Tablouri de Courbet, Durer, Grigorescu şi Luchian, dar şi reclame interbelice, licitate la Artmark

Lucrări semnate de marii pictori Gustave Courbet, Albrecht Durer, Giovanni Battista Piranesi, Ştefan Luchian, Nicolae Grigorescu şi Theodor Aman, precum şi reclame din perioada interbelică şi amintiri din epoca ceauşistă vor fi scoase la licitaţie, în luna aprilie, de casa Artmark.
Economica.net - mie, 03 apr. 2013, 20:26
Tablouri de Courbet, Durer, Grigorescu şi Luchian, dar şi reclame interbelice, licitate la Artmark

Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, sesiunea de licitaţii va fi deschisă în seara de 16 aprilie, la Athénée Palace Hilton din Bucureşti, de arta postmodernă şi contemporană, unde se vor distinge tablourile artiştilor contemporani tineri: „Breaking Dance II”, un meci de box semnat de un important şi internaţional afirmat artist al Şcolii de la Cluj, Marius Bercea (valoare estimativă 7.000 – 12.000 euro), „Understanding History”, un portret al lui Ceauşescu în ipostază de clovn, dar şi opere ale artiştilor consacraţi, precum Ion Ţuculescu, „Soarele de la mizeul nopţii” (valoare estimativă: 25.000 – 45.000 euro) şi sculptorul româno-englez Paul Neagu, „Edgerunner” (valoare estimativă: 16.000 – 22.000 euro).

Cea de-a doua parte a serii licitaţiei va fi dedicată sculpturii şi mobilierului de grădină, unde cea mai valoroasă operă va fi sculptura lui Ion Mândrescu, „Roata timpului”, valoare estimativă 25.000 – 35.000 euro (o versiune asemănătoare vânzându-se anul trecut tot la Artmark cu aproximativ 33.000 euro).

Cea de-a doua seară a Sesiunii Artmark, desfăşurată la Athénée Palace Hilton, va fi dedicată maeştrilor Art Nouveau-ului, Romantismului şi Biedermeier-ului românesc. Capodoperele centrale sunt semnate de: Ştefan Luchian, „Primăvară (Două muze)”, valoare estimativă 100.000 – 200.000 euro, Nicolae Grigorescu, „Primăvară în Bretania”, valoare estimativă 40.000 – 80.000 euro, şi Theodor Aman, „Veneţia”, valoare estimativă 14.000 – 24.000 euro.

Licitaţia de Militaria şi Antichităţi, desfăşurată în continuarea Licitaţiei de Art Nouveau şi Romantism, aduce în prim-plan loturi de armament medieval precum o armură germană de la începutul secolului al XVII-lea (preţ de pornire: 5.000 euro) şi o sabie japoneză de samurai de autor, încrustată cu metale preţioase (preţ de pornire: 2.000 euro).

Capodoperele Licitaţiei de Pictură şi Sculptură Europeană, organizate de Artmark în premieră pe 18 aprilie, la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, sunt grupate în jurul colecţiei de artă clasică a diplomatului român Vasile Stoica, preluată în 1977 de la Muzeul Naţional de Artă al României. După căderea regimului comunist, în urma unui şir îndelungat de procese, colecţia a fost restituită moştenitorilor diplomatului, în cursul anului 2009.

Reunind 12 capodopere, 4 de grafică şi 8 de pictură, ansamblul de artă europeană propus în cadrul licitaţiei poartă semnăturile unor artişti marcanţi pentru istoria artei universale: Gustave Courbet, Albrecht Durer, Giovanni Battista Piranesi, Giovanni Battista Tiepoli ş.a. Preţul de pornire al colecţiei este de 169.000 euro. În cadrul licitaţiei, există o serie de tablouri din sfera picturii flamande, protagonista celei mai vizitate expoziţii a anului 2012 la nivel mondial.

„Cabinetul de curiozităţi” încheie, pe 18 aprilie, sesiunea de licitaţii Artmark într-o notă nostalgică: reclame din perioada interbelică, amintri din epoca ceauşistă, obiecte de propagandă, fotografii cu personalităţi politice, aparate de fotografiat de colecţie, hărţi vechi, dar şi săbii masonice. Printre loturile propuse se remarcă o blană de leopard primită cadou de Nicolae Ceauşescu din partea liderului african, în anii ‘70 (la un preţ de pornire de doar 900 de euro) în opoziţie spre exemplu cu o fotografie inedită a familiei lui Ion C. Brătianu, din 1890 etc.

Expoziţia de Artă Românească şi Europeană Importantă poate fi vizitată la Bucureşti începând de marţi, 9 aprilie. Marţi, 9 aprilie, şi miercuri, 10 aprilie, o selecţie reprezentativă a expoziţiei ajunge la Arad, urmând ca joi, 11 aprilie, şi vineri, 12 aprilie, expoziţia să poată fi admirată la Timişoara.

Te-ar mai putea interesa și
Rusia denunţă „presiunea fără precedent” a SUA asupra Turciei pentru renunţarea la sistemul de plată Mir
Rusia denunţă „presiunea fără precedent” a SUA asupra Turciei pentru renunţarea la sistemul de plată Mir
Kremlinul a denunţat miercuri "presiunea fără precedent" a SUA asupra Turciei, care va renunţa la sistemul de plată rusesc Mir, folosit de o mână de ţări în lume, de teama unor represalii......
Românii de la Bitdefender sunt pe monoposturile Ferrari şi pe căştile lui Leclerc şi Sainz. Parteneriat cu Scuderia Ferrari în Formula 1
Românii de la Bitdefender sunt pe monoposturile Ferrari şi pe căştile lui Leclerc şi Sainz. Parteneriat cu Scuderia ...
Producătorul român de soluţii de securitate cibernetică, Bitdefender, a semnat un parteneriat multianual cu Scuderia ...
Rusia: Campania militară din Ucraina va continua cel puţin până la cucerirea întregii regiuni Doneţk
Rusia: Campania militară din Ucraina va continua cel puţin până la cucerirea întregii regiuni Doneţk
Kremlinul a afirmat miercuri că "operaţiunea sa militară specială" în Ucraina trebuie să continue cel puţin până ...
Ciucă: Energia verde, digitalizarea, transportul inteligent – viitorul relaţiilor economice româno-nipone
Ciucă: Energia verde, digitalizarea, transportul inteligent – viitorul relaţiilor economice româno-nipone
Investiţiile în energia verde, în digitalizare şi în transportul inteligent reprezintă viitorul în relaţiile economice ...