TAROM zboară al 16-lea an pe pierdere: minus 62 de milioane de lei în 2023

TAROM zboară și anul acesta pe pierdere. Este al 16-lea an în care compania aeriană nu reușește să treacă pe profit. Ultimii trei ani, marcați de pandemia de COVID-19 care a afectat puternic industria aviatică, au adus compania în fața ajutoarelor de stat de care are nevoie pentru a supraviețui.
Andrada Ghira - joi, 01 iun. 2023, 22:15
TAROM zboară al 16-lea an pe pierdere: minus 62 de milioane de lei în 2023

Notă: Economica.net a transmis inițial că 2023 este al 15-lea an în care TAROM nu realizează profit. 2023 este de fapt al 16-lea an în care compania națională înregistrează pierderi, iar articolul a fost actualizat și eroarea îndreptată. 

Pierderea brută estimată pentru acest an în bugetul de venituri si cheltuieli, aprobat de acționarii companiei la începutul acestei luni, este de 62,4 milioane de lei, potrivit proiectului de act normativ consultat de Economica.net.

Pierderea este cu 71% mai mică față de rezultatul aprobat pentru 2022, adică o pierdere de 216 milioane de lei. În scenariul de bază, TAROM devine profitabilă în 2024, iar anul acesta fluxurile de numerar ar trebui să devină pozitive.

Veniturile TAROM pentru acest an sunt estimate la peste două miliarde de lei, în creștere cu 33% față de preliminatul/realizatul pe 2022, se mai arată în bugetul de venituri și cheltuieli.

Pentru acest an sunt prevăzute investiții de 115,5 milioane de lei, în scădere față de cele 388 de milioane de lei aprobate acum un an pentru 2022. Circa 33 de milioane de lei vor fi asigurate din sursele proprii ale companiei, iar alte 82,5 milioane de lei din credite de investiții.

Câștigul mediu lunar pe salariat (lei/persoană) determinat pe baza cheltuielilor de natură salarială, recalculat conform  Legii anuale a bugetului de stat pe anul 2023 – legea nr.368/2022,  în valoare de 10.592,85 de lei/salariat, a fost estimat în creștere cu 18,03% față de cel preliminat/realizat în anul 2022, se mai arată în document.

Numărul de personal prognozat la finele anului

2023               2022

1.314                1.318

Nunărul mediul de salariați total

2023                2022

1.250                1.246

„În conformitate cu previziunile veniturilor și cheltuielilor planificate în proiectul bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2023, marja EBITDA (calculată conform raportărilor IFRS) se estimează la o valoare pozitivă de 174.099,18 mii lei, aceasta reflectă estimările referitoare la profitabilitatea operațională a companiei generatoare de numerar”, se mai arată în descrierea bugetului.

Viitorul TAROM atârnă de un ajutor de stat, în valoare de 190 de milioane de euro, care așteaptă aprobare de la Comisia Europeană.

„Acordarea unui ajutor de stat individual de restructurare, este singura soluție pentru succesul restructurării TAROM și rentabilizarea companiei pe termen mediu și lung”, se mai arată în documentul citat.

Ministerul Transporturilor a alocat suma de 12,5 milioane de lei pentru TAROM drept contribuție a statului la capitalul social. Banii vor fi folosiți pentru pentru rambursarea ratelor și dobânzilor aferente împrumutului garantat de stat, contractat de la Banca Transilvania, în baza deciziei Comisiei Europene.

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Sibiu – Pitești: Porr a forat 1.500 de metri din tunelul de pe secțiunea 4
Autostrada Sibiu – Pitești: Porr a forat 1.500 de metri din tunelul de pe secțiunea 4
Constructorul secțiunii 4 a A1 Sibiu - Pitești a forat 1.500 de metri în total pe ambele fire ale tunelului de sub dealul Momaia, anunță joi secretarul de stat în Transporturi Irinel Ionel......
Consiliul Concurenței efectuează investigații privind presupuse exploatări ale poziției superioare de negociere și practici comerciale neloiale. Ce înseamnă acest lucru pentru companii?
Consiliul Concurenței efectuează investigații privind presupuse exploatări ale poziției superioare de negociere și ...
La data de 26 iunie 2024, Consiliul Concurenței (în continuare „CC”) a anunțat că a efectuat o inspecție inopinată ...
ANCOM avertizează cu privire la riscul de roaming involuntar în județele de graniță
ANCOM avertizează cu privire la riscul de roaming involuntar în județele de graniță
Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) atrage atenţia utilizatorilor de servicii ...
Parlamentul de la Moscova, aproape să adopte o legislație care va permite băncilor străine deschiderea de sucursale în Rusia
Parlamentul de la Moscova, aproape să adopte o legislație care va permite băncilor străine deschiderea de sucursale în ...
Parlamentarii ruși au acordat joi aprobarea preliminară pentru un proiect legislativ care va permite băncilor străine ...