Ţări aflate sub embargo au importat din 2000 armament în valoare de 2,2 miliarde de dolari

Ţările care fac obiectul unui embargo internaţional privind înarmarea au reuşit să importe armament în valoare de aproximativ 2,2 miliarde de dolari începând cu anul 2000, conform unui raport al organizaţiei umanitare OXFAM, relatează AFP.
Economica.net - joi, 03 mai 2012, 05:11
Ţări aflate sub embargo au importat din 2000 armament în valoare de 2,2 miliarde de dolari

În pofida a 26 de embargouri internaţionale în vigoare în această perioadă, decretate de ONU sau alte organizaţii regionale, mai multe ţări au reuşit să strângă un arsenal considerabil. Raportul dă exemplul Myanmarului (cu o valoare estimată la 600 de milioane de dolari cheltuiţi între 2000 şi 2010), Iranului ( 574 de milioane de dolari între 2007 şi 2010) şi al Congoului (124 milioane de dolari între 2000 şi 2002).

Pentru OXFAM, aceste cifre indică necesitatea de a recurge la un tratat constrângător care să reglementeze comerţul armelor convenţionale în lume. Un tratat internaţional privind comerţul armelor clasice (TCA) urmează să fie negociat între 2 şi 27 iulie la ONU.

Organizaţia dă exemplul Siriei, al cărei principal furnizor este Rusia şi care a acumulat în 2010, pentru suma de 167 de milioane de dolari, echipament de apărare antiaeriană, şi pentru un milion de dolari, arme uşoare şi muniţie. O parte din aceste arme ” ajucat un rol principal în represiunea Guvernului sirian împotriva mişcării de opoziţie”, conform OXFAM.

Siria face obiectul unui embargo al Uniunii Europene încă din mai 2011, privind vânzarea „de arme şi materiale care ar putea fi folosite pentru represiune”.

„Embargourile existente sunt foarte uşor de ocolit”, a declarat Anna MacDonald, directoarea campaniei pentru controlul armelor din cadrul OXFAM. „Va trebui ca noul tratat să fie cu adevărat strict”.

„Cum se explică faptul că un comerţ de banane este mai strict reglementat decât unul de mitraliere?”, a adăugat ea.

Pentru a fi eficace, tratatul va trebui să includă criterii constrângătoare din punct de vedere juridic pentru a împiedica transferul de arme atunci când există riscuri importante ca aceste arme să fie utilizate pentru a încălca legile internaţionale privind drepturile omului.

„Un acord lejer ar putea fi mai grav decât nici un tratat deoarece ar da legitimitate unui sistem deficient”, a menţionat MacDonald.

Te-ar mai putea interesa și
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Rețeaua de autostrăzi și drumuri expres în exploatare a României a ajuns la peste 1.091 de kilometri, transmite pe pagina proprie ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. Amintim că joi a......
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul însă a scăzut
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul ...
Consiliul director al Grupului Lavazza a aprobat declarațiile financiare consolidate la 31 decembrie 2023 și a anunțat ...
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei ...
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...