Ţările exotice în care ajunge vinul românesc

România ocupă locul 13 în topul celor mai mari producători de vin la nivel mondial, potrivit  Organizației Internaționale a Viei și Vinului (OIV), iar anul 2015 se încheie cu o creştere de 9% a producţiei de vin. Creştere va fi şi pe segmentul exporturilor de vin. 
Economica.net - Dum, 03 ian. 2016, 21:23
Ţările exotice în care ajunge vinul românesc

România a exportat în primele nouă luni din acest an o cantitate de vin similară cu cea exportată pe tot parcursul anului 2014, arată datele de la Institutul Naţional de Statistică (INS) furnizate la solicitarea ECONOMICA.NET.

În primele nouă luni ale acestui an, producătorii din România au exportat vin în valoare de 17,6 milioane de euro, în creştere cu aproape 28% faţă de perioada similară a anului trecut, mai arată datele de la INS. 

Cantitativ, România a exportat 10,3 milioane de litri de vin în primele nouă luni din acest an, în creştere faţă de valoarea de 7,45 milioane de litri înregistrată în aceeaşi perioadă din 2014.

Cele mai mari cantităţi de vin exportate în primele nouă luni ale lui 2015 au fost spre ţări precum Bulgaria (2,13 milioane de litri), Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord (1,91 milioane de litri), Germania (1,26 milioane de litri), Republica Chineză (1,02 milioane de litri) şi SUA (638.505 litri).

În ceea ce priveşte cantitatea de vin exportată în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlanda de Nord, Germania, aceasta a scăzut în primele nouă luni din acest an faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

În ce ţări exotice a ajuns vinul românesc 

Faţă de primele nouă luni din 2014, vinul românesc a ajuns anul acesta şi în ţări precum Albania, Maroc şi Nigeria, dar nu s-a mai exportat spre Algeria, Brazilia, Bielorusia, Columbia, Cuba, Indonezia, Slovenia sau Ucraina, mai arată datele de la INS. 

Alte ţări exotice unde a ajuns vinul românesc sunt: Uniunea Myanmar, Sri Lanka, Taiwan, Cote D’Ivoire, Japonia, Coreea de Sud, Malaezia, Filipine, Singapore, Vietnam, Africa de Sud, Iodania. 

Per total, anul trecut, a fost exportată o cantitate de 10 milioane de litri de vin, în valoare de 19,4 milioane de euro.

Pariul pe China 

Producătorul de vin Senator Wine a pariat pe piaţa chineză. După tatonări de câţiva ani pe piaţa chienză, de doi ani a reuşit totuşi să livreze constant. 2015 înseamnă pentru micul producător o creştere cu 90% a exporturilor pe piaţa din China.  

„Piaţa din China nu are un ritm constant. În general, este o piaţă oarecum imprevizibilă şi cu o cerere destul de neuniformă. În primele luni ale anului am avut un ritm bun de până la 70.000 sticle pe lună, dar ulterior cererea a fost destul de fluctuantă. La nivelul lui 2015 am înregistrat o creştere de aproximativ 90% a exporturilor către China faţă de anul 2014. În 2015 au fost exportate aproximativ 500.000 sticle”, a declarat pentru ECONOMICA.NET George Neacşu. 

China este cea mai mare piaţă externă spre care pleacă vinurile Senator Wine, urmată de  Rusia, SUA, Canada şi Estonia. „Pentru SUA avem perspective bune şi ne concentrăm pe creştere în următorii ani. Acolo avem un partener care ne sprijină în dezvoltarea pe această piaţă. Mai mult, graţie relaţiei pe care am construit-o în timp, acesta îşi doreşte să se implice şi în România, ca partener, în dezvoltarea companiei”, a mai declarat pentru ECONOMICA.NET George Neacşu. 

Ce vin românesc beau chinezii

Unul dintre vinurile apreciate de consumatorii chinezi pe care le exportă Senator Wine este Feteasca Neagră, soi autohton românesc. „Chinezii vor să guste ceva autentic românesc şi care nu poate fi găsit la un alt producător de vinuri din altă ţară. Mai vindem şi alte soiuri precum Fetească Regală, Cabernet Sauvignon, Merlot, Băbească Neagră sau Tămâioasă Românească, iar pentru această piaţă am creat brand-uri dedicate şi adaptate la cerinţele pieţei de acolo”, mai spune Neacşu.  

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Ile, FIHR: Restricţiile ne duc din nou la un nivel de activitate redus cu circa 70-75% faţă de 2019
Ile, FIHR: Restricţiile ne duc din nou la un nivel de activitate redus cu circa 70-75% faţă de 2019
Noile restricţii în vigoare de luni vor afecta masiv industria ospitalităţii şi vor duce la un nivel de activitate redus, ...
Republica Moldova doreşte un preţ „echitabil” pentru gaze la negocierile cu Gazprom – vicepremier
Republica Moldova doreşte un preţ „echitabil” pentru gaze la negocierile cu Gazprom – vicepremier
Republica Moldova va cere stabilirea unui preţ "echitabil" pentru livrările de gaze ruseşti la negocierile care vor continua ...
Cazarea la hoteluri și pensiuni este permisă doar celor care sunt vaccinați sau trecuți prin boală
Cazarea la hoteluri și pensiuni este permisă doar celor care sunt vaccinați sau trecuți prin boală
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a adoptat în şedinţa de luni o nouă hotărâre prin care stabileşte ...