finalizează tranzacția prin care a preluat Parmafood
Aquila finalizează tranzacția prin care a preluat Parmafood
Aquila, distribuitorul pentru piața bunurilor de larg consum din România și Republica Moldova, a finalizat tranzacția ...
Antibiotice Iași vrea să își crească substanțial productivitatea cu ajutorul digitalizării. Contract cu un gigant din IT
Antibiotice Iași vrea să își crească substanțial productivitatea cu ajutorul digitalizării. Contract cu un gigant din IT
Antibiotice Iași (ATB) vrea să își crească productivitatea cu 25% până în 2030 cu ajutorul accelerării procesului ...