Ţările UE care încalcă statul de drept în numele gestionării crizei sanitare provocate de COVID-19 vor da socoteală, spune Le Drian

Economica.net
21 04. 2020
frenchdefenceministerjean_yvesledrian_14976900
„Această problemă se va pune la momentul potrivit şi îmi imaginez că ar putea fi la un viitor Consiliu European”, a declarat Jean-Yves Le Drian, întrebat de cotidianul Le Monde cu privire la posibile sancţiuni europene împotriva Ungariei şi a Poloniei din cauza bilanţului lor democratic, scrie  Agerpres.

„Dar prioritară este combaterea pandemiei”, a subliniat el.

Premierul ungar Viktor Orban şi-a arogat puteri depline în contextul combaterii epidemiei de coronavirus, suscitând critici din partea UE, aminteşte AFP.

Ungaria face deja obiectul unei proceduri în conformitate cu Articolul 7 al Tratatului UE pentru încălcarea valorilor Uniunii Europene, ceea ce în teorie poate duce la sancţiuni.

Partidul conservator naţionalist aflat la putere în Polonia, Lege şi Justiţie (PiS), are în vedere menţinerea alegerilor prezidenţiale la 10 mai, în pofida epidemiei de coronavirus, prin intermediul unui scrutin prin corespondenţă.

Opoziţia cere o amânare a alegerilor, apreciind că în situaţia actuală votul din luna mai l-ar favoriza în mod incorect pe preşedintele în exerciţiu Andrzej Duda, în faţa celorlalţi candidaţi care nu-şi pot face campanie.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a declarat „deosebit de preocupată” în legătură cu ultimele decizii luate de Ungaria. „Vom lua măsuri dacă va fi necesar, aşa cum am făcut în trecut”, a spus ea la începutul lunii aprilie, conform AFP.