Taiwan avertizează cu privire la „intrarea bruscă” a armatei chineze în apropierea insulei

Ministrul taiwanez al apărării, Chiu Kuo-cheng, a avertizat luni că insula trebuie să fie în alertă în acest an cu privire la "intrarea bruscă" a armatei chineze în zone apropiate de teritoriul său, pe fondul tensiunilor militare tot mai mari în Strâmtoarea Taiwan, relatează Reuters.
AGERPRES - lun, 06 mart. 2023, 09:32
Taiwan avertizează cu privire la

China şi-a intensificat activităţile militare în jurul Taiwanului în ultimii ani, inclusiv incursiuni aproape zilnice ale Forţelor Aeriene în zona de identificare a apărării aeriene a insulei, scrie Agerpres.

Cu toate acestea, Taiwanul nu a raportat încă niciun incident de intrare a forţelor chineze în zona sa învecinată, care este de 24 de mile marine (44,4 km) de coasta sa. Dar a doborât o dronă civilă ce a intrat în spaţiul său aerian în apropierea unei insuliţe în largul coastei chineze anul trecut.

Răspunzând la întrebări ale parlamentarilor în parlament, Chiu a declarat că Armata Populară de Eliberare (PLA) chineză ar putea găsi scuze pentru a intra aproape de spaţiul teritorial şi maritim al Taiwanului în timp ce insula îşi intensifică schimburile militare cu Statele Unite, spre furia Beijingului.

El a spus că PLA ar putea face o „intrare bruscă” în zona învecinată a Taiwanului şi să se apropie de spaţiul său teritorial, definit de insulă ca 12 mile marine de coastă.

Eu „fac în mod special aceste comentarii în acest an, anume că ei fac astfel de pregătiri”, a spus Chiu, adăugând că „ei ar folosi forţa dacă chiar ar trebui”.

Taiwanul a promis că îşi va exercita dreptul la autoapărare şi contraatac dacă forţele armate chineze intră pe teritoriul său.

China a organizat anul trecut exerciţii militare fără precedent în jurul Taiwanului, ca reacţie la o vizită în insulă a preşedintei Camerei Reprezentanţilor SUA Nancy Pelosi.

China caută „să facă probleme sub un anumit pretext”, a spus Chiu, adăugând că acesta ar putea include vizite în insulă făcute de înalţi oficiali guvernamentali străini sau contacte militare frecvente ale Taiwanului cu alte ţări.

El a susţinut că PLA trimite în fiecare zi aproximativ 10 avioane sau nave în zone din apropierea Taiwanului. Unele dintre ele traversează aproape zilnic linia mediană a Strâmtorii Taiwan, care serveşte în mod normal ca tampon neoficial.

Potrivit lui Chiu, din moment ce China a distrus un acord tacit asupra mişcării militare în strâmtoare, Taiwanul a făcut pregătiri pentru „a trage primul foc” dacă entităţi chineze, inclusiv drone sau baloane, intră în spaţiul său teritorial.

China revendică Taiwanul autoguvernat ca fiind al său şi nu a renunţat la folosirea forţei pentru a aduce insula sub controlul Beijingului, dacă este necesar. Taiwanul respinge ferm pretenţiile de suveranitate ale Chinei şi afirmă că numai populaţia sa îşi poate decide viitorul, aminteşte Reuters.

Te-ar mai putea interesa și
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de îngrijorare, inclusiv inflația
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de ...
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat joi că economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă în contextul dobânzilor mai ridicate şi......
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite va examina din nou o propunere de lege ce prevede interzicerea TikTok în ţară ...
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze structura geografică
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze ...
Cea mai mare companie italiană de asigurări, Generali, a anunţat joi că se reorganizează, concentrându-se pe două ...
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi negative, care le-au afectat reputațiile
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi ...
Un grup de medici şi dentişti din Japonia au intentat joi la Tokyo o acţiune în justiţie împotriva companiei Google, ...