Taiwan „va trage învăţăminte” din conflictul din Ucraina pentru exerciţiul său militar anual

Armata taiwaneză a declarat miercuri că urmăreşte îndeaproape războiul din Ucraina şi trage învăţăminte de pe urma invaziei ruse în vederea exerciţiului său militar anual care se va desfăşura în iulie şi în care va simula acţiuni de apărare împotriva unui potenţial atac din partea Chinei, transmite AFP. Autorităţile din Taiwan au publicat la începutul lunii aprilie un manual prin care civilii pot învăţa cum să se comporte în cazul unei invaziei a Chinei în insulă, oamenii fiind îndemnaţi să facă provizii de produse alimentare şi primind indicaţii cum să găsească adăposturi în timpul bombardamentelor
AGERPRES - mie, 27 apr. 2022, 15:01
Taiwan

‘Ministerul Apărării urmăreşte îndeaproape, studiază şi analizează războiul dintre Rusia şi Ucraina, precum şi mişcările armatei comuniste’, le-a declarat jurnaliştilor generalul de divizie Lin Wen-huang, făcând referire la armata Chinei continentale, scrie Agerpres.

‘Vom trage învăţămintele războiului ruso-ucrainean pentru a continua să ne îmbunătăţim capacităţile în materie de război asimetric, de război cognitiv, de război electronic şi de forţă de rezervă’, a adăugat el cu ocazia anunţului privind organizarea în iulie a exerciţiilor militare tradiţionale ‘Han Kuang’.

Cele 23 milioane de locuitori ai insulei autoguvernate trăiesc sub ameninţarea constantă a unei invazii din partea Chinei, ce o consideră parte a teritoriului său asupra căreia îşi va restabili suveranitatea, la nevoie chiar prin forţă.

Invazia rusă în Ucraina a crescut temerile de partea taiwaneză că Beijingul îşi va concretiza ameninţările de anexare.

‘Han Kuang’ va simula ‘toate acţiunile posibile (ale Chinei) pentru a invada Taiwanul’, a indicat Ministerul Apărării, potrivit căruia unul din obiective este întărirea capacităţilor de atac pe mare.

Citeşte şi

Taiwanul şi China continentală sunt despărţite de strâmtoarea Taiwan, o cale navigabilă îngustă revendicată de Beijing.

China reacţionează adesea cu furie la traversarea unor nave străine prin strâmtoare, aşa cum s-a întâmplat miercuri faţă de trecerea în ajun a distrugătorului american USS Sampson.

Purtătorul de cuvânt al Zonei de operaţiuni est a armatei chineze, colonelul Shi Yi, a acuzat Washingtonul că ‘trimite semnale greşite forţelor pro-independenţă din Taiwan şi compromite deliberat pacea şi stabilitatea în strâmtoarea Taiwan’.

Beijingul şi-a intensificat presiunea după accederea la putere în 2016 a preşedintei taiwaneze Tsai Ing-wen, care consideră insula drept o naţiune suverană şi nu parte a ‘unei singure Chine’.

Anul trecut, Taiwanul a înregistrat 969 incursiuni ale aviaţiei militare chineze în zona sa de apărare aeriană, conform unei baze de date compilate de AFP, mai mult decât dublul celor în jur de 380 consemnate în 2020.

Taiwan a publicat un manual de supravieţuire în cazul unei invazii chineze

Armata taiwaneză a publicat la începutul lunii aprilie un manual prin care civilii pot învăţa cum să se comporte în cazul unei invaziei a Chinei în insulă, oamenii fiind îndemnaţi să facă provizii de produse alimentare şi primind indicaţii cum să găsească adăposturi în timpul bombardamentelor, potrivit AFP.

Invadarea Ucrainei de către Rusia a reaprins temerile în Taiwan, considerată de regimul comunist chinez drept o provincie rebelă care trebuie reunită cu forţa dacă va fi necesar.

Ghidul de 28 de pagini conţine informaţii pe care „marele public le poate folosi ca un manual de urgenţă în caz de criză militară sau de catastrofă naturală”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului taiwanez al Apărării, Sun Li-fang, într-o conferinţă de presă.

Este pentru prima dată când armata taiwaneză publică acest gen de manual.

Inspirat din materiale similare publicate în Suedia şi Japonia, documentul le spune locuitorilor cum să găsească adăposturi anti-bombă prin intermediul unor aplicaţii mobile, cum să recunoască sirenele alertei aeriene şi ce să facă în cazul unui bombardament sau al unui dezastru natural.

Preşedintele chinez Xi Jinping a adoptat o abordare mult mai agresivă faţă de Taipei de la alegerea, în 2016, a preşedintei Tsai Ing-wen, care consideră Taiwanul drept o naţiune deja suverană şi care nu face parte „dintr-o singură Chină”.

Anul trecut, avioanele armatei chineze au efectuat un număr record de incursiuni în zona de identificare a apărării aeriene a Taiwanului.

Te-ar mai putea interesa și
Polonia va fi „ţinta numărul unu” pentru Belarus, în cazul declanşării unui conflict militar
Polonia va fi „ţinta numărul unu” pentru Belarus, în cazul declanşării unui conflict militar
Belarus va considera Polonia primul său obiectiv militar în cazul în care va fi atacat, iar Minskul va răspunde cu lovituri asupra infrastructurii de război şi a posturilor de comandă ale......
ING Bank România a crescut dobânzile la conturile de economii și depozite, acestea ajungând până la 6% pe an
ING Bank România a crescut dobânzile la conturile de economii și depozite, acestea ajungând până la 6% pe an
ING Bank a crescut dobânzile pentru produsele de economisire destinate clienților persoane fizice. Astfel, conturile de ...
Rusia încearcă să dezbine Europa. Operaţiuni de manipulare a opiniei publice în Germania, Franţa, Turcia şi Polonia – studiu
Rusia încearcă să dezbine Europa. Operaţiuni de manipulare a opiniei publice în Germania, Franţa, Turcia şi Polonia ...
Aparatul de influenţă informaţională al Rusiei rămâne în stare de funcţionare pentru exploatarea viitoarelor divergenţe ...
ONRC: Numărul firmelor radiate a crescut cu peste 9% în primele cinci luni din 2022
ONRC: Numărul firmelor radiate a crescut cu peste 9% în primele cinci luni din 2022
Numărul firmelor radiate la nivel naţional a crescut cu 9,25% în primele cinci luni din 2022, comparativ cu perioada similară ...