Tarifele de distribuție a energiei electrice vor crește cu circa 6% anul viitor – ANRE

Distribuitorii de energie electrică vor primi o majorare a tarifului reglementat de distribuție de circa 6%, începând cu 1 ianuarie 2024. Efectul asupra majorității clienților va fi nul (plătește statul unde e cazul), iar pentru cei – mult mai puțini – care totuși vor suporta creșterea, efectul este minor, 1,4 bani/kWh.
Mihai Nicuţ - lun, 27 nov. 2023, 11:11
Tarifele de distribuție a energiei electrice vor crește cu circa 6% anul viitor - ANRE

Tarifele de distribuție a energiei electrice vor crește cu aproximativ 6% de la 1 ianuarie 2024, a declarat vicepreședinte ANRE, Gabriel Andronache, prezent la o conerință pe teme de energie organizată de Ziarul Financiar răspunzând la o întrebare pusă de noi.

Oficialul ANRE a confirmat indirect că există anumite fricțiuni între Autoritate și operatorii de distribuție care, neoficial, s-ar fi plâns că majorarea de tarife este prea mică pentru a le acoperi toate costurile.

“Am avut mai multe discuții, sunt mai multe solicitări legate de anumite activități pentru care ar dori bani cât mai mulți…Și ei ar fi putut să facă investițiile puțin mai calculat, în special pe zona de transport, astfel încât dacă rețeaua era întărită etapizat, nu exista aceast presiune realizată de prosumeri”, a spus Andronache, răspunzând întrebării noastre.

O creștere a tarifului de distribuție cu 6% are un impact relativ redus asupra prețurilor finale plătite de consumatori, și acesta este acum doar teoretic, pentru că prețurile finale plătite de consumatorii casnici și comerciali sunt plafonate până în primăvara anului 2025. Așadar, dacă va suporta cineva diferențele, acela va fi, cel puțin momentan, bugetul de stat, pentru majoritatea clienților, mai puțin pebtru cei care plătesc acum prețuri sub cele plafonate (Hidoelectrica, pentru clienții casnici cu un consum mare, de exemplu)

Strict ilustrativ, această creștere a tarifului de distribuție, dacă va rămâne 6%, va fi de circa un 1,4 bani /kWh (plus TVA) pentru un client alimentat la joasă tensiune în București, în capitală prcaticându-se cele mai mici niveluri ale tarifelor de distribuție.

Citește și:

Distribuitorii de energie se plâng, neoficial, că ANRE le va induce pierderi prin noile tarife decise pentru anul electoral 2024, vicepreședintele ANRE spune oficial că metodologia instituției nu are legătură cu anul electoral

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...