Ţările arabe vor creşte exporturile de petrol către India, care renunţă la ţiţeiul din Iran

Arabia Saudită, Irakul şi Kuweitul vor suplimenta exporturile de petrol către India, ţară care se pregăteşte să înceteze importurile din Iran pentru a se alinia sancţiunilor economice internaţionale impuse statului islamic, au declarat surse apropiate situaţiei, citate de Bloomberg.
Economica.net - mie, 13 mart. 2013, 10:56
Ţările arabe vor creşte exporturile de petrol către India, care renunţă la ţiţeiul din Iran

În aşteptarea unui ordin de la Ministerul Petrolului privind încetarea aprovizionării din Iran, rafinăriile din India negociază parametrii contractelor anuale cu Arabia Saudită, Irakul şi Kuweitul pentru perioada aprilie 2013 – martie 2014, au afirmat sursele citate.

India caută astfel să se asigure că activitatea industriei de rafinare nu va fi afectată de încetarea importurilor de petrol din Iran. Totodată, guvernul indian are în vedere reducerea subvenţiilor acordate producătorilor de carburanţi, pentru a restrânge deficitul bugetar.

La preţurile actuale, Iranul ar putea pierde anual venituri de 11,5 miliarde de dolari pe an în urma încetării exporturilor de petrol către India.

Republica islamică este ţinta unor sancţiuni economice dure impuse de Statele Unite şi aliaţii europeni, care încearcă astfel să descurajeze programul nuclear controversat al Teheranului.

India importă în prezent 300.000 de barili de petrol pe zi din Iran, reprezentând 110 milioane barili pe an. Petrolul iranian se tranzacţionează la aproximativ 105 dolari pe baril.

Iranul a produs în februarie 2,7 milioane barili de petrol pe zi. Exporturile de petrol ale ţării au scăzut cu 40% în ultimele nouă luni ale anului trecut. China, India şi Africa de Sud sunt principalii clienţi ai Iranului, asigurând 70% din exporturile de petrol ale statului islamic, procentaj care reprezintă aproximativ 900.000 barili pe zi.

Arabia Saudită a produs în luna februarie 9,1 milioane de barili pe zi, Irakul 3,1 milioane barili, iar Kuweitul 2,8 milioane barili, potrivit raportului lunar prezentat marţi de Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol.

India a importat 171 milioane tone de petrol în anul financiar aprilie 2011 – martie 2012, potrivit datelor Camerei de Comerţ şi Industrie din India. Principalii furnizori de petrol ai ţării sunt Arabia Saudită, Irakul, Kuweitul şi Iranul.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...