Tarom nu cumpără avioane pentru a înlocui modelele vechi A310, ci închiriază două

Compania naţională Tarom a lansat anunţul de participare la procedura de achiziţie directă de închiriere a două aeronave care să înlocuiască vechile modele A310, care vor fi scoase din uz la sfârşitul acestui an. 
Andrada Ghira - lun, 15 aug. 2016, 21:00
Tarom nu cumpără avioane pentru a înlocui modelele vechi A310, ci închiriază două

Cele mai vechi avioane din flota companiei Tarom vor fi scoase din uz la sfârşitul acestui an. Aeronavele Airbus A310, Transilvania şi Moldova, au fost livrate operatorului în 1992 şi au aproape 25 de ani vechime. 

Fostul director general interimar al Tarom, Gabriel Stoe, a declarat la sfârşitul lunii iunie că până la sfârşitul acestui an compania va avea două noi avioane în flotă, care să înlocuiască modele A310. 

Compania a lansat săptămâna trecută două anunţuri de participare la procedura de achiziţie directă de închiriere a două aeronave. Tarom nu va cumpăra avioane noi, ci va închiria, fie în sistem wet-lease, cu tot cu echipaj, fie în sistem dry-lease, fără echipaj, două avioane care nu trebuie să fie mai vechi de cinci ani. 

Avioanele trebuie să aibă o capacitate cuprinsă între 160 şi 190 de locuri cu separator mobil pentru clase (nr. business şi economic) şi scaune slim din piele sau similar, să aibă bucătărie, dulapuri şi cel puţin trei toalete, să aibă o autonomie de zbor de cel puţin 2.500 de mile nautice, să aibă o greutate maximă la decolare cel mult 79 de tone, să fie dotate cu motor CFM şi să respecte normele impuse de Agenţia Europeană de Siguranţă a Aviaţiei. 

Durata contractului de închiriere este între patru şi şase ani. Tarom primeşte ofertele până pe 31 august 2016, pe e-mail sau prin poştă. 

Ce avioane poate închiria Tarom

Cu specificaţiile tehnice precizate, compania naţională poate închiria un avion din familia Boeing 737, modelul 737-800, folosit de gigantul low-cost Ryanair sau modelul A320 de la Airbus, utilizat de Wizz Air. 

Conducerea companiei nu a decis ce model va alege. După scoaterea din uz a celor două A310, Tarom va avea o flotă compusă din nouă modele ATR, opt Boeing şi patru Airbus A318. 

Ce se întâmplă cu modelel A310 

În ultimele luni, Tarom s-a confruntat cu probleme tehnice la avioanele A310 şi a fost nevoită să anuleze mai multe curse. Datele din raportul financiar al companiei arată că din bugetul de anul trecut destinat reparaţiilor, de peste 72 de milioane de lei, nu s-a folosit decât 48%, şi asta pentru că au fost amânate reparaţii majore la modele A310.

„Au fost amânate reparaţii majore la cele două aeronave A310, având în vedere că se preconiza înlocuirea acestora din cauza costurilor mari de întreţinere şi reparaţii în perioada următorilor cinci ani, estimate la suma de 55,7 milioane de dolari, precum şi dificultăţi majore în asigurarea pe viitor a pieselor de schimb necesare exploatării acestora”, se precizează în documentul citat.

În ceea ce priveşte procesul de valorificare al celor două avioane, fostul director al companiei, Gabriel Stoe spunea la sfârşitul lunii iunie că se lucrează la elaborarea unei proceduri de valorificare. Cele două avioane a A310 au fost evaluate la 5,1 milioane de dolari, respectiv 5,3 milioane de dolari.

Tarom a avut trei avioane A310 în flotă, unul prăbuşit în 1995 la Baloteşti. Acestea sunt cele mai mari avioane din flota companiei, cu o capacitate de 209 locuri. Zborurile din trecut către New-York şi Beijing au fost operate cu aceste două aeronave, folosite acum doar pe rutele cu distanţe medii. 

CITEŞTE ŞI Radiografia Tarom: mai puţine avioane, zboruri şi bani, în schimb salarii grase pentru şefi şi procese cu angajaţi

Tarom vrea să schimbe şi modelele ATR

Cu o flotă formată din 23 de avioane de la trei producători diferiţi, conducerea Tarom vrea uniformizarea flotei pentru reducerea cheltuielilor. Astfel, în bugetul de venituri şi cheltuieli al Tarom pentru acest an, aprobat de Guvern în luna iunie, conducerea companiei a aratătat că se va trece la evaluarea înlocuirii aeronavelor ATR 42/72 cu aetronave JET de capacitate apropiată cu ATR. 

Guvernul vrea să cumpere un avion special pentru Iohannis şi Cioloş 

Regia Autonomă de Administrare a Patrimoniului Protocolului de Stat este autorizată că cumpere un avion special care să fie folosit de înalţii demnitari, arată un proiect de act normativ. 

Avionul ar urma să fie operaţional de la începutul anului viitor.

„După achiziţionare, aeronava va fi pusă la dispoziţia TAROM (companie nominalizată prin HG nr. 755/1998, pentru executarea zborurilor speciale), pentru operare începând cu 01.01.2017, până la momentul asigurării condiţiilor necesare realizării şi operaţionalizării capabilităţii în cadrul MapN”, se arată în nota de fundamentare a actului normativ.

CITEŞTE ŞI Guvernul va cumpăra în acest an avion special pentru Iohannis şi Cioloş

Sursa foto: Roland Winkler via Planespotters.net 

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul a reglementat plata gărzilor pentru personalul medical din sistemele de apărare și ordine publică și a suplimentat cu 658,6 milioane de lei limita de crediatre pentru FNUASS
Guvernul a reglementat plata gărzilor pentru personalul medical din sistemele de apărare și ordine publică și a suplimentat ...
Guvernul a adoptat în şedinţa de marţi o ordonanţă de urgenţă prin care creează cadrul legal pentru plata personalului medical care aparţine ministerelor şi instituţiilor din sistemul......
Tableta Xiaomi Pad 6S Pro 12.4 este disponibilă la precomandă într-un pachet ce include gratuit tastatura touchpad
Tableta Xiaomi Pad 6S Pro 12.4 este disponibilă la precomandă într-un pachet ce include gratuit tastatura touchpad
Tableta Xiaomi Pad 6S Pro 12.4 este disponibilă la precomandă, până în data de 28 aprilie, pe Mi-Home.ro, informează ...
Producătorul de baterii ROMBAT a primit autorizația finală de la ANRE pentru centrala fotovoltaică de 4,2 MW de la Bistrița
Producătorul de baterii ROMBAT a primit autorizația finală de la ANRE pentru centrala fotovoltaică de 4,2 MW de la Bistrița
Proiectul centralei fotovoltaice a ROMBAT de la Bistrița, de 4,2 MWp și aproape 20 de milioane de lei, despre care compania ...
Peste 70% dintre companii vor oferi angajaților beneficii suplimentare cu ocazia Paștelui – sondaj eJobs
Peste 70% dintre companii vor oferi angajaților beneficii suplimentare cu ocazia Paștelui – sondaj eJobs
Un procent de 71,2% dintre angajatorii care au participat la cel mai recent sondaj derulat de eJobs spun că vor oferi anul ...