Taiwan îşi va întări legăturile militare cu SUA, afirmă preşedintele Tsai cu ocazia vizitei unor congresmeni americani

Taiwan a anunţat marţi întărirea legăturilor sale militare cu Statele Unite pentru a frâna 'expansionismul autoritar', cu ocazia vizitei unei delegaţii a Congresului american, informează AFP.
AGERPRES - mar, 21 feb. 2023, 11:15
Taiwan îşi va întări legăturile militare cu SUA, afirmă preşedintele Tsai cu ocazia vizitei unor congresmeni americani

China, care revendică insula guvernată democratic ca făcând parte din teritoriul său, se opune oricărui contact oficial între Taiwan şi alte ţări democratice. În ultimii ani, mai multe deplasări oficiale pe insulă ale unor responsabili americani au provocat nemulţumirea Beijingului, scrie Agerpres.

‘Taiwanul şi Statele Unite continuă să întărească schimburile militare’, a declarat preşedinta taiwaneză Tsai Ing-wen după o întâlnire cu membri ai Congresului american aflaţi în vizită la Taipei.

‘Taiwanul cooperează şi mai activ cu Statele Unite şi alţi parteneri democratici pentru a face faţă provocărilor internaţionale precum expansionismul autoritar şi schimbarea climatică’, a adăugat ea.

Tsai Ing-wen nu a precizat ce vor cuprinde aceste schimburi viitoare, dar a subliniat că este timpul ‘să explorăm mai multe posibilităţi de cooperare’.

Vizita de cinci zile a congresmenilor americani intervine după cea efectuată vineri de secretarul adjunct al apărării, Michael Chase, responsabil de relaţiile cu China în cadrul Pentagonului.

La Taipei, Ro Khanna, membru al noii comisii din Camera Reprezentanţilor privind concurenţa strategică cu Partidul Comunist Chinez, a declarat că vizita are ca obiectiv să lărgească ‘parteneriatul pe planul militar şi al apărării’ şi să consolideze relaţiile americane cu Taiwanul, lider în sectorul semiconductorilor.

Congresmanul democrat, care reprezintă California, a spus că a ‘apreciat în mod special’ întâlnirea cu Morris Chang, fondatorul Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), principalul producător mondial în domeniu.

Industria semiconductorilor a fost perturbată de încetinirea economiei mondiale, care a frânat cererea, şi de o serie de controale americane la exporturi, vizând să limiteze capacitatea Chinei de a cumpăra şi fabrica microcipuri de înaltă tehnologie ‘utilizate în aplicaţii militare’.

Anul trecut, relaţiile sino-taiwaneze au atins punctul cel mai de jos în august după vizita la Taipei a preşedintei Camerei Reprezentanţilor a SUA, Nancy Pelosi, Beijingul replicând atunci cu ample manevre militare în jurul insulei.

Secretarul de stat Antony Blinken a prevenit deja că Beijingul şi-ar putea accelera calendarul pentru o eventuală invazie militară în Taiwan.

Washingtonul, care recunoaşte diplomatic China, rămâne principalul aliat al Taipeiului, furnizându-i arme pentru apărare şi susţinându-i dreptul de a-şi decide propriul viitor.

Deşi China şi SUA au declarat recent că speră într-un nou început, şeful diplomaţiei chineze Wang Li a acuzat Washingtonul în acest weekend, într-o întâlnire cu Antony Blinken, că difuzează o percepţie ‘eronată’ despre Beijing.

 

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...