Tăcere a procurorilor în problema suspiciunilor de fraudă din programul „Casa Verde Fotovoltaice”, care va fi totuşi reluat în aceeaşi formă

Administrația Fondului de Mediu (AFM), a anunțat reluarea înscrierilor în programul “Casa Verde Fotovoltaic”, în 6 noiembrie. Programul fusese oprit în 10 septembrie, la doar șase ore de când a demarat, pe fondul suspiciunilor de fraudă la înscrierea unor dosare. Acum, programul se reia, iar toate dosarele introduse în acea zi sunt acceptate la finanțare, chiar dacă cei de la AFM au spus că a existat suspiciunea de fraudă și au fost sesizați și procurorii. Care procurori deocamdată tac.
Mihai Nicuţ - joi, 31 oct. 2019, 09:16
Tăcere a procurorilor în problema suspiciunilor de fraudă din programul

Prin programul guvernamental Casa Verde Fotovoltaice, se acordă o subvenție în procent de până la 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, în limita sumei de 20.000 lei pentru persoanele fizice care doresc să își monteze instalaţii fotovoltaice.

Programul se derulează prin firme de instalatori care au fost autorizate de AFM în prealabil, care întocmesc dosarele pentru persoanele fizice interesate și le depun pentru finanțare la AFM, într-o aplicație informatică la care au acces toți. Subvenția de la stat este de 20.000 de lei pentru fiecare sistem fotovoltaic. Această sumă  se scade de către instalatorul validat din valoarea totală a facturii, iar diferenţa se suportă de către beneficiarul final, din surse financiare proprii. Prin program se finanţează proiecte privind instalarea de sisteme de panouri fotovoltaice cu o putere instalată de minimum 3kWp. Bugetul acestui program asigură instalarea a circa 30.000 de sisteme fotovoltaice, în ordinea depunerii dosarelor în aplicația informatică.

Ce s-a întîmplat pe 10 septembrie

Aplicația informatică prin care cele 245 de firme agreate puteau depune proiectele de finanțare a instalării de panouri fotovoltaice prin programul AFM a fost închisă pe 10 septembrie, în aceeași zi în care a fost deschisă, la doar șase ore și jumătate de la debutul programului. Au fost introduce circa 13.000 de dosare în aplicație, Banii erau alocați pe fiecare din regiunile de dezvoltare ale ţării, iar fondurile pentru zona Olteniei au fost epuizate. Suspiciunile arată că a existat cel puţin o firmă de instalatori care a încălcat regulile,încărcând în aplicaţie, cu ajutorul unui soft dosarele de finanţare mult mai rapid decât celelalte şi aşa s-ar explica epuizarea rapidă a fondurilor în zona Olteniei. AFM a închis aplicația și a spus că face verificări. Programul a fost oprit și va fi reluat pe 6 noiembrie, după cum a anunțat AFM în 30 octombrie. Însă, dosarele introduce deja în 10 septembrie sunt considerate acceptate.

“Toate documentele înregistrate cu succes în aplicația informatică, precum și cele înregistrate în registrul instalatorilor care nu au fost încărcate în aplicație până la momentul suspendării accesului în aplicația informatică, sunt acceptate de Administrația Fondului pentru Mediu ca fiind depuse în termen, în vederea analizării.

Persoanele fizice care nu au depus și nu au înregistrat documentele la instalatorii validați până în data de 10 septembrie, vor avea posibilitatea de a depune la instalatori documentele solicitate, cu condiția ca acestea să fie valabile la data înregistrării în aplicația informatică”, a informat AFM într-un comunicat de presă.

Cum rămâne însă cu suspiciunea de fraudă?

Din ultimele declarații ale oficialilor Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), făcute anterior reluării reiese că programul „Casa Verde Fotovoltaice” nu fusese reluat încă pentru că ar exista suspiciuni de fraudă informatică, și că acest lucru a dus la oprirea înscrierii, la o analiză internă și la sesizarea autorităților abilitate: Parchet și MDRAP (care e autoritatea care gestionează fondurile europene din programul de finanțare).

Programul va fi însă reluat, iar dosarele de atunci acceptate, deși mai mult de jumătate dintre instalatori solicitaseră modifiarea programului și reluarea sa de la zero.

“Credem ca e de datoria AFM să prezinte care sunt concluziile investigațiilor externe. Din comunicatul de presă al instituției înțelegem că toți cei înscriși deja sunt acceptați pentru etapa de analiză. Să înțelegem că suspiciunea de fraudă informatică nu s-a confirmat? E nevoie de un răspuns” crede și Marian Mândru, coordonator de campanii la Greenpeace Romania, care s-a ocupat intens de promoarea noțiunii de prosumator și în România.

Deoadată însă nu avem un răspuns clar nici din partea procurorilor. În data de 14 octombrie, deci acum peste două săptămâni, am trimis aceeași solicitare de presă, la Parchetul General, cât și la cele două structuri din subordinea Parhetului General, DIICOT și DNA, cu o unică întrebare:

„Deruleaza institutia dvs vreo ancheta referitoare la derularea programului denumit generic Casa Verde Fotovoltaice, prin care se subventioneaza montarea de instalatii fotovoltaice pentru persoane fizice, derulat de Administratia Fondului pentru Mediu? Daca da, cand a fost demarata si in ce stadiu se afla?”.

Singurul răspuns a venit de la Parhetul General, după câteva zile: „vă comunicăm că pe rolul Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție nu este înregistrată nicio cauză având obiectul la care faceți referire în solicitarea dumneavostră”.

Puteți vedea în galerie răspunsul procurorilor

Parchetul are în subordine și DIICOT și DNA, dar cum practica este ca ultimele instituții să comunice separat, nu se poate spune cu certitudine că procurorii nu cercetează situația legată de acest program. Totuși, după două săptămâni, DIICOT, instituția despre care s-a spus că ar investiga situația, nu ne-a oferit un răspuns la întrebare.

 

Te-ar mai putea interesa și
SoftServe din Ucraina se extinde puternic în România. Compania caută 750 de specialiști IT până în 2025
SoftServe din Ucraina se extinde puternic în România. Compania caută 750 de specialiști IT până în 2025
SoftServe, una dintre marile companii IT din Europa, cu origini în Ucraina, care a deschis centrul din România în mai 2022, ca parte a strategiei de extindere globale, are în prezent o echipă de......
MAE: Încă 13 cetățeni români vor fi aduși în țară din Turcia cu o aeronavă militară
MAE: Încă 13 cetățeni români vor fi aduși în țară din Turcia cu o aeronavă militară
Alţi 13 cetăţeni români vor fi aduşi în ţară din Turcia cu o aeronavă militară, în seara de marţi, informează ...
Ministrul german al Apărării, aflat în vizită la Kiev, anunță că Ucraina va primi peste 100 de tancuri Leopard
Ministrul german al Apărării, aflat în vizită la Kiev, anunță că Ucraina va primi peste 100 de tancuri Leopard
Noul ministru german al Apărării, Boris Pistorius, aflat marţi la Kiev într-o vizită surpriză, a declarat că Ucraina ...
Boloș: Cadrul Financiar Multianual 2014-2020 ne-a adus deja peste 26 de miliarde de euro
Boloș: Cadrul Financiar Multianual 2014-2020 ne-a adus deja peste 26 de miliarde de euro
Cadrul Financiar Multianual 2014-2020 ne-a adus deja peste 26 de miliarde de euro şi tragem să salvăm până la ultimul ...