Care sunt acţiunile de la bursă au bătut depozitele bancare

Topul performanţelor acţiunilor la Bursa de Valori Bucureşti, în prima jumătate a anului, arată mai rău ca într-o descriere de manual a unei perioade de criză. Se putea paria la începutul anului doar pe acţiunile foarte lichide (uşor de vândut sau cumpărat), ale marilor companii, care au venituri aproape garantate. Nici acestea toate nu au confirmat.
Adrian N. Ionescu - mar, 03 iul. 2012, 21:10
Care sunt acţiunile de la bursă au bătut depozitele bancare

Azomureş (simbol bursier AZO, cu o creştere de 56,4% în 2012 până în 3 iulie), OMV Petrom (SNP, +31,9%), SIF Moldova (SIF2, +19,1), Fondul Proprietatea (FP, +12,5%) şi SIF Oltenia (SIF5, +11,6%) sunt singurele titluri pe care investitorii s-ar fi putut lăsa ispitiţi să parieze, în ultimele zile ale anului trecut, şi care nu i-ar fi dezamăgit.

Cele 5 acţiuni câştigătoare menţionate mai sus se numără printre cele numai 16 titluri  de la Bursa de Valori  Bucureşti (BVB) care au reuşit, în prima jumătate a anului, să aibă performanţe mai mari decât dobânda.

Dacă nici măcar cu dobânda de la depozite nu-ţi este răsplătit riscul, atunci de ce ai mai risca.

Băncile ofereau la începutul anului  o rată medie anuală a dobânzii la depozitele pe 6 luni de 6,03%, potrivit statisticilor Conso.ro.

Cele 16 acţiuni au înregistrat aprecieri de peste 5% în prima jumătate a anului, adică un randament brut anualizat de 10,25%.

Investitorii în cea de-a 17-a companie (şi singura care a mai încheiat pe plus perioada 30 decembrie – 3 iulie), Comelf Bistriţa, a trebuit să se consoleze cu un +2% (4,04% anualizat)

Ce se putea cumpăra cu inima împăcată la sfârşitul anului trecut?

Azomureş fusese şi performanta anului trecut, graţie rezultatelor sale excepţionale şi, în final, aşteptării preluării de către Pelican Fertilizers.

Se putea paria pe AZO, ca şi pe SNP, care s-a dovedit cea mai profitabilă companie românească din toate timpurile. Politica de preţuri a Petrom, indiferentă la dificultăţile reluării creşterii economice din România, ca şi evoluţia pieţei produselor petroliere în general recomandau cel mai mult titlul SNP pentru un plasament în condiţii de criză.

Dintre cele doar 17  titluri care au reuşit să crească în prima jumătate a anului, doar vedetele titlurilor financiare (SIF2, FP şi SIF5) ar mai fi putut  incluse, cu relativ mai puţină strângere de inimă, într-un portofoliu de criză cu care să se înceapă un an nou.

Şi cam aici se opreşte asemănarea cu manualul.

Nu a prea funcţionat nici măcar regula acţiunilor defensive, acţiuni rezistente la criză, precum utilităţi, defensive, alimentare, cele de care e mereu constant nevoie.

Utilităţile, Transgaz şi Trasnelectrica, la care toată lumea te îndeamnă pe vremuri de criză, au dezamăgit cu pierderi  de 13,6%,  respectiv de 26,4%, în perioada 30 decembrie – 3 iulie, luată în calcul.

Şi farmaceuticele au pierdut toate cu o excepţie, reţeaua de distribuţie Farmaceutica Remedia Deva (RMAH), care are a treia cea mai mare creştere de pe piaţă, 33,2%.

Firma controlată de omul de afaceri Valentin Norbert Ţăruş are rezultate bune, dar nu într-atât de uimitoare încât să-i justifice performanţa la Bursă.

RMAH este o acţiune aşa zisă de „creştere de capital“, acum relativ mică, mâine poimâine – foarte mare. Dar aceste acţiuni nu sunt recomandate în criză. Astfel că mai degrabă se poate specula că reţeaua lui Ţăruş ar putea  deveni ţintă de preluare mai devreme decât ne-am aştepta.

Acţiuni „alimentare“ de băgat în seamă nu  prea sunt la bursă. Singurele două demne de atenţie sunt producătoarea de lactate Albalact (ALBZ), care este pe piaţa Rasdaq şi a scăzut consistent, şi cea de uleiuri vegetale Argus (UARG), care este suspendată de aproape un an, din cauza disputelor dintre acţionari, care nu i-au validat incontestabil conducerea.

Toate celelalte performanţe ale câştigătoarelor sunt pe cât de remarcabile şi relativ surprinzătoare, pe atât de puţin apetisante.

Chiar şi cele ale SIF Muntenia (SIF4, +32%), unde investitorii ar fi trebuit să aibă informaţii privilegiate înainte de Anul Nou că urmează  o luptă aprigă pentru detronarea conducerii. SIF Banat Crişana (SIF1) nu este nici ea un titlu foarte drag investitorilor.

Pe bănci numai cei cu mare apetit la risc ar fi putut paria, iar celelalte câştigătoare sunt companii relativ mici, sau nelichide. Din cauză că sunt nelchide li se poate manevra relativ uşor preţul şi nu poţi vinde atunci când doreşti cel mai mult.

Te-ar mai putea interesa și
Sorin Oprescu a fost arestat în Grecia
Sorin Oprescu a fost arestat în Grecia
Poliția Română a confirmat prin intermediul unui comunicat de presă că Sorin Oprescu a fost reținut în Atena de poliția greacă....
Comisia Europeană a selectat 63 de regiuni, şapte oraşe şi patru state pentru implementarea proiectului-pilot de inovare regională
Comisia Europeană a selectat 63 de regiuni, şapte oraşe şi patru state pentru implementarea proiectului-pilot de inovare ...
Comisia Europeană a anunţat marţi cele 63 de regiuni, şapte oraşe şi patru state membre selectate în cadrul proiectului-pilot ...
Allianz este de acord să plătească o amendă de șase miliarde de dolari, după falimentul unuia dintre fondurile sale de investiții din Statele Unite
Allianz este de acord să plătească o amendă de șase miliarde de dolari, după falimentul unuia dintre fondurile sale ...
Grupul german Allianz SE a acceptat să plătească aproximativ şase miliarde de dolari, iar divizia sa din SUA de gestionare ...
Chimcomplex anunță schimbări în echipa managerială. Directorul economic al companiei a fost eliberat din funcție
Chimcomplex anunță schimbări în echipa managerială. Directorul economic al companiei a fost eliberat din funcție
Consiliul de Administrație Chimcomplex anunță încheierea mandatului de director economic Chimcomplex al lui Adrian Dumitriu ...