Tarom şi-a redus şansele de a rămâne în piaţă – Nicolae Demetriade, fost director

Compania aeriană de stat Tarom şi-a redus dramatic şansele de a rămâne în piaţă, după ce a pierdut, începând din 2009, peste 350 milioane de dolari şi jumătate din cota de piaţă, a declarat, pentru News.ro, fostul director executiv al Tarom, Nicolae Demetriade, care îl acuză pe actualul director general că nu a fost capabil să profite de ieftinirea ţiţeiului din 2015 pentru a elimina pierderile companiei.
Economica.net - Dum, 20 mart. 2016, 16:06
Tarom şi-a redus şansele de a rămâne în piaţă - Nicolae Demetriade, fost director

Demetriade a afirmat, într-un interviu acordat News.ro, că anul trecut a fost cel mai bun pentru aviaţia de transport din ultimii 28 de ani, însă Tarom a fost printre puţinele companii care nu au profitat de scăderea costului cu combustibilul.

Fostul şef al Tarom din perioada 2001-2002 îl acuză de Heinzmann de situaţia Tarom şi apără decizia de vineri a consiliului de admnistraţie de a-i reduce atribuţiile directorului general.

„Decizia anunţată vineri este un prim pas spre reglementarea situaţiei. În sfârşit, cineva şi-a pus întrebări asupra activităţii de trei ani şi jumătate a directorului general al companiei şi a început să evalueze. Deşi extrem de târziu, fiindcă Tarom a pierdut jumătate din cota de piaţă de 31%, a pierdut foarte mulţi bani, a pierdut monopolul pe destinaţiile interne, iar flota s-a învechit tot mai mult”, a spus Demetriade.

Compania de stat trebuia să intre pe profit începând din 2015, conform planului de managment asumat de directorl general Christian Heinzmann.

„Anul trecut a fost cel mai bun an pentru aviaţia de transport, ca urmare a prăbuşirii preţului petrolului. Chiar şi companiile incompetente au făcut bani, mai puţin Tarom, care nu a avut la conducerea sa un lider competent. Compania are nevoie urgenta de o restructurare făcută de profesionişti pentru a avea şanse de redresare”, a comentat fostul director al Tarom, pentru News.ro.

Nicolae Demetriade este un vechi adversar al actualului director general, căruia i-a preluat o parte din atribuţii în perioada iunie 2013-octombrie 2013, în calitate de director executiv al Tarom.

După ce a demisionat, în octombrie 2013, Demetriade a afirmat că Heinzmann a devenit manager al Tarom printr-o procedură defectuoasă şi l-a acuzat pe belgian de acordarea ilegală a unui contract de asistenţă juridică în valoare de 5.000 de euro.

Demetriade a fost, la rândul său, acuzat de conflict de interese de un fost membru al consiliului de administraţie al Tarom, care a argumentat că, la numirea în conducerea Tarom, Nicolae Demetriade era şeful agenţiei de turism World Travel, care reprezenta în România mai multe companii străine aflate în concurenţă cu Tarom.

Referitor la siuaţia financiară a companiei aeriene, Demetriade a calculat că scăderea spectaculoasă a preţului kerosenului a generat un avantaj de peste 85 de milioane de lei companiei Tarom anul trecut, de care compania nu ar fi reuşit să profite.

„Tarom trebuia să aibă astfel în 2015, corespunzător planului de managment, 92 milioane lei profit, la care se adaugă alte 87 milioane lei din reducerea costului petrolului, ceea ce ar fi trebuit să ducă la un profit de 180 milioane lei, iar domnul Heinzmann a realizat o pierdere de 41 milioane lei”, a spus Demetriade .

Potrivit fostului manager al Tarom, lipsa de competenţă a actualei conduceri explică lipsa de performanţă a companiei.

„În board-ul executiv al Tarom sunt oameni care nu au nicio legătură cu aviaţia, care nu îndeplinesc criteriile minime necesare de experienţă şi vechime prevăzute în OUG 109/2011”, a spus Demetriade, indicându-l pe directorul general administrativ, Tiberiu Ţiclea, despre care susţine că nu are experienţa necesară pentru a ocupa o asemenea poziţie.

Christian Heinzmann îşi asumase prin planul de managment că va reduce personalul cu 10% încă din 2013 , dar singurii oameni plecaţi din companie au fost cei care au ieşit la pensie.

Fostul director al companiei susţine că, din cauza rezultatelor proaste din ultimii ani, Tarom redus mult şansele de a mai rămâne în piaţă şi cere restructurarea companiei.

„Trebuie să regândească tot procesul organizatoric, să facă un nou model de business, pentru a ajunge într-o zonă ferită de turbulenţe”, a consideră Demetriade.

Vineri, consiliul de admnisitraţie al Tarom a decis că directorul general al Tarom, belgianul Christian Heinzmann, nu va mai putea exercita funcţia de manager de resurse financiare şi umane după data de 22 martie, în urma unei hotărâri a Autorităţii Aeronautice Civile.

Autoritatea Aeronautică a făcut un control la Tarom şi a decis că Heinzmann, care exercită atât funcţia de director general, cât şi pe cea de director de resurse, nu mai poate exercita efectiv funcţia secundară, iar decizia trebuie să fie pusă în practică de către consiliul de admnistraţie.

Însă Heinzmann a rămas director general, funcţie din care nu a fost revocat. Mai mult, atunci când s-a luat în discuţie raportul de management, directorul general al Tarom a părăsit sala.

Compania Tarom a fost înfiinţată în 1954 şi este controlată de Ministerul Transporturilor. Compania aeriană operează peste 50 de destinaţii proprii şi deservite de parteneri. Flota Tarom cuprinde 23 aeronave Airbus, Boeing şi ATR şi este considerată îmbătrânită, în condiţiile în care jumătate din avioane au peste 20 de ani vechime.

Autor:
Alina Oprea

Te-ar mai putea interesa și
Cîţu: Facturile la energie electrică şi gaze vor fi compensate de la 1 noiembrie, pentru populaţie şi pentru consumatorii non-casnici
Cîţu: Facturile la energie electrică şi gaze vor fi compensate de la 1 noiembrie, pentru populaţie şi pentru consumatorii ...
Compensarea facturilor la energie şi gaze se va aplica de la 1 noiembrie, atât pentru consumatorul casnic, cât şi pentru cel non-casnic, deoarece trebuie avute în vedere şi IMM-urile şi......
Interdicţii de circulaţie şi program redus pentru magazine în localităţile cu rata de infectare mare – Toate regulile propuse de CNCSU prin Hotărârea 73. Excepţii pentru vaccinaţi
Interdicţii de circulaţie şi program redus pentru magazine în localităţile cu rata de infectare mare – Toate ...
Comitetul Național pentru Situații de Urgență  a adoptat Hotărârea numărul 73 prin care se propune stabilirea unor ...
Rabla Plus 2021: Persoanele fizice au achiziţionat 1.662 autovehicule noi şi 6 motociclete electrice
Rabla Plus 2021: Persoanele fizice au achiziţionat 1.662 autovehicule noi şi 6 motociclete electrice
Persoanele fizice au achiziţionat 1.662 autovehicule noi, dintre care 981 pur electrice şi 681 electrice hibride, şi 6 ...
Inspecţii inopinate la 12 din cele mai mari edituri din România. Consiliul Concurenței suspectează că acestea au colaborat pentru eliminarea din piață a unui alt jucător
Inspecţii inopinate la 12 din cele mai mari edituri din România. Consiliul Concurenței suspectează că acestea au colaborat ...
12 dintre cele mai mari edituri din piață și Asociația Editurilor din România sunt investigate de către Consiliul Concurenței. ...