Tajani: Dacă Ucraina pierde, Putin nu se va aşeza niciodată la masa tratativelor de pace

 Dacă Ucraina pierde războiul, preşedintele rus Vladimir Putin nu va negocia niciodată pacea, a declarat joi şeful diplomaţiei italiene, Antonio Tajani, în deschiderea reuniunii miniştrilor de externe din G7 în insula Capri (Italia), relatează EFE.
AGERPRES - joi, 18 apr. 2024, 13:31
Tajani: Dacă Ucraina pierde, Putin nu se va aşeza niciodată la masa tratativelor de pace

„A ajuta Ucraina înseamnă a lucra pentru pace, pentru că, dacă Kievul pierde, Putin nu se va aşeza niciodată la masa tratativelor de pace”, a spus Tajani, precizând că la reuniunea miniştrilor celor mai bogate şapte democraţii din lume participă şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, şi ministrul de externe ucrainean, Dmitri Kuleba.

Tajani le-a reamintit colegilor săi din SUA, Canada, Japonia, Marea Britanie, Franţa şi Germania, cărora li s-a alăturat şi Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al UE pentru politică externă şi de securitate, că obiectivul G7 este „de a fi purtători ai păcii cu forţa diplomaţiei”.

„Suntem marile democraţii liberale ale lumii. Lucrăm împreună pentru a garanta pacea, creşterea şi stabilitatea. Forţa noastră constă în unitatea şi valorile comune. G7 este un loc în care împărtăşim valori comune”, a declarat el în discursul de deschidere a reuniunii, ale cărei discuţii se desfăşoară cu uşile închise pe insula italiană.

Referitor la situaţia din Orientul Mijlociu, Tajani a explicat: „Suntem prieteni ai Israelului, îl apărăm, dar dorim o detensionare în acea zonă şi suntem cu toţii purtători ai acestei iniţiative de pace”.

„Va trebui totodată să ne gândim cum să sancţionăm într-un fel sau altul Iranul pentru atacul cu sute de rachete şi drone împotriva Israelului şi, de asemenea, la situaţia privind traficul maritim prin Suez şi Marea Roşie”, din cauza atacurilor rebelilor houthi din Yemen.

Anterior, la sosirea sa la reuniune, Borrell a declarat că sistemul de sancţiuni împotriva Iranului trebuie „extins” pentru „a-l face mai eficient”, în timp ce, în ceea ce priveşte războiul din Ucraina, el a subliniat necesitatea ca ţările europene să trimită Kievului rachete Patriot şi sisteme antirachetă.

„Nu putem să ne bazăm doar pe Statele Unite, trebuie ca noi să ne asumăm responsabilitatea. Avem rachete Patriot, avem sisteme antirachetă, trebuie să le scoatem din depozite şi să le trimitem Ucrainei, unde războiul se intensifică, şi sunt sigur că o vom face rapid”, a afirmat el.

Secretarul de stat american Anthony Blinken a transmis pe reţelele de socializare: „Vom discuta despre sprijinul nostru pentru Ucraina împotriva agresiunii ruse, despre eforturile în curs de desfăşurare pentru a aborda criza din Orientul Mijlociu şi despre importanţa aprofundării parteneriatelor în întreaga lume”.

Blinken a avut o întâlnire bilaterală cu Tajani la sosirea sa în insula Capri „pentru a ne extinde colaborarea pentru a contracara dezinformarea şi propaganda străină”. „Am discutat, de asemenea, despre preocupările comune cu privire la situaţia umanitară dezastruoasă din Gaza şi despre angajamentul nostru neclintit de a sprijini Ucraina”, a mai spus secretarul de stat american.

Te-ar mai putea interesa și
Tribunalul ICC interzice Gazprom să apeleze la instanţele ruseşti pentru disputele cu companiile europene
Tribunalul ICC interzice Gazprom să apeleze la instanţele ruseşti pentru disputele cu companiile europene
Un tribunal al Camerei Internaţionale de Comerţ (ICC) a interzis grupului Gazprom să continue în Rusia procedurile judiciare împotriva CEZ, a anunţat compania energetică din Cehia, transmite......
Bogdan Neacșu (CEC Bank) mai câștigă un mandat de președinte al Asociației Române a Băncilor. Maria Rousseva (BRD) este unul dintre vecepreședinții nou numiți
Bogdan Neacșu (CEC Bank) mai câștigă un mandat de președinte al Asociației Române a Băncilor. Maria Rousseva (BRD) ...
Adunarea Generală a Asociației Române a Băncilor (ARB) reunită în ședință de 24 mai 2024, a votat noua componență ...
Operatorul britanic National Grid caută cumpărător pentru cel mai mare terminal de LNG din Europa
Operatorul britanic National Grid caută cumpărător pentru cel mai mare terminal de LNG din Europa
Operatorul britanic al infrastructurii energetice National Grid a anunţat joi că intenţionează să vândă terminalul ...
Consiliul UE a adoptat noile reguli pentru reforma pieței de energie electrică. Sunt promovate PPA-urile și schemele CfD
Consiliul UE a adoptat noile reguli pentru reforma pieței de energie electrică. Sunt promovate PPA-urile și schemele CfD
Consiliul UE a adoptat reglementările actualizate pentru reforma pieței energiei electrice, pentru ca prețurile energiei ...