Tarom va primi o ofertă de la ATR pentru a închiria două aeronave de generaţie nouă, dar va discuta şi cu alţi producători

Compania TAROM va purta discuţii bilaterale cu reprezentanţii tuturor companiilor producătoare de aeronave în vederea eficientizării activităţii şi a creşterii operativităţii zborurilor, iar ATR a fost primul producător cu care s-au întâlnit echipa TAROM şi ministrul Transporturilor, Sorin Buşe, informează joi compania.
Economica.net - joi, 20 oct. 2016, 16:56
Tarom va primi o ofertă de la ATR pentru a închiria două aeronave de generaţie nouă, dar va discuta şi cu alţi producători

Operatorul aerian naţional are în operare 9 aeronave ATR.

În cadrul întâlnirii cu reprezentantul ATR au fost convenite câteva direcţii de lucru pentru sprijinirea dezvoltării pe termen lung a activităţii de întreţinere şi reparaţie şi rentabilizarea orarului de zbor.

În cadrul discuţiilor s-a convenit ca ATR să trimită doi tehnicieni pentru a oferi asistenţă extinsă TAROM în evaluarea activităţii de întreţinere. Totodată, va fi analizat şi restructurat stocul minim şi va fi evaluat contractul pentru aprovizionarea cu piese de schimb pentru ca timpii de imobilizare ai aeronavelor să fie cât mai scurţi. De asemenea, TAROM va transmite producătorului un sumar al problemelor tehnice apărute în operarea curentă pentru analiză.

Pe de altă parte, ATR şi-a manifestat interesul de a participa la selecţia pe care TAROM doreşte să o facă pentru închirierea de aeronave în condiţii dry-lease. Producătorul va transmite în curând o ofertă de închiriere a două avioane de generaţie nouă, de tipul ATR 72-600.

‘Am hotărât, cu sprijinul Ministrului Transporturilor, că este timpul să luăm măsuri pe toate planurile pentru a consolida încrederea pasagerilor noştri în serviciile oferite de TAROM. Rigoarea în ceea ce priveşte siguranţa zborurilor şi confortul pasagerilor rămân prioritare iar planul nostru este de a îmbunătăţi în cel mai scurt timp experienţa călătoriilor la bordul aeronavelor noastre’, a declarat Dan Plaveti, directorul general al TAROM.

Ministrul Transporturilor, Sorin Buşe, a anunţat miercuri că a cerut verificarea dublă, prin sondaj, a stării tehnice a aeronavelor TAROM, după ce, săptămâna trecută, mai multe zboruri ale companiei au avut probleme.

‘Am fost la Tarom duminică, am fost la direcţia Tehnică şi am analizat toate acele incidente. De fapt, unul a fost chiar major. Nu pot să vă spun, pentru că este o anchetă formală în curs. Cert este că ei deja hotărâseră să facă nişte verificări mai amănunţite. Eu am cerut să se implementeze un sistem pe care l-am văzut în viaţa mea profesională anterioară, unde altă echipă verifică aleatoriu lucrurile care au fost deja verificate şi, în funcţie de ce se găseşte, se vede dacă sistemul tehnic este integru sau nu’, a spus ministrul, în 18 octombrie, în cadrul unor declaraţii de presă.

Măsurile suplimentare prevăd activităţi de control şi includ verificări în plus ale aeronavelor, la intervale mai mici de timp, precum şi efectuarea unor noi audituri de siguranţă la lucrările de întreţinere.

În perioada imediat următoare, va fi înfiinţat departamentul Maintenance Control Centre, care monitorizează şi oferă asistenţă 24/7 pentru toate defectele apărute în operarea zilnică, dar ş biroul AOG (Aircraft on Ground), cu program 24/7 pentru asistenţa comenzilor de piese în timp real, cu scopul de a reduce timpii de imobilizare a aeronavelor.

La sfârşitul săptămânii trecute, operatorul naţional de transport aerian a înregistrat probleme cu mai multe aeronave. Astfel, TAROM a anulat, vineri, cursa spre Iaşi – RO 707 – care urma să decoleze la ora 17,20 de pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă, potrivit programului de zboruri afişat pe site-ul Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti. De asemenea, cursa RO 311 Bucureşti – Munchen a decolat cu o întârziere de o oră şi douăzeci de minute iar cursa către Timişoara a decolat cu o întârziere de o oră şi cincizeci de minute din cauza defectării unui difuzor de la bordul aeronavei.

Joi seară, o aeronavă a companiei TAROM, care urma să ajungă la Iaşi, a ratat decolarea de pe Aeroportul Otopeni, din cauza unei probleme tehnice, în acest caz Centrul de Investigaţii şi Analiză pentru Siguranţa Aviaţiei Civile (CIAS) demarând o anchetă. Anterior, cursa TAROM RO 637 Bucureşti – Satu Mare, care decolase la ora 16:48 de pe Otopeni, s-a întors după aproximativ 20 de minute pe aeroport, din cauza unor defecţiuni tehnice se pare că la trenul de aterizare.

Compania Naţională de Transporturi Aeriene Române TAROM a fost înfiinţată în 1954 şi îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea Ministerului Transporturilor. Din iunie 2010 este membră a Alianţei SkyTeam, din 1993 membră a Asociaţiei Internaţionale a Transportatorilor Aerieni (IATA) iar din 2000 este membră a Asociaţiei Companiilor Aeriene Europene (AEA).

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...