Taiwan – Exerciţiu în caz de raid aerian pe fondul tensiunilor cu China. Străzile s-au golit, sirenele au sunat alarma, SMS cu „alertă pentru rachete”

Străzile s-au golit de lume luni, iar oamenilor li s-a ordonat să rămână în case în anumite zone ale Taiwanului, inclusiv în capitala Taipei, pentru un exerciţiu de reacţie în cazul unui raid aerian, în timp ce insula îşi intensifică pregătirile în eventualitatea unui posibil atac din partea Chinei, relatează Reuters.
AGERPRES - lun, 25 iul. 2022, 12:05
Taiwan - Exerciţiu în caz de raid aerian pe fondul tensiunilor cu China. Străzile s-au golit, sirenele au sunat alarma, SMS cu

Sirenele au sunat alarma la ora locală 13:30 (05:30 GMT) pentru exerciţiile obligatorii de evacuare a oamenilor de pe străzi, activităţile oraşelor din nordul Taiwanului fiind practic întrerupte timp de 30 de minute, scrie Agerpres.

Pe SMS a fost trimisă o „alertă pentru rachete”, prin care li se cerea oamenilor să se pună imediat la adăpost.

„Este necesar să facem pregătiri pentru cazul unui război”, a spus primarul Taipeiului, Ko Wen-je, într-un discurs, după ce a supervizat exerciţiile denumite ‘Wan An’, ceea ce în traducere înseamnă ‘pace eternă’.

China revendică Taiwanul, guvernat în mod democratic, ca teritoriu al său şi nu a exclus niciodată să preia controlul asupra insulei cu forţa. Taiwanul respinge pretenţia de suveranitate a Chinei asupra sa şi afirmă că o să-şi apere independenţa.

Invazia Rusiei în Ucraina a relansat dezbaterea în Taiwan despre cel mai bun mod de a reacţiona în cazul unui atac, pe fondul intensificării manevrelor militare chineze în jurul insulei.

„Avioane militare chineze hărţuiesc frecvent Taiwanul în ultimii ani şi odată cu declanşarea războiului ruso-ucrainean în februarie, aceste incidente ne-au amintit că trebuie să fim vigilenţi în timp de pace”, a spus Ko.

În Taipei, poliţia a ordonat vehiculelor să tragă pe dreapta, iar trecătorilor li s-a cerut să se adăpostească în timpul exerciţiului. De asemenea, magazinele şi restaurantele şi-au tras obloanele şi au stins luminile pentru a evita să devină o ţintă în cazul unui atac nocturn.

Pompierii au exersat stingerea unui incendiu declanşat de un atac cu rachete.

Sirenele au sunat 30 de minute mai târziu pentru a semnala încheierea exerciţiului.

Preocuparea privind intenţiile Chinei faţă de Taiwan a sporit tensiunile cu SUA care, chiar dacă nu recunosc insula ca ţară separată, sunt obligate de propria legislaţie să-i ofere mijloace de a se apăra.

China a lansat avertismente private severe administraţiei Biden, sugerând posibilitatea unui răspuns militar la o posibilă vizită în Taiwan în august a preşedintei Camerei Reprezentanţilor SUA, Nancy Pelosi, a informat sâmbata Financial Times.

Exerciţii periodice de pregătire în caz de raid aerian sunt impuse prin lege în Taiwan.

Insula şi-a ridicat nivelul de alertă după invazia rusă în Ucraina, deşi nu a raportat nicio activitate militară chineză neobişnuită.

În alte zone ale Taiwanului vor fi efectute exerciţii similare în această săptămână. Exerciţiul nu s-a mai ţinut în ultimii doi ani din cauza pandemiei de COVID-19.

Preşedintele Taiwanului, Tsai Ing-wen, a făcut din creşterea capacităţii de apărare a ţării prioritatea nr.1 şi a spus că numai locuitorii insulei pot să-şi decidă viitorul.

Te-ar mai putea interesa și
Schimbările climatice „de natură antropică”, la originea valului ucigaş de căldură din Sahel
Schimbările climatice „de natură antropică”, la originea valului ucigaş de căldură din Sahel
Valul ucigaş de căldură care a lovit regiunea Sahel la începutul lunii aprilie este legat de schimbările climatice "de origine antropică", au afirmat oamenii de ştiinţă din reţeaua World......
Dacia a deschis, de astăzi, comenzile pentru noul Spring
Dacia a deschis, de astăzi, comenzile pentru noul Spring
Varianta facelift a modelului Dacia Spring, cu modificări majore de design și tehnologie, poate fi comandată începând ...
Economia Greciei creşte susţinut după un deceniu de probleme
Economia Greciei creşte susţinut după un deceniu de probleme
 În urmă cu un deceniu, Grecia era în mijlocul unei crize a datoriilor devastatoare, marcată de ani de austeritate, ...
Premier Energy Group își anunță intenția de a se lista la Bursa de Valori București, printr-o ofertă publică inițială. Vizează să strângă 125 de milioane de euro din piață, pentru finanțarea regenerabilelor
Premier Energy Group își anunță intenția de a se lista la Bursa de Valori București, printr-o ofertă publică inițială. ...
Premier Energy Group, una dintre companiile private de infrastructură energetică integrată pe verticală cu cea mai rapidă ...