1EUR = 4.8079 RON | Bucureşti 20 º

Companii

Tarifele de distribuţie a energiei electrice vor scădea din nou, la 1 ianuarie. Unde va scădea cel mai mult factura la curent

Începând cu 1 ianuarie 2017, energia electrică se va ieftini, ca urma a scăderii tarifelor de distribuţie, potrivit unei decizii în acest sens a Autorităţii de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Facturile ar putea scădea cu până la 2%, la jumătatea anului viitor.

02 dec, 2016 | ECONOMICA.net

Tarifele de distribuţie la energia electrică livrată consumatorilor casnici în regim reglementat vor sădea din nou, începând cu data de 1 ianuarie. ANRE a decis o nouă reducere a acestora, dar scăderea lor va fi de mai mică anvergură decât cea decisă la finalul anului trecut, pentru tarifele care au fost aprobate în acest an.

Iată care vor fi tarifele de distribuţie pentru joasă tensiune, aplicabile de la 1 ianuarie 2017, potrivit ordinelor ANRE, care se află încă la nivel de proiect.

Enel Distribuţie Muntenia: 104,1 lei/MWh. Scăderea este de 8,5% faţă de tarifele actuale

Enel Distribuţie Banat: 103,32 lei/MWh. Reducere de 8,9% faţă de tarifele actuale

Enel Distribuţie Dobrogea: 118,74 lei/MWh. Reducere de 6,3% faţă de tarifele actuale.

Electrica Muntenia Nord: 109,24 lei/MWh. Reducere de 8% faţă de tarifele actuale.

Electrica Transilvania Nord: 96,73 lei/MWh.Reducere de 6,5% faţă de tarifele actuale.

Electrica Transilvania Sud: 103,73 lei/MWh. Reducerea este de 4,3% faţă de tarifele actuale

CEZ Distribuţie: 111,97 lei/MWh. Reducerea este de 5,5% faţă de tarifele actuale

E.On Distribuţie România: Reducerea este de 4,2% faţă de tarifele actuale.

Aşadar, cele mai mari reduceri de tarife vor fi aplicate în Banat şi în nordul Munteniei, iar cele mai mici în Moldova şi sudul Transilvaniei. Reducerile sunt mult mai mici decât cele operate de ANRE la finalul anului trecut, pentru acest an. Atunci, tarifele pentru distribuţia de energie la joasă tensiune au scăzut cu până la 15,77%, acest procent fiind aplicat în cazul Enel Distribuţie Muntenia, adică în Bucureşti şi judeţele Ilfov şi Giurgiu. În medie, scăderea a fost de 12%.

Reducerea tarifelor de distribuţie va conduce la o scădere a facturii finale plătite de consumator, dat fiind că, în medie, acest tarif de distribuţie este de circa 30% din preţul final, în funcţie de fiecare dintre cele opt zone de distribuţie.

La finalul lunii octombrie, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrileţ, declara că preţul energiei electrice ar putea să scadă, la consumatorul final, cu 1-2% începând cu 1 iulie 2017, ca urmare a reducerii tarifului de distribuţie, aşa cum s-a întâmplat în fiecare semestru în ultimii doi ani.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO