Pe lângă TAROM și Blue Air, Comisia Europeană investighează și ajutoarele acordate TAP Portugal și SATA. Unde sunt azi aceste companii

Ajutoare de circa 30 de miliarde de euro au fost aprobate de Comisia Europeană (CE) în ultimii trei ani pentru 18 companii aeriene afectate de pandemie, potrivit datelor publice ale Comisiei și centralizate de Economica.net.
Andrada Ghira - mar, 25 apr. 2023, 22:06
Pe lângă TAROM și Blue Air, Comisia Europeană investighează și ajutoarele acordate TAP Portugal și SATA. Unde sunt azi aceste companii

Cel mai recent ajutor de stat aprobat este pentru Air France. Compania are nevoie de 1,4 miliarde de euro, iar banii vin după alte două ajutoare în valoare cumulată de 11 miliarde de euro.

Restricțiile impuse la nivel global au ținut avioanele la sol. Cine n-a dat faliment, a avut nevoie de ajutoare, fie prin injecții de capital, fie prin împrumuturi care pot fi transformate în acțiuni.

Două companii aeriene din România au beneficiat de bani de la stat: TAROM și Blue Air.

Pentru TAROM, autoritățile așteaptă de la Comisia Europeană undă verde pentru o nouă injecție de capital, de 190 de milioane de euro, după ce a primit aproape 37 de milioane de euro.

În același timp, e în desfășurare și o anchetă privind ajutorul de 190 de milioane de euro pe care oficialii par convinși că-l vor obține.  Investigaţia aprofundată a Comisiei va examina în special: dacă planul de restructurare propus este adecvat pentru rezolvarea dificultăţilor companiei TAROM. Ultimul an cu profit pentru compania de stat a fost 2007.

Economica.net a întrebat Comisia Europeană în ce stadiu se află această anchetă. Un purtător de cuvânt ne-a transmis că „Nu putem comenta investigația în curs și nici nu putem prejudeca momentul sau rezultatul acesteia în această etapă.”

Blue Air a primit și ea 62 de milioane de euro, însă banii încasați din biletele vândute în acești ani în care s-a călătorit mai puțin nu au fost suficienți cât să țină compania pe linia de plutire, astfel că a ajuns în ograda statului, apoi în insolvență. Recent, Comisia Europeană a anunțat demararea unei investigații privind ajutorul de stat de 62 de milioane de euro acordat companiei private.

Ce companii aeriene europene au primit ajutoare de stat din cauza pandemiei
Infogram

 

TAP Portugal a trecut pe profit

Comisia Europeană a aprobat ajutoare de stat către 18 companii europene pe fondul pierderilor cauzate de pandemia de COVID-19, potrivit comunicărilor publice din ultimii trei ani, numărate de Economica.net. Dintre acestea, s-au anunțat începerea anchetelor pentru cinci ajutoare acordate companiilor TAP Portugalia, două companii din grupul SATA, TAROM și Blue Air.

Pentru  unii operatori, pandemia a fost picătura care a umplut paharul. Altele au încă nevoie de bani pentru redresare.

TAP Portugal se află în proces de restructurare și a primit 2,54 de miliarde de euro. Înainte de pandemie, în 2019, era cea mai mare companie de pe Aeroportul din Lisabona, cu mai mult de jumătate din plecări și sosiri. În vara anului trecut, CE anunța că investighează un ajutor de stat în valoare de 3,2 miliarde de euro acordat companiei. Apoi, TAP a cedat 18 sloturi de pe aeroportul din Lisabona către operatorul low-cost Easyjet. Sloturile reprezintă intervale orare pe care companiile aeriene le pot folosi atunci când aterizează sau decolează, menite să ducă la o bună gestionare a infrastructurii aeroportului pentru a evita aglomerarea traficului aerian.

Primele semne bune au venit primăvara asta. După mai multe măsuri de restructurare, precum renunțarea la avioanele ATR, renegocierea a 2.900 de contracte care au adus o economie de 150 de milioane de euro, optimizarea rețelei și a echipei comerciale, costuri reduse la combustibil, compania a trecut pe profit.

Deși mic, este pentru prima oară din 2017 când operatorul nu a mai zburat pe minus. Astfel, profitul pe 2022 a fost de 65,5 milioane de euro, față de pierderea de aproape 1,6 miliarde de euro. TAP a transportat 13,8 milioane de pasageri, mai mult decât dublu față de 2021, însă capacitatea la care a operat a fost la 87% din cea din 2019, potrivit datelor financiare ale companiei.

Compania avea la finalul lui 2022 datorii nete de 2,7 miliarde de euro, față de 3,2 miliarde de euro la finele lui 2019.

Companiile din SATA Group zboară spre vremuri mai bune

Alte două companii aeriene din Portugalia a avut nevoie de ajutor de stat. Și acestea se confruntau cu dificultăți financiare înainte de pandemie. Companiile aveau pierderi operaționale din 2014, iar pandemia nu a făcut decât să agraveze aceste rezultate.

Primul ajutor de stat, în valoare de 133 de milioane de euro către SATA Airline a fost aprobat în august 2020, atunci când a deschis și o anchetă care pentru a vedea dacă măsurile de sprijin luate de Portugalia sunt în linie cu regulile UE.

În aprilie 2021, Comisia Europeană a acordat undă verde unui alt ajutor de stat în valoare de 270 de milioane de euro, dar a extins ancheta asupra ajutorului de restructurare. Acești bani erau destinați redresării economice a companiilor SATA Air Açores și Azores Airlines, care împreună cu SATA – Gestão de Aeródromos, aparțin grupului SATA, controlat de guvernul regional din Insulele Azore.

Activitatea SATA Air Açores este concentrată pe zborurile dintre insule, în timp ce Azores Airlines operează zboruri către și dintre Portugalia și alte destinații internaționale.

SATA Air Açores primea în 7 iunie undă verde pentru un nou ajutor: 453,23 de milioane de euro. Acest sprijin vine sub forma unui împrumut direct de 144,5 milioane de euro, dar și asumarea unei datorii de aproape 174 de milioane de euro, toți acești bani urmând să fie convertiți în capital propriu. 135 de milioane de euro din acest pachet reprezintă garanție de stat acordată până în 2028, pentru finanțarea de la bănci sau alte instituții financiare.

Cele mai recente rezultate ale celor două companii arată că acestea se îndreaptă spre revenire, chiar dacă încă sunt pe pierdere, aceasta s-a redus.

SATA Internacional Azores Airlines a avut cel mai bun an al său la capitolul venituri: 211,1 milioane de euro în 2022 și a ajuns la un rezultat EBITDA pozitiv. Creșterea este cu 34% mai mare față de 2019.

Iar perspectivele pentru acest an sunt tot pe plus. Datele companiei arată că pentru prima jumătate din acest an și numărul de rezervări este cu 40% mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut.

Și SATA Air Açores a avut cel mai bun an al său, cu venituri de 92,2 milioane de euro și EBITDA de 7,8 milioane de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Delgaz Grid a investit, anul trecut, peste 874 milioane de lei în reţelele de distribuţie din România
Delgaz Grid a investit, anul trecut, peste 874 milioane de lei în reţelele de distribuţie din România
Investiţiile realizate în România de compania Delgaz Grid, parte a grupului E.ON, au depăşit, anul trecut, 177 milioane de euro (peste 874 milioane de lei), în creştere cu 31% faţă de cele......
Comisia Europeană a îmbunătăţit estimările privind creşterea economiei UE în acest an
Comisia Europeană a îmbunătăţit estimările privind creşterea economiei UE în acest an
Comisia Europeană (CE) a îmbunătăţit uşor, de la 0,9% la 1%, estimările privind creşterea economiei Uniunii Europene ...
Sphera Franchise Group, care operează lanțurile de restaurante KFC, Pizza Hut și Taco Bell din România, și-a triplat profitul net în primul trimestru din acest an
Sphera Franchise Group, care operează lanțurile de restaurante KFC, Pizza Hut și Taco Bell din România, și-a triplat ...
Sphera Franchise Group, cel mai mare grup din industria food service din România, marchează cel mai bun prim trimestru ...
Energia anilor 2021 din jurul Gamestop, reprodusă și în 2024. Ce a stat, de fapt, la baza efervescenței din piață?
Energia anilor 2021 din jurul Gamestop, reprodusă și în 2024. Ce a stat, de fapt, la baza efervescenței din piață?
Febra speculativă a Gamestop și altor acțiuni „meme" de la începutul anului 2021 pare, cu claritatea privirii în urmă, ...