Ţările de unde provin cele mai multe alimente cu riscuri pentru consumatori

Spania, Franţa şi Olanda sunt ţările UE de unde provin cele mai multe produse alimentare pentru care autorităţile au alertat statele membre. Acestea sunt însă şi printre cei mai mari producători şi exportatori de alimente procesate.
Economica.net - lun, 25 apr. 2016, 21:00
Ţările de unde provin cele mai multe alimente cu riscuri pentru consumatori

Anul acesta, Comisia Europeană a raportat peste 550 de alerte, notificări şi respingerile de la graniţe pentru produse alimentare suspectate că reprezintă un risc „serios” pentru sănătatea publică. ECONOMICA.NET a realizat un clasament al statelor membre unde au fost fabricate cele mai multe produse cu risc pentru sănătatea europenilor, pe baza rezultatelor generate de site-ul Sistemului european rapid de alertă pentru alimente și furaje (RASFF).

Menţionăm că topul ECONOMICA.NET a fost realizat căutând în baza de date după ţara de origine a produselor cu probleme, selectând perioada 1 ianuarie-22 aprilie 2016, categoria alimente. Am luat în calcul exclusiv menţíunile cu risc ridicat pentru sănătatea consumatorilor.

Vezi AICI ţările de unde provin alimentele cu risc pentru consumatori 

Astfel, potrivit datelor RASF, ţările din care au provenit cele mai multe produse alimentare cu probleme sunt Spania, cu 51 de notificări, urmată de Franţa (29) şi Olanda (21).

Una dintre cele mai mari probleme ale producătorilor spanioli este mercurul, concentraţii prea mari ale acestei substanţe  găsându-se de nenumărate ori în produsele lor. De asemenea, au avut alimente infestate cu E.coli, aflatoxină sau norovirus.

În cazul României, au existat două astfel de alerte, în lunile martie şi respectiv aprilie. Cea din luna martie se referă la infestarea cu E.coli a brânzei Brădet, caz notificat de Italia. Recent însă, Cehia a alertat UE cu privirea la pericolul pe care l-ar putea prezenta covrigeii Jackpot Mix produşi de European Drinks. Aceştia ar putea conţine alergeni (proteină din lapte).

Menţionăm că RASFF publică astfel de informaţii în sprijinul consumatorilor finali, care nu sunt neapărat în pericol, având în vedere că instituţiile statelor membre retrag produsele suspectate că ar reprezenta un pericol.

Potrivit unei statistici a UE, anul trecut cinci state membre au fost responsabile de aproximativ 50% din totalul notificărilor de produse periculoase (fie că produsele au fost fabricate în respectivele ţări, fie că au fost importate), alimentare şi non-alimentare. Este vorba despre Spania (239 de notificări, adică 12% din total), Ungaria (238 de notificări, reprezentând 11% din total), Germania (208 notificări, reprezentând 10% din total), Marea Britanie (162 de notificări, reprezentând 8% din total) şi Bulgaria (151 de notificări, reprezentând 7% din total).

„Numărul de notificări făcut de un anumit stat membru nu poate fi legat în mod direct de nivelul de siguranţă al produselor de pe piaţa respectivă. Pot fi numeroase motive pentru care unele state membre au mai multe notificări decât altele: mărimea pieţei, volumul mare de importuri, inspecţii amănunţite, etc. În general, statele europene mari, cele cu importuri masive de bunuri, dar şi cu un număr mare de inspectori, găsesc mai multe produse periculoase pe care le anunţă în sistemul de alertă mai des decât ţările mici”, explică Comisia Europeană.

Te-ar mai putea interesa și
Valeriu Gheorghiţă: Cazurile confirmate cu tulpină Delta au crescut la nivel naţional de 5 ori în ultimele 8 săptămâni
Valeriu Gheorghiţă: Cazurile confirmate cu tulpină Delta au crescut la nivel naţional de 5 ori în ultimele 8 săptămâni
Preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă, a declarat marţi că situaţia cazurilor confirmate cu tulpină......
Producătorul de smartphone-uri vivo îşi extinde rețeaua de parteneri de distribuție în România
Producătorul de smartphone-uri vivo îşi extinde rețeaua de parteneri de distribuție în România
vivo, al 5-lea mare producător de smartphone-uri la nivel mondial, își extinde rețeaua de parteneri de distribuție în ...
BRD a lansat versiunea aplicației You destinată terminalelor Huawei
BRD a lansat versiunea aplicației You destinată terminalelor Huawei
Aplicația de mobile banking BRD YOU areacum și o versiune destinată utilizatorilor de telefoane Huawei, care poate fi ...
Calea ferată Brașov – Sighișoara: Tuneluri de 12 km vor fi săpate pe secțiunea Apața – Cața cu tehnologie folosită în Qatar
Calea ferată Brașov – Sighișoara: Tuneluri de 12 km vor fi săpate pe secțiunea Apața – Cața cu tehnologie ...
Lungimea tunelurilor realizate pe secțiunea Apața – Cața, Magistrala IV feroviară, va fi de 12 kilometri, aproape jumătate ...