Tatian Diaconu, Immochan: Ce se întâmplă în SUA cu mallurile, care acum se transformă în apartamente, se va întâmpla şi în România

Dezvoltatorii de malluri din România se așteaptă ca trendul din Statele Unite ale Americii, acolo unde se închid mari centre comerciale, să ajungă și pe piața locală. Mallurile nu vor fi închise, dar se vor transforma. 
Andrada Ghira - joi, 26 oct. 2017, 08:51
Tatian Diaconu, Immochan: Ce se întâmplă în SUA cu mallurile, care acum se transformă în apartamente, se va întâmpla şi în România

Criza a taiat din salarii și ne-a arătat că o aglomerare de centre comerciale poate duce la închiderea acestora, și ulterior, transformarea lor în alt tip de spații. A fost cazul orașului Arad, acolo unde mai mulți dezvoltatori s-au înghesuit pe aceeași stradă cu centre comerciale. Mallul Armonia, deținut de austriecii de la Immofinanz a fost transformat în spații logistice, la fel ca și Armonia din Brăila, care a stat mai mulți ani închis, după ce compania care l-a construit a intrat în faliment. Și În București, City Mall a fost transformat de Globalworth în clădire de birouri.

Mai multe centre comerciale, precum Sun Plaza, Plaza România sau București Mall, au trecut prin procese de renovare și repoziționare în ceea ce privește mixul de chiriași.

Prezenți la un forum pe teme imobiliare și de retail, organizat de GovNet Conference, proprietarii de centre comericale spun că e nevoie de mai mult pentru a atrage cumpărătorii la mall.

„Eu cred că România nu a fost o locomotivă şi nu este o locomotivă, si eu sunt un optimist incurabil. Am fost mereu un vagon într-un tren şi atunci când observăm că locomotiva intră în tunel, ar fi înţelept să ne întrebăm când vine momentul să intrăm şi noi în tunel. Ce se întâmplă în SUA cu centrele comerciale, care acum se transformă în logistică şi apartamente, chiar sunt curios cum vor scoate apartamente dintr-un centru comercial, probabil că lucrul ăsta se va întâmpla şi în România, evident cu un decalaj„, spune Tatian Diaconu, CEO Immochan România.

„În mod sigur, unele centre comerciale se vor transforma”

Pentru a atrage mai mulți vizitatori în centrele comerciale, dezvoltatorii au venit cu diverse soluții. Spre exemplu, zonele de restaurante și distracție reprezintă circa 25% din suprafața închiriabilă, iar alți proprietari au venit cu noi servicii în cadrul mallurilor.

„Trebuie să avem mai mult entertainment, lucrăm în acest sens și ne axăm pe noțiunea de servicii care să creeze o experiență totală. Trebuie să prinzi omul la mall, să-i acorzi atâtea facilități, atâtea motive, încât să treacă prin fața magazinului, să se întâmple acel impuls de cumpărare, pe care nu l-ar avea dacă ar cumpăra online. De aceea am adus biroul Evidenței Populației, pentru a creea spațiul dintre birou și casă, ca să mai treacă și prin fața magazinelor. Online-ul vine foarte puternic”, a declarat Andrei Pogonaru, CEO Veranda Mall.

Această idee este împărtășită și de Tatian Diaconu, CEO Immochan România, care a construit la Brașov centrul comercial Coresi, și unde are în contrucție și un ansamblu rezidențial.

„Ne punem întrebarea ce am putea face în aceste situaţii. Şi concluzia noastră este următoarea: avem nevoie să ieşim dintr-un mod de cumpărare către shopping absolut, pentru că alternativele sunt numeroase. Nu mai poţi trimite un pliant acasă în poştă să-i spui ‘vino la Auchan că vindem scutece cu trei lei mai ieftine decât la Carrefour’. Povestea s-a terminat. Dacă clientul vrea să cumpere scutece mai ieftine, e clar că intră pe internet şi va găsi cu siguranţă cele mai ieftine scutece şi atunci nu mai vine nici pentru cel mai ieftin borcan de muştar. Nu pot să vă prezic că o să moară centrele comerciale din Romania, dar în mod sigur unele se vor transforma”, mai spune Diaconu.

Un nou tip de mall în România

Și Sorin Blaga, directorul general al Liebrecht & wooD, care a construit Fashion Outlet Center din Militari, spune că e atent la ce se întâmplă în SUA, acolo de unde a și pornit modelul de centru outlet, iar în Europa există 140 de centre outlet care funcţionează foarte bine, iar rata de creştere este foarte mare.

„În curând se va întâmpla și în Europa, şi noi estimăm că nu online-ul va lovi în aceste lucruri, ci pur si simplu faptul că oamenii au cu totul şi cu totul alt comportament. În SUA, pentru a merge în mall, devine complet irelevant”, spune Blaga.

Și se pare că pasionații de shopping vor lucuri noi.

„Oamenii vor să facă cumpărături în centre open air, urmăresc ca în acel loc să aibă posibilități de petrecere a timpului altele decât cele din centrele comericale clasice. Lucrurile se întâmplă destul de vizibil în Europa deja și după foarte multe dezbateri, noi am hotărât să construim un al doilea outlet center, cel de la Cernica, dar va fi un open air center, un model mai puțin vizibil în această zonă a Europei„, completează Blaga.

Te-ar mai putea interesa și
Marea Britanie speră că șoferi străini, dar și britanici, vor ajuta la depășirea crizei
Marea Britanie speră că șoferi străini, dar și britanici, vor ajuta la depășirea crizei
Executivul de la Londra a anunțat un plan prin care 5.000 de şoferi de camion de mare tonaj vor putea veni în Marea Britanie, iar alte 5.500 de vize vor fi eliberate pentru muncitorii din sectorul......
În București, purtarea măştii redevine obligatorie în spațiile publice
În București, purtarea măştii redevine obligatorie în spațiile publice
Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU) a adoptat astăzi o decizie prin care purtarea măştii ...
Nor de cenușă vulcanică deasupra României
Nor de cenușă vulcanică deasupra României
Norul de cenuşă vulcanică produs de erupţia vulcanului Cumbre Vieja din Insulele Canare va traversa teritoriul României ...
Huf România, furnizor pentru Daimler, BMW, Dacia, Stellantis și Volkswagen, a extins uzina din Arad
Huf România, furnizor pentru Daimler, BMW, Dacia, Stellantis și Volkswagen, a extins uzina din Arad
Producătorul de componente auto german Huf a împlinit 15 ani în România și a anunțat o extindere a capacităților ...