Târgul de turism – Nimfe, personaje mitologice, vacanţe la un euro şi Mazăre costumat în gladiator

Un spectacol pe teme mitologice, cu personaje îmbrăcate în nimfe, sirene şi ciclopi, vacanţe în străinătate la preţul de un euro, reduceri de până la 50% pentru unele destinaţii şi primarul Constanţei, Radu Mazăre, costumat în Ulise, sunt câteva dintre atracţiile târgului de turism de la Romexpo.
Economica.net - joi, 14 mart. 2013, 20:25
Târgul de turism - Nimfe, personaje mitologice, vacanţe la un euro şi Mazăre costumat în gladiator

Maria Grapini, ministrul delegat pentru IMM și Turism, nu a avut prea mare succes la intrarea în târg, pentru că privirile vizitatorilor și ale presei erau ațintite spre șefa ANAT, Corina Martin, costumată în personajul mitologic Medusa.

Chiar dacă nu are o siluetă pentru care să fie invidiată, Martin a apărut la târg îmbrăcată într-o rochie mulată, care imită pielea de șarpe. Decolteul amplu al Corinei Martin, pe care se încolăcise un șarpe din plastic, a aruncat-o în anonimat pe Maria Grapini, îmbrăcată într-un costum decent și discret de doamnă trecută de ceva vreme de tinerețe.

După discursurile de inaugurare, unde nimeni nu spune mare lucru, dar toți vorbitorii par emoționați, Grapini a pornit să viziteze standurile. Presa și mare parte dintre vizitatori au rămas însă în jurul standului Asociației Litoral-Delta Dunării, unde urma să înceapă un show pe teme mitologice.

Pe o scenă asemănătoare celor de la prezentările de modă au început să defileze manechine în costume de baie, sub privirile directorului Romexpo, Mariana Suciu, ale vicepreședintelui Autorităţii Naţionale pentru Turism (ANT) Mirela Matichescu și ale omului de afaceri Viorel Păunescu. Au urmat alte manechine, tot în costume de baie, dar cu aripi de înger, apoi altele îmbrăcate cu un fel de pene și altele în rochii de seară.

Următorul moment a adus la rampă reprezentantele mai multor cluburi din Mamaia, care au dansat provocator pe micul podium, printre care și cele ale unei discoteci care o are printre acționari pe vicepreședinta ANT, Mirela Matichescu. Reprezentantele celorlalte cluburi erau îmbrăcate sumar, părând un soi de animantoare, în timp ce reprezentanții discotecii Mirelei Matichescu, două fete și doi băieți, au apărut în costume care aminteau de cântăreții de rock, cu geci de piele, tricouri negre și blugi rupți. Din coada chitarei unuia dintre băieți au început să iasă flăcări, după care au părăsit scena.

A urmat momentul culminant – un fragment din carnavalul care va fi organizat în vară la Mamaia și care va avea ca temă „Legendele Olimpului”. A intrat în scenă un ciclop musculos, cu dinți strâmbi, un budugan în mânâ și sandale cu toc. Mai multe manechine vopsite pe față cu argintiu l-au înconjurat după care și-a făcut loc Hercule, foarte scund, musculos și cu un soi de creastă. Chiar dacă defilau pe muzică de club, micul Hercule părea mai degrabă un fan al manelelor.

Scena s-a golit și pe ea a pășit, în ritm de dans, Corina Martin, machiată strident, care pe lângă rochia cu imprimeu de șarpe purta pe cap o coroană plină cu pietre colorate și cu mici șerpi din plastic.

Ultimul pe scenă a intrat primarul Constanței, Radu Mazăre, îmbrăcat ca un gladiator disco, cu pietre colorate, care le imitau pe cele prețioase, fixate pe coif și pe platoșa sub care avea un fel de cămașă albastră. Toți cei prezenți la stand au remarcat prin orificiile coifului privirea extrem de visătoare și zâmbetul pierdut al primarului. Odată cu intrarea lui Mazăre, care dansa încet și priceput pe ritmuri de samba, au urcat pe scenă toți cei care au defilat înainte și au început să danseze alături de el.

„Nimfele și sirenele nu sunt toate ale mele”, a glăsuit Mazăre, cu privirea ceva mai vioaie.

El i-a îndemnat pe vizitatorii târgului să vină la Mamaia și să-și găsească o nimfă, o sirenă, o fată sau chiar o nevastă.

„Cert este că vă aștept la Mamaia, vă aștept într-un loc în care să scăpați de grijile de zi cu zi, într-un loc în care să uitați pentru o săptămână-două sau cât vă țin buzunarele de criză, de politică, de obligații, de greutăți. Dacă vreți să fiți liberi ziua, noaptea, dacă vreți să simțiți cu adevarat ce înseamnă să trăiți, veniți la Mamaia”, și-a încheiat Mazăre discursul.

Aglomerația s-a mutat apoi la standul unei mari agenții de turism, unde pe parcursul târgului, în fiecare zi, la ora 14:00 și 17:00, toată lumea se oprește din lucru sau discuții și dansează „Harlem shake”, unii dintre ei îmbrăcați în costume și cravate, alții cu măști și costume. După fiecare dans agenția pune în vânzare câteva sute de bilete în Grecia, unde cazarea costă un euro pentru o săptămână, la care cei care nu merg cu mașină proprie și aleg autocarul vor mai plăti sub 50 de euro pentru transport.

Standul unui lanț hotelier a atras și el atenția vizitatorilor, pentru că imita o porțiune de plajă cu nisip, pe care se bronzau la un bec două fete și un baiat, toți în costume de baie și ochelari de soare.

„E obositor. Cea mai obositoare muncă este statul degeaba”, a spus una dintre cele două fete.

Ea a observat că este privită și de femei, alături de bărbați. Totuși, spune ea, cei care o privesc cu ochii cei mai pofticioși sunt bărbații în vârstă.

Poate pentru că pe mulți îi atrage ceea ce nu-și pot permite, standurile agențiilor care vindeau pachete scumpe erau destul de pline. Cea mai scumpă vacanță din târg costă peste 20.000 de euro și durează 23 de zile – o călătorie cu avionul în jurul lumii.

Sunt însă multe oferte cu vacanțe de 3.000 de euro în Vietnam și Cambodgia, 2.500 de euro în Bali sau Caraibe, peste 1.200 de euro în Thailanda, dar și 16.000 de euro un circuit în Australia și Noua Zeelandă.

Pentru cei care au bani, nimic nu este prea scump. Ceilalți se mulțumesc cu vacanțe de câteva sute de euro, iar cine nu își permite nici măcar atât ar putea spera la vacanța de un euro. Iar pentru cei care și un euro este foarte mult, singura mângâiere, dacă vin în târg, ar fi să privească gratis la fetele care defilează pe scenă lângă Radu Mazăre și să-și imagineze că evadează cu ele pe plajele exotice unde își face concediile primarul Constanței, în timp ce pe noi ne invită să petrecem o vacanță de vis la Mamaia.

Te-ar mai putea interesa și
Comisia Europeană vrea să introducă gazele lichefiate în noul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei – surse Reuters
Comisia Europeană vrea să introducă gazele lichefiate în noul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei – surse Reuters
Următorul pachet de sancţiuni al Comisiei Europene ar urma să propună, pentru prima dată, restricţii cu privire la gazele naturale lichefiate (GNL) ruseşti, inclusiv o interdicţie cu privire......
Producția de cărbune a României a scăzut cu 5,6% în primele două luni din an. Importurile s-au redus și ele cu 2,2%
Producția de cărbune a României a scăzut cu 5,6% în primele două luni din an. Importurile s-au redus și ele cu 2,2%
Producţia netă de cărbune a României a totalizat, în primele două luni ale acestui an, 344.600 de tone echivalent petrol, ...
Mircea Fechet: Comisia Europeană a clasat miercuri o cauză de infringement deschisă împotriva României şi a închis un dosar EU-Pilot
Mircea Fechet: Comisia Europeană a clasat miercuri o cauză de infringement deschisă împotriva României şi a închis ...
Comisia Europeană a clasat miercuri o cauză de infringement deschisă împotriva României şi a închis un dosar EU-Pilot, ...
Restart Energy a finalizat lucrările la o centrală solară pentru compania Romtextil, care au costat peste jumătate de milion de euro
Restart Energy a finalizat lucrările la o centrală solară pentru compania Romtextil, care au costat peste jumătate de ...
Restart Energy a anunțat astăzi că a finalizat construcția și instalarea unui sistem de generare a energiei fotovoltaice ...