Tarifele de referinţă pentru reparaţii auto cu poliţe RCA vor avea efecte pozitive. Dauna medie plătită a crescut anul trecut până la nivelul de 9.005 lei – UNSAR

Modificarea Legii RCA şi aplicarea unor tarife de referinţă pentru reparaţii sunt aşteptate să producă efecte pozitive pentru milioane de şoferi, se arată într-un comunicat al Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare (UNSAR), remis, miercuri, AGERPRES.
AGERPRES - mie, 31 mart. 2021, 13:55
Tarifele de referinţă pentru reparaţii auto cu poliţe RCA vor avea efecte pozitive. Dauna medie plătită a crescut anul trecut până la nivelul de 9.005 lei - UNSAR

Astfel, dauna medie plătită pentru o poliţă obligatorie RCA a crescut anul trecut cu 7% faţă de 2019, până la nivelul de 9.005 lei, în timp ce prima medie aferentă acestui tip de asigurare a scăzut cu aproximativ 2%, la 628 lei – reiese din analiza celor mai recente date publicate de Autoritatea de Supraveghere a Asigurărilor. Evoluţiile daunei medii plătite de asigurători sunt substanţiale mai ales dacă realizăm o comparaţie pe ultimii 5 ani. Astfel, faţă de 2016, dauna medie RCA a crescut anul trecut cu 27,5% (de la 7.061 lei la 9.005 lei).

Şi în 2020, an marcat de pandemia de COVID-19, indicatorii pieţei RCA continuă să rămână pe minus. Astfel, rata combinată pe segmentul RCA a depăşit din nou nivelul supraunitar, situându-se la 113,49%. De altfel, chiar dacă s-a redus faţă de 2019, rata combinată pe RCA se afla la finalul lui 2020 la un nivel mai ridicat decât cel înregistrat în 2018 (113,49% vs. 111,75%), în ciuda pandemiei. Totodată, rata cheltuielilor şi administrare şi de achiziţie pentru poliţele RCA, care face parte din calculul ratei combinate, a scăzut în 2020 faţă de 2019, ceea ce reflectă eforturile asigurătorilor pentru eficientizare şi pentru reducerea cheltuielilor (de exemplu îmbunătăţire fluxuri, procese, digitalizare etc.).

În acest context, este importantă introducerea de măsuri legislative care să determine reducerea ratei daunei şi un comportament responsabil al tuturor operatorilor care prestează servicii conexe pieţei de asigurări în interesul clienţilor şi al persoanelor prejudiciate, precum introducerea unor tarife de referinţă pentru reparaţiile auto şi pentru închirierea autoturismelor primite la schimb, conform declaraţiilor făcute recent în spaţiul public de reprezentanţii mai multor autorităţi publice.

Aceste măsuri ar urma să vină în sprijinul a milioane de şoferi, fiind considerate benefice de 94% dintre şoferii chestionaţi în cadrul unei cercetări sociologice realizate pentru UNSAR de către IRES. Studiul IRES mai arată şi că 93% dintre români îşi doresc să ştie care este valoarea despăgubirii plătite de asigurătorul RCA în cazul unei daune, iar 71% dintre români ar fi deranjaţi dacă valoarea plătită ar fi considerabil mai mare pentru reparaţia unui autovehicul în cazul unei despăgubiri acoperite de poliţa RCA faţă de reparaţia efectuată fără asigurare.

Mai mult, impactul costului mai ridicat al reparaţiilor despăgubite din poliţa RCA faţă de cel al unei reparaţii fără RCA asupra evoluţiei primelor de asigurare este un motiv de îngrijorare pentru 85% dintre şoferi (+3 puncte procentuale faţă de 2019).

„Subliniem încă o dată că industria de asigurări susţine introducerea unui TARIF DE REFERINŢĂ pentru reparaţiile auto, cu titlu informativ, şi NU O CO-PLATĂ sau impunerea unei plafonări a tarifelor aferente reparaţiilor auto. Aceste preţuri, introduse cu titlu orientativ, ar ajuta consumatorii să fie mai bine informaţi cu privire la costurile implicate, în cazul în care ar fi păgubiţi RCA. În plus, ar putea limita anumite derapaje existente pe piaţă reparaţiilor auto”, au mai precizat reprezentanţii Uniunii.

Nu în cele din urmă, UNSAR atrage încă o dată atenţia asupra dezinformarilor constante care circulă în spaţiul public privind sectorul asigurărilor RCA şi solicită şi pe această cale prezentarea surselor pentru toate cifrele ce sunt vehiculate de o organizaţie patronală care reprezintă interesele unei părţi a patronilor de firme de transport rutier, fără competenţe în domeniul serviciilor financiare. Aceste dezinformări se suprapun contextului pandemiei de COVID-19 şi pot afecta suplimentar şi în mod nejustificat încrederea clienţilor şi stabilitatea economiei româneşti.

Potrivit celor mai recente date ale ASF – Autoritatea de Supraveghere Financiară, industria de asigurări a plătit în fiecare zi a anului 2020, numai în baza poliţelor RCA, despăgubiri de aproape 1,8 milioane de euro.

Anterior, tot miercuri, Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) anunţa că transportatorii se pregătesc să protesteze faţă de modificările care vor fi aduse Legii RCA, considerând că acestea vor avantaja companiile de asigurări în detrimentul şoferilor.

Te-ar mai putea interesa și
Salariile angajaţilor Municipalităţii, majorate. Cresc în primul rând veniturile persoanelor fără studii superioare
Salariile angajaţilor Municipalităţii, majorate. Cresc în primul rând veniturile persoanelor fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi......
Grecia majorează salariul minim la 830 de euro pe lună
Grecia majorează salariul minim la 830 de euro pe lună
 Salariul minim lunar în Grecia va fi majorat cu 50 de euro, sau 6,4%, până la 830 de euro, a anunţat vineri Guvernul ...
Pentru 1 din 2 români, principala preocupare financiară este acoperirea cheltuielilor de bază – studiu
Pentru 1 din 2 români, principala preocupare financiară este acoperirea cheltuielilor de bază – studiu
Pentru 1 din 2 români, cheltuielile de bază sunt principala preocupare când vine vorba de situaţia personală, iar printre ...
Grupul LEGO, venituri în creștere în 2023, pe o piață cu cele mai joase rezultate din ultimii 15 ani
Grupul LEGO, venituri în creștere în 2023, pe o piață cu cele mai joase rezultate din ultimii 15 ani
Grupul LEGO a anunțat rezultatele pentru anul fiscal 2023. Veniturile LEGO au crescut cu 2%, la 65,9 miliarde de coroane ...