Ţările „calde” din sudul Europei sunt căutate de migranţi, din cauza crizei energetice – Reuters

În fiecare dimineaţă, dezvoltatorul de software Victor Varlamov intră la muncă de pe o insulă însorită din Spania, după ce perspectiva unor facturi mari la încălzire şi iarna agravată de războiul din Ucraina l-au determinat să îşi părăsească ţara adoptivă Polonia, transmite Reuters.
AGERPRES - lun, 28 nov. 2022, 09:34
Ţările

Victor Varlamov, în vârstă de 50 de ani, împreună cu soţia şi fiica s-au mutat în urmă cu două luni de pe coasta poloneză a Mării Baltice până pe insula Gran Canaria, una dintre cele opt insule care formează arhipelagul Insulelor Canare spaniole, şi intenţionează să rămână aici în lunile următoare, scrie Agerpres.

„Criza economică şi mai ales situaţia războiului m-au adus aici”, spune Victor Varlamov, care este cetăţean rus.

Victor Varlamov nu este singurul care caută o ţară cu o climă mai caldă şi cu un trai mai ieftin, în timp ce în paralel organizaţiile de promovare a turismului din sudul Europei au profitat de criza costului vieţii pentru a promova avantajele petrecerii iernii peste hotare pentru cei din ţările nordice.

Înainte de a pleca din oraşul polonez Gdansk, unde trăia din 2016, Victor Varlamov a calculat că ar economisi lunar 250 de euro pe chirie şi ar plăti 140 de euro pentru toate utilităţile şi internet, în loc să plătească 200 de euro numai la electricitate în Polonia.

Acum, cu banii economisiţi, Victor Varlamov spune că ia masa în oraş şi în plus se bucură de plimbările pe plajă în pauza de masă. „Realitatea este peste aşteptările mele”, spune Varlamov.

În luna septembrie a acestui an, Guvernul regional din Insulele Canare, unde temperatura medie în timpul iernii este de 20 de grade Celsius, a lansat o campanie media pentru a-i atrage pe cei care lucrează în regim remote, cum este Varmalov, precum şi pe pensionarii din ţări precum Marea Britanie, Germania şi Suedia.

„Nu este niciun secret că iarna aceasta va fi una cu mari incertitudini economice în Europa însă în Insulele Canare vrem să inversăm situaţia”, spune Yaiza Castilla, responsabilul regional cu turismul, care descrise arhipelagul din apropiere de coasta Africii drept un „refugiu economic”.

Şi alte state din sudul Europei văd potenţialele beneficii.

Ministrul grec al Turismului a efectuat în luna septembrie un turneu prin Austria şi ţările din nordul Europei, precum Suedia, pentru a „transforma această criză energetică ce afectează Europa într-o oportunitate”.

Organismul care este responsabil de promovarea turistică în Portugalia a demarat la rândul său o campanie iar directorul său Luis Araujo a spus că aşteptările cu privire la turiştii de iarnă din nordul Europei sunt foarte mari.

Datele statistice sprijină acest optimism.

Cifrele colectate de Reuters de la portalul de închirieri de locuinţe HomeToGo arată că, în comparaţie cu situaţia de anul trecut, căutările din ţări precum Marea Britanie, Germania şi Ţările de Jos au crescut cu 36%, 13% şi respectiv 3% pentru închirieri de locuinţe pe durata iernii în Spania, Grecia şi Portugalia.

Directorul lanţului hotelier spaniol Melia, Gabriel Escarrer, spune că oamenii rezervă camere şi apartamente pentru două sau trei luni în această iarnă în Insulele Canare, vizitatorii scandinavi reprezentând o prezenţă semnificativă.

Vizitatori şi rezidenţi permanenţi încep să vină şi din Germania, care înainte de izbucnirea războiului din Ucraina era puternic dependentă de gazele naturale ruseşti şi care acum este îngrijorată cu privire la posibilele probleme în aprovizionarea cu energie la iarnă.

Printre şcolile care au înmatriculat mai mulţi elevi din străinătate se numără şi şcoala de limbă germană din Gran Canaria, care a primit 40 de înscrieri din partea elevilor străini în acest an, o cifră mai mare decât în anii precedenţi.

Repeople, o asociaţie de co-working din Insulele Canare spune că toate locurile disponibile sunt rezervate pentru luna noiembrie şi are un grad de ocupare de 80% pentru restul iernii.

Printre cei care au rezervat un loc la Repeople este Heiko Schaefer, un freelancer german în vârstă de 31 de ani care intenţionează să stea în Insulele Canare până la Crăciun. „Creşterea preţurilor este un motiv pentru mulţi oameni să se mute mai la sud. Această insulă este un refugiu pe durata iernii”, spune Heiko Schaefer.

Te-ar mai putea interesa și
Proiect adoptat: Termenul de valabilitate al poliţelor de asigurare/reasigurare în cazul falimentului societăţilor – prelungit la 150 de zile
Proiect adoptat: Termenul de valabilitate al poliţelor de asigurare/reasigurare în cazul falimentului societăţilor – ...
 Termenul de valabilitate al poliţelor de asigurare încheiate de societăţile de asigurare/reasigurare împotriva cărora au fost pronunţate hotărâri de deschidere a procedurii de faliment......
ONRC: 15.700 de firme şi-au suspendat activitatea în 2022
ONRC: 15.700 de firme şi-au suspendat activitatea în 2022
Numărul firmelor care şi-au suspendat activitatea în 2022 a fost de 15.700, în creştere cu 20,58% comparativ cu anul ...
Justiţia europeană a anulat decizia CE de validare a ajutoarelor acordate Wizz Air de aeroportul Timişoara
Justiţia europeană a anulat decizia CE de validare a ajutoarelor acordate Wizz Air de aeroportul Timişoara
Tribunalul General al Uniunii Europene a anulat miercuri o decizie anterioară a Comisiei Europene care a validat ajutoarele ...
SUA cred că balonul chinez face parte dintr-un program extins de supraveghere al Beijingului – presă
SUA cred că balonul chinez face parte dintr-un program extins de supraveghere al Beijingului – presă
Serviciile de informaţii din SUA sunt de părere că balonul chinez care a traversat săptămâna trecută spaţiul aerian ...