TAROM intră pe profit: 55,6 milioane de euro în 2024. Bugetul este construit pe anularea unor datorii și vânzarea sloturilor de pe aeroportul Heathrow din Londra și a avioanelor Airbus A318

Bugetul de venituri și cheltuieli pentru acest an al TAROM arată că compania națională va realiza un profit de 278,5 milioane lei. Ar fi pentru prima dată din 2007 încoace când operatorul aerian nu mai zboară pe pierdere.
Andrada Ghira - vin, 26 iul. 2024, 11:13
TAROM intră pe profit: 55,6 milioane de euro în 2024. Bugetul este construit pe anularea unor datorii și vânzarea sloturilor de pe aeroportul Heathrow din Londra și a avioanelor Airbus A318

TAROM va realiza un rezultat brut pozitiv, adică profit de peste 278 de lei, circa 55,6 milioane de euro, după o pierdere de aproape 100 de milioane de lei în 2023.

Profitul pe anul acesta ar urma „să acopere parțial din pierderile provenite din anii precedenți, iar plățile restante ar urma să scadă de la valoarea preliminată/realizată în anul 2023 de 340,6 milioane de lei la valoarea estimată de 115 milioane de lei la finalul anului 2024”, se arată în proiectul Bugetului de venituri și cheltuieli, consultat de Economica.net.

„Marja EBITDA (calculată conform raportărilor IFRS) este estimată la o valoare pozitivă de 479.146.980 lei, reflectând estimările referitoare la profitabilitatea operațională a companiei generatoare de numerar. Nu include deducerea cheltuielilor cu dobânzile, impozitele și deducerile fără numerar pentru depreciere și amortizare”, se mai arată în proiect.

Veniturile totale pentru acest an sunt estimate la 2,33 miliarde de lei, cu 30,62% mai mari decât ce s-a realizat în 2023. Din acestea, veniturile din exploatare sunt estimate la 1,9 miliarde de lei, cu 38% mai mult față de 2023, iar veniturile financiare sunt estimate cu 5,12% mai mari față de anul trecut.

„Veniturile din producția vândută, programate pentru anul 2024, în valoare de 1,49 miliarde lei, vor fi obținute din prestarea serviciilor de transport aerian, mentenanță, chirii și din alte activități și reprezintă 63,92% din totalul veniturilor în valoare de 2,33 miliarde lei. În categoria veniturilor din producția vândută, veniturile din transportul pasagerilor și cargo pe curse regulate, în valoare de 1.326.435,60 mii lei, au fost programate în creștere cu 17,47%, respectiv cu suma de 197 milioane de lei, față de preliminatul/realizatul anului 2023. De asemenea, veniturile din transportul curselor de pasageri charter, au fost programate în creștere cu 27,69%, respectiv cu suma de 32.9 milioane de lei”, se mai arată în document.

Cheltuielile pentru acest an sunt estimate la 2,05 miliarde de lei, în creștere față de preliminatul/realizatul anului 2023 cu 8,96%, respectiv cu suma de 169 milioane de lei. Din totalul cheltuielilor cele de exploatare sunt estimate la 1,62 miliarde de lei, iar cele financiare la circa 426 milioane de lei.

Sursele de finanțare a investițiilor au fost 236 milioane de lei, în creștere cu 2.397,22%, respectiv cu suma de 226 milioane de lei față de cele preliminate/realizate în anul 2023, fiind prevăzute din: surse proprii, în valoare de 126,8 milioane de lei și 109 milioane de lei reprezentând alocații de la bugetul de stat, din ajutorul de restructurare. 

Comisia Europeană a aprobat la finele lunii aprilie un ajutor de restructurare al TAROM care prevede anularea unei datorii în valoare de circa 50 de milioane de euro. 

Câți angajații are TAROM

Bugetul pentru acest an prevede un câștig mediu lunar pe salariat (lei/persoană) determinat pe baza cheltuielilor de natură salarială, recalculat conform Legii anuale a bugetului de stat pe anul 2024 – legea nr. 421/2023, în valoare de 12.106,80 lei/salariat, estimat în creștere cu 11,01% față de cel preliminat/realizat în anul 2023.

Pentru finele acestui an, în conformitate cu Business Planul companiei, numărul de personal prognozat este de 1.313 salariați, în scădere cu o persoană față de cel aprobat în bugetul de venituri și cheltuieli aferent anului 2023. Numărul mediu de salariați de 1.216, a fost estimat în scădere cu 34 salariați față de cel aprobat în bugetul de venituri și cheltuieli pentru anul trecut.

Măsuri propuse în Planul de restructurare al TAROM

Printre măsurile propuse de autorități în planul de restructurare al companiei TAROM, care a fost înaintat și Comisiei Europene, se numără:

  • continuarea procesului de reînnoire a flotei. Astfel, în anul 2024, se vor încheia contractele de achiziţie a 4 aeronave Boeing 737 MAX8 (o aeronavă în leasing financiar şi trei aeronave în leasing operaţional). TAROM a semnat la începutul lunii iulie contractul de leasing pentru achiziția a două avioane.
  •  încetarea operațiunilor TAROM pe anumite rute. Compani a renunțat în ultimii doi ani la rutele spre Viena, Barcelona și Munchen.
  • vânzarea/ închirierea slotului de pe Aeroportul Heathrow – Londra în condiții de piață. Potrivit datelor din Monitorul Oficial, sloturile de pe aeroportul din Londra au fost vândute. Economica.net a solicitat companiei să spună cui au fost vândute, însă nu am primit până acum aceste informații, pe care le vom publica de îndată ce le vom primi.
  • valorificarea participațiilor deținute de TAROM la societățile Globe Ground și RFS;
  • valorificarea prin închiriere pe termen lung a terenului liber și a clădirii de birouri construită în anul 1940.

Bugetul TAROM pentru acest an a fost construit pe mai multe măsuri, precum efectul ieşirii din patrimoniu a celor patru aeronave Airbus A318, ca urmare a vânzării acestora, vânzarea perechii de sloturi zilnice utilizate de TAROM pe aeroportul internaţional Heathhrow din Londra (LHR);, ar și pe anularea costului datoriei în conformitate cu Ordonanţa de urgenţă nr. 12/2020 privind instituirea cadrului legal pentru acordarea unor ajutoare de stat individual de salvare, art. 7, alin. (4) “La data aprobării de către Comisia Europeană a planului de restructurare, împrumutul acordat de Ministerul Finanţelor Publice sub formă de ajutor de stat individual pentru salvare se transformă în ajutor de stat de restructurare. De la aceeaşi dată se stinge şi obligaţia Companiei Naţionale de Transporturi Aeriene Române – TAROM – S.A. de restituire a împrumutului şi a costurilor aferente şi implicit a reîntregirii veniturilor din privatizare. Costurile aferente împrumutului cuvenite bugetului Trezoreriei Statului se anulează.”

 

Te-ar mai putea interesa și
Ciucu, la Consiliul Naţional PNL: Mă tem să nu rămânem la guvernare la cheremul PSD. Aş alege opoziţia
Ciucu, la Consiliul Naţional PNL: Mă tem să nu rămânem la guvernare la cheremul PSD. Aş alege opoziţia
Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, a declarat, duminică, la Consiliul Naţional al PNL, că PSD este adversarul PNL, menţionând că se teme efectiv ca liberalii să nu rămână la guvernare la......
Boloş: vom aloca fonduri pentru a ajuta la refacerea caselor şi a vieţilor afectate de inundaţii
Boloş: vom aloca fonduri pentru a ajuta la refacerea caselor şi a vieţilor afectate de inundaţii
Guvernul va aloca fonduri din Fondul de Intervenţii pentru Situaţii de Urgenţă, pentru a ajuta la refacerea caselor şi ...
Burduja: Numărul gospodăriilor nealimentate cu energie electrică din judeţul Galaţi s-a redus la 11.005
Burduja: Numărul gospodăriilor nealimentate cu energie electrică din judeţul Galaţi s-a redus la 11.005
Numărul utilizatorilor nealimentaţi din judeţul Galaţi a scăzut duminică după-amiază până la 11.005, de la peste ...
Inundaţii – Autoritățile rămân în alertă. Fechet spune că precipitațiile vor urca cel mai probabil spre nord
Inundaţii – Autoritățile rămân în alertă. Fechet spune că precipitațiile vor urca cel mai probabil spre nord
Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, a declarat, duminică, într-o intervenţie la Antena 3, că autorităţile ...