Ţările G7 cer Rusiei să prelungească acordul privind exportul de cereale – responsabil

Ţările membre ale Grupului celor mai puternice şapte economii ale lumii (G7- Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie şi SUA) cer Rusiei să prelungească acordul asupra exporturilor de cereale ucrainene, înaintea expirării acestuia la 19 noiembrie, a indicat vineri un diplomat american de rang înalt, citat de AFP.
AGERPRES - vin, 04 nov. 2022, 14:25
Ţările G7 cer Rusiei să prelungească acordul privind exportul de cereale - responsabil

„Toată lumea este de acord cu necesitatea prelungirii acordului pentru exportul de cereale prin Marea Neagră”, a indicat acest diplomat jurnaliştilor, sub rezerva anonimatului, în marja unei reuniuni a miniştrilor de externe din G7, la Munster, în Germania.

El a precizat că ţările din G7 susţin în special eforturile secretarului general al ONU, Antonio Guterres, pentru a „convinge Rusia să prelungească acordul”.

Exporturile de cereale din porturi ucrainene la Marea Neagră au fost reluate joi, după revenirea Rusia în pactul semnat la sfârşitul lunii iulie la Istanbul.

Acest acord, care ajunge la scadenţă în 19 noiembrie, a permis exportul a 10 milioane de tone de cereale şi al altor produse agricole după 1 august, atenuând criza alimentară mondială provocată de războiul în Ucraina.

Şefii diplomaţiei din G7 au abordat îndelung problema continuării sprijinului lor pentru Ucraina în cursul acestei reuniuni – care a început joi şi se va încheia vineri – inclusiv prin intermediul unui „mecanism de coordonare în cadrul G7 pentru a repara, apăra şi restaura infrastructurile energetice” avariate de loviturile ruseşti, potrivit aceleiaşi surse.

Ministrul german de externe Annalena Baerbock declarase joi, în deschiderea reuniunii, că ţările din G7 nu vor permite ca „brutalitatea acestui război să ducă la moartea în masă a persoanelor vârstnice şi copiilor, tinerilor şi familiilor în lunile de iarnă care vin”.

Mai multe oraşe ucrainene, între care şi capitala Kiev, sunt vizate în ultimele săptămâni de bombardamente care ţintesc în special echipamentele civile, provocând întreruperi în alimentarea cu apă şi electricitate.

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a intervenit în ajun, prin videoconferinţă, pentru „a prezenta situaţia” din ţara sa, a confirmat, între altele, diplomatul american.

Te-ar mai putea interesa și
Primul drum de mare viteză inaugurat în 2024: A fost deschisă circulația pe DEx16 Oradea – A3 VIDEO
Primul drum de mare viteză inaugurat în 2024: A fost deschisă circulația pe DEx16 Oradea – A3 VIDEO
CNAIR a deschis circulația joi, la ora 15:00, pe drumul de mare viteză DEx16 Centura Oradea - A3, a informat Cristian Pistol, directorul general al CNAIR. Cei 19 kilometri au fost construiți de......
Exporturile UE de ciocolată au crescut anul trecut cu 35% faţă de 2013 – date Eurostat
Exporturile UE de ciocolată au crescut anul trecut cu 35% faţă de 2013 – date Eurostat
Statele membre ale Uniunii Europene au exportat anul trecut în ţările din afara blocului comunitar 867.000 de tone de ...
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
România are un preţ la energie electrică cel mai mic din regiune, fiind un efect al investiţiilor în "energie verde, ...
Unii producători auto germani sunt afectaţi de prăbuşirea podului din Baltimore
Unii producători auto germani sunt afectaţi de prăbuşirea podului din Baltimore
Prăbuşirea podului Francis Scott Key din Baltimore are efecte diferite asupra producătorilor de automobile din Germania, ...